Ona je bila prva zabranjena ljubav kralja Charlesa: Bila je bliska s Camillom, pa ga upoznala s njom

Piše: L. B.

Život kralja Charlesa III dugo je intrigirao javnost. Ne samo onaj kao britanskog prijestolonasljednika, već i njegov privatni život. Svima je poznat njegov tužni brak s princezom Dianom, koji je trajao 15 mučnih godina, tokom kojih su više puta prevarili jedno drugo, a upravo najpoznatija ljubavnica u britanskoj historiji danas je njegova supruga, kraljica Camilla.

Njihova ljubavna priča, koja je počela prije pola vijeka, poznata je u cijelom svijetu, ali manje su poznate neke druge Charlsove ljubavi poput Dail Tayon, zaboravljene kraljeve ljubavnice, koja je tragično skončala nedugo nakon Diane, ali i Lucije Sante Cruz, njegove prve zabranjene ljubavi, koja ga je upoznala sa ženom njegovog života – Camillom Parker Bowls. Charles je za Lucijom navodno ludovao, ali njihova ljubav je bila nemoguća.

Lucija i Charles upoznali su se i zaljubili dok su studirali, gdje je Lord Rab Batler zaposlio kao asistentkinju. Charles je bio opijen njenom ljepotom, ali i njenim obrazovanjem, jer je bila vrlo uspješan lingvista, govorila je četiri jezika i imala brojne diplome i nagrade na tom polju.

Otac joj je bio čileanski veleposlanik u Londonu i često je putovala s njim. Tako je došla u Englesku, gdje je 1969. upoznala Charlesa. Rasplamsala se obostrana ljubav, ali svima je bilo jasno da ona neće ostati i postati dio kraljevske porodice.

Lucijin rođak je nekoliko godina kasnije rekao britanskim medijima da je to bila “prva prava ljubav” budućeg kralja. Lady Elizabeth Anson, Charlesova sestrična i Lucijina prijateljica, dijeli isto mišljenje. “Ona mu je bila prva prava ljubav u životu”, izjavila je jednom prilikom. Princ je bio spreman da ona postane njegova muza. Odveo ju je u Balmoral, upoznao s kraljicom Elizabethom i ostalom brojnom rodbinom. Međutim, čini se da je sudbina imala druge planove za njih dvoje.

“Moj otac je pet godina bio veleposlanik Chilea u Londonu, a onda se vratio u Chile. Ostala sam i pokazalo se da Camilla živi u istoj zgradi. Ona je bila na prvom spratu, a ja na drugom. Postale smo bliske prijateljice jer sam bila sama, a ona je bila vrlo velikodušna i dobra prema meni. Nikada neću zaboraviti prvu proslavu Božića, koju sam provela s njenom porodicom”, ispričala je svojevremeno Lucija.

Iako ga je voljela, Lucija je znala da nije djevojka s kojom će Charles ostati, pa ga je upoznala sa svojom dobrom prijateljicom Camillom, a to je bio trenutak koji će zauvijek promeniti život budućeg kralja Velike Britanije.

“Camilla je bila jako topla osoba i mislila sam da bi bilo dobro imati je u svom životu. Kad je Charles jednom prilikom svratio do mene na piće, a ja sam ga pitala ima li šta protiv da dođe i Camilla”, prisjetila se Lucija Santa Cruz u jednom od rijetkih intervjua.

Tada počinje još jedna, pomalo zabranjena ljubav, koja je rušila tabue, pomjerala granice i zbog koje je kraljica imala mnoge neprospavane noći. Par se razdvojio nakon godinu dana veze, kad se Charles pridružio Kraljevskoj mornarici, Camilla se udala za drugog, a Charles je osamdesetih započeo vezu s Dianom. Sve ostalo je historija.

Pročitajte još