Monika je jedina misica koja nema oko: Najbolji spas od raka je bio da joj ga uklone, drugo jedva sačuvali

Piše: L. B.

Monika Leguizamon, 23-godišnja manekenka i TikTokerka iz Paragvaja, osvojila je ogromnu publiku svojom jedinstvenom privlačnošću i kreativnim sadržajem. Otkako je pokrenula svoj “TikTok” kanal u julu 2020, Monika je prikupila preko dva miliona pratilaca koji prate njen sadržaj, a posebno se dive tome što Monika otvoreno govori o tome zašto nema jedno oko.

Njena popularnost je porasla nakon video snimka, koji je sakupio preko 25 miliona pregleda, razotkrivajući zabludu da prikriva oko šminkom zbog pregleda.

– Počela sam u svijetu manekenstva sa 17 godina, a u svijet takmičenja ljepote ušla sam tek prošle godine, preko prijateljice koja mi je rekla da se prijavim. Kada sam se razboljela, rekla sam da ću da uradim nešto u vezi sa svim što mi se desilo, učinit ću nešto dobro za društvo i neka vide da više ne postoji granice ili barijere koje mogu da spriječe nečije snove, ili da budemo ko god želimo da budemo – objasnila je Monika.

Monikina platforma se proteže dalje od zabave; ona je koristi da se bavi ozbiljnim ličnim pitanjima. Primjetno je da je u decembru 2021. podijelila dirljivu objavu o depresiji. Ta objava je istakla njenu spremnost da koristi svoju platformu za podizanje svijesti i povezivanje sa drugima koji se suočavaju sa sličnim izazovima.

Monika je rekla da je u svijet izbor za Mis ušla sa čvrstom rješenošću da bude glas mnogih mladih žena koje žive u situacijama sličnim njenoj i da pokaže da je prava ljepota u različitostima.

– Moj cilj je da potpuno “raskinem” sa bilo kojim prototipom ili standardom ljepote, bez ograničenja. Želim da jasno stavim do znanja da je svako od nas sposoban da postigne velike stvari i da samo mi sami postavljamo svoje granice i ciljeve – rekla je ona.

Na isti način je ispričala i svoju situaciju, odnosno po čemu se razlikuje i kako je ostala bez oka.

– Sa 13 godina dijagnostikovan mi je tumor iza orbite, iza oka, za koji se ispostavilo da je maligno, a pošto je tumor bio neistražen, u to vrijeme, u Latinskoj Americi, nije bilo mnogo informacija o tome kako se boriti protiv njega, pa je jedino rješenje bilo uklanjanje oka i tumora zajedno. Bilo je tu mjeseci i mjeseci borbe kroz koju sam prošla zajedno sa mojom porodicom i najbližim prijateljima. Operisali su me u inostranstvu, pošto mi ovdje u mojoj zemlji nisu dali nadu u život. Da budem slijepa ili ništa. Sa 13 godina zadali su mi onaj snažan životni udarac zbog kog sam, da budem iskrena, odlučila, zahvaljujući svojoj porodici i svima koji su me pratili, odlučila da nastavim – rekla je ona.

Leguizamon je sa 14 godina podvrgnuta operaciji i jedno oko joj je uklonjeno da bi ostala živa. Ona je otputovala tada u Argentinu na liječenje, jer joj je rečeno da mora da ostane bez oba oka da bi spasila život. Uprkos ovoj dijagnozi, nada je pobijedila nedaće i danas je primjer vjere u život.

Ova 23-godišnjakinja će biti prva žena sa invaliditetom koja će se pojaviti na nacionalnom takmičenju u Paragvaju i po svemu sudeći, vrata u svijet profesionalnog manekenstva od sada će početi mnogo više da joj se otvaraju.

– Moje težnje su jasne i moji ciljevi dobro definisani. Trudim se da se usavršavam svaki dan, stalno se pripremajući da ostvarim svoje snove. Moj cilj prevazilazi lična dostignuća. Čeznem da donesem inspirativnu poruku svim ljudima. Čvrsto vjerujem da se barijere nameću samo nama samima i posvećena sam razbijanju tih ograničenja kako bih dostigla svoj puni potencijal – zaključila je ona, kako prenosi “epa!“.

Pročitajte još