Turski “Brad Pitt” vuče bh. korijene: Životna priča zgodnog glumca

Piše: I. H.

 

 

Jedan od napopularnijih i najplaćenijih turskih glumaca, Kivanc Tatlitug, nedavno je napunio 40-tu. Mnogi ga s pravom nazivaju turskim Brad Pittom, jer je osvojio srca žena širom svijeta. Nedavno je prikazan film “Sin” u kojem on tumači glavnu ulogu.

 

Kivanc je pokazao vrhunsko glumačko umijeće koje mu je ranije donijelo niz priznanja, uključujući tri nagrade Zlatni leptir i nagradu Iesilcam Cinema Awards, a postao je i jedan od najplaćenijih glumaca u Turskoj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kıvanç Tatlıtuğ (@kivanctatlitug)

Kıvanc Tatlıtug rođen je 27. oktobra 1983. u Adani, u Turskoj. Majka mu je porijeklom iz Jedrena, a otac mu je Bosanac. Ima petoro braće i sestara. Njegova porodica vodi pekarski posao u gradu Adani.

 

U Turskoj ga mnogi znaju kao odličnog košarkaša, glumca i modela. Prije nego što se upustio u glumu, igrao je košarku. U Istanbulu je igrao za klubove Bešiktaš, Fenerbahče, Ulkerspor, “Fiskobirlik”, “Gunei Sanaii”, “Čukurova Kulubu”, “Devlet Su Isleri” i “Tarsus Amerikan Kulubu”. Košarkašku karijeru gradio je 18 godina, ali je onda doživio povredu zbog koje je njegova karijera morala završiti.

 

Nakon toga je počeo raditi kao model. Postao je “Najbolji model Turske” 2002. i “Najbolji model svijeta” 2002. godine. Živio je u Parizu 1,5 godinu gdje je radio kao model, piše Glossy.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kıvanç Tatlıtuğ (@kivanctatlitug)

Glumačku karijeru započeo je ulogom Mehmeta u popularnoj turskoj drami Srebro (Gumus) i postao je veoma popularan, ne samo u Turskoj, već i u svijetu. Osim toga, postigao je veliki uspjeh igrajući glavne uloge u televizijskim serijama poput Menekse ile Halil (2007–2008), Ask-ı Memnu (2008–2010), Kuzei Gunei (2011–2013) i Cesur ve Guzel (2016). –2017), što mu je donijelo uspjeh i globalno priznanje. Njegove izvanredne glumačke vještine donijele su mu dvije nagrade Zlatni leptir i nagradu za film.

Tatlitug je u braku sa stilisticom Bašak Dizer od 2016., a sina Kurta Efea dobili su u aprilu 2022.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kıvanç Tatlıtuğ (@kivanctatlitug)

 

 

 

Izvor:glossy

Pročitajte još