Detalji iz života supružnika Erdogan: Emine svekrva nije htjela, ali ona joj se suprostavila

Piše: L. B.

Emine Erdogan, žena predsednika Turske Redžepa Erdogana, koji suvereno vlada tom zemljom dugi niz godina, u stopu prati svog supruga. Trudi se da se pokaže u najboljem svjetlu, ali uprkos svim naporima, nerijetko u javnost isplivaju šokantni detalji iz njenog privatnog života.

Poznato je da je Emine sve svoje vreme posvetila mužu i djeci i Turskoj. Bori se protiv dječjih brakova, pomaže mentalnim i fizičkim invalidima, kao i žrtvama prirodnih katastrofa. Mada, mogu se čuti komentari da ne glumi ubjedljivo ulogu požrtvovane žene.

Naime, uprkos tvrdnjama da živi skromnim životom, u skladu sa strogim muslimanskim vrijednostima, situacija je malo drugačija, ako je suditi prema brojnim fotografijama koje godinama kruže u javnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @rte.merzeh

Arapskog je porijekla, odrasla je kao najmlađe dijete i jedina kćerka u porodici sa petoro djece. Pohađala je Mithat Pasa Aksam umjetničku školu, koju je napustila prije mature. Imala je 15 godina kada joj je stariji brat Husein zabranio da napušta kuću jer “to nije priličilo djevojčicama njenog uzrasta”.

Cijli život se borila za sebe i svoje mjesto u svijetu. Prije udaje bila je članica „Asocijacije idealističkih žena“, a na jednom skupu upoznala je budućeg muža. Vjenčali su se 1978. godine. Njena svekrva se protivila tom braku, tražeći od sina da oženi djevojku potpuno pokrivenog lica, ali Emina nikad nije pristala na to. I pored toga što je otvorena, ona ipak poštuje tradiciju. Uvijek je obučena onako kako nalažu pravila njene zemlje. Iako nosi hidžab, lice nikad ne pokriva.

Emina i Erdogan imaju četvoro djece – dva sina Ahmeda Buraka i Bilala i dvije kćerke Esru i Sumeju.

Erdogan je inače jedan od najbogatijih svjetskih političara, a bogatstvo je stekao ulaganjem u dionice i svojim nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i fudbalskog kluba u Ankari.

Pročitajte još