Ko je bila Amber, kindapovana djevojčica po kojoj je nastao sistem Amber alert?

Piše: L. B.

Amber Hagerman bila je tipična devetogodišnja djevojčica. Sa roditeljima i mlađim bratom je živjela u Arlingtonu, u Texasu, voljela je da vozi bicikl i bila je u timu izviđača. Uopšte, njen život ni po čemu se nije razlikovao od života miliona djevojčica koje su devedesetih godina odrastale u Americi. A onda je jedno strašno zimsko popodne, sve to promijenilo.

Bio je 13. januara 1996. godine. Kako bi iskoristili što više od sunačnog, zimskog dana Amber i njen petogodišnji brat Ricky odvezli su se biciklama do parkinga ispred jedne napuštene prodavice. Neko je tu postavio rampe za bicikle i sva djeca iz kraja su tu dolazila da se voze i igraju.

Nakon nekog vremena, Ricky je riješio da ide kući i Amber je ostala sama. Samo nekoliko trenutaka kasnije, oteta je.

Penzionisani 78-godišnji automehaničar Jim Kevil bio je jedini svjedok zločina. On je živio nedaleko od parkinga i vidio je crni (ili plavi) pik-up kako staje i kako vozač grabi djevojčicu i gura je u kamion. Amber je vrištala i otimala se, ali jednostavno nije bila dovoljno jaka.

Jimi je odmah pozvao policiju i ekipa je bila na licu mjesta za nekoliko minuta.

Jimi je otmičara opisao kao “bjelca ili hispano muškarca, starog od 25 do 40 godina, prosječne visine i građe”.

Ovo nije mnogo pomoglo. Situacije da potpuni stranac otme dijete bile su ekstremno rijetke i teške za rješavanje baš zbog toga što nije bilo mnogo dokaza od kojih može da se krene. Ipak, policija je detaljno počela da pretresa okolinu naročito tražeći crni (ili plavi) pik-up.

Više od 50 policajaca i federalnih agenata tražilo je Amber. U potragu se uključila i porodica, ali i komšije i prijatelji i uskoro je čitava zajednica očajnički tražila djevojčicu.

Nažalost, ništa nije pomoglo…

Case that sparked AMBER Alert system remains unsolved 28 years later

Pet dana nakon otmice, slučajni prolaznik koji je šetao psa pronašao je tijelo djevojčice u potoku koji je nadošao zbog oluje koja je bjesnila prethodne noći. Mjesto je bilo udaljeno manje od 10 kilometara od parkinga sa kojeg je Amber oteta.

Bila je potpuno naga, osim jedne čarapice koja je ostala na nozi. Autopsija je pokazala da je otmičar držao Amber živu bar dva dana nakon kidnapovanja. Bila je pretučena i silovana prije nego što joj je prerezan vrat.

Policija u Arlingtonu zaključila je da je nabujala voda tijelo donijela na mjesto gdje je pronađeno i da je nemoguće utvrditi gdje se prije toga nalazilo. Ni forenzika nije bila od velike pomoći. Voda je sprala najveći dio dokaza sa tijela i detektivi zapravo nisu imali odakle da krenu.

Telefon u stanici zvonio je s vremena na vrijeme i ljudi su dijelili određene informacije, ali na kraju – svi tragovi su se pokazali lažnim.

Sve do danas, slučaj otmice i ubistva Amber Hagerman ostao je neriješen.

Nesreća koja je promijenila zakone

Vijest o tragičnoj sudbini Amber Hagerman kao požar se proširila Amerikom. Na televiziji ju je vidjela i izvjesna Dajen Simon iz Fort Vorta u Texasu i priča ju je mnogo potresla. Iako nije poznavala ni Amber ni njenu porodicu, i sama je bila majka i duboko je saosjećala sa roditeljima nesretne djevojčice.

Tako je i došla na ideju koja je na kraju promijenila svijet.

Dajen je otišla na lokalnu radio stanicu sa revolucionarnom zamisli. Ako mediji već izdaju upozorenja o nadolazećim olujama i vremenskim neprilikama, zašto ne bi javljali i o slučajevima otmice djece?

Da je lokalna zajednica odmah saznala da je Amber oteta možda bi neko vidio pik-up i dojavio policiji? Možda bi djevojčica bila pronađena živa? Možda bi sve bilo drugačije?

I – ideja je zaživjela!

Prvo su mediji u Texasu započeli saradnju sa lokalnom policijom kako bi zajednički razvili sistem upozorenja u slučaju otmice djece. Tokom 1996. druge jurisdikcije širom države su počele da uspostavljaju slične sisteme za obavještavanje javnosti i vremenom je osnovan američki nacionalni Amber alert program.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti