Bosna i Hercegovina je poznata po svojoj dobroj kuhinji i njegovanju tradicije, a sada je bosanske specijalitete moguće isprobati i u dalekoj Saudijskoj Arabiji.
Naime, jedan od poznatijih bosanskohercegovačkih kuhara Nihad Mameledžija već nekoliko mjeseci radi u Al Hofufu, a jučer je otvoren i restoran po njegovom imenu koji na svom jelovniku nudi bosanske specijalitete.
– Ovo je stvarno veliko priznanje. Arapski investitori odlučili su restoran nazvati mojim imenom. Prvobitna ideja je bila da se zove “Restoran Slow Fusion”, ali su ga na kraju nazvali po meni i u budućnosti eventualno planiraju pokrenuti lanac restorana sa tim brendom, po uzoru na poznate chefove Nusreta Gokcea, Buraka Ozdemira, Jamieja Olivera… U visokoj gastronomiji je sada trend da se restorani nazivaju imenima chefova i zaista mi je u neku ruku bilo drago na tom prijedlogu, a sa druge strane znao sam kakvu to odgovornost nosi – kaže Mameledžija.
Kako kaže, nedostaje mu Sarajevo, a opisao je i mjesto u kojem trenutno stanuje.
– Saudijska Arabija je lijepa, ali nigdje nema Bosne… AL Hofufu i regija Al Ahsa u kojoj se nalazi je u stvari najveća oaza u Saudijskoj Arabiji. Temperature i klima su nešto na što treba vremena da se čovjek navikne. Zima je jako ugodna sa 30 stepeni Celzijusovih, a ljeti su temperature oko 50 stepeni – zaključio je Nihad Mameledžija.