Dječija sklonost povrću: Utjecaj majčine prehrane tokom trudnoće

Piše: A. P.

Kelly Sikkema. Unsplash

Veliki broj djece ne preferira povrće što predstavlja veliki izazov za roditelje.

Ipak, jedna studija otkrila je kako dječja preferencija prema povrću može nastati još za vrijeme trudnoće. Djeca bi mogla biti sklonija konzumaciji povrća ako su njihove majke konzumirale povrće u kasnijim fazama trudnoće, pokazuje istraživanje Sveučilišta Durham.

Znanstvenici su analizirali izraze lica beba čije su majke tokom trudnoće redovno konzumirale kelj ili mrkvu. Bebe izložene mirisu mrkve reagirale su pozitivno na taj miris, dok su one koje su bile izložene kelju pokazale pozitivnu reakciju na njegov miris.

– Naša analiza izraza lica beba sugerira da pozitivnije reagiraju na mirise hrane koje su njihove majke konzumirale tokom posljednjih mjeseci trudnoće. Dakle, potencijalno bismo mogli potaknuti bebe da pozitivnije reagiraju na zeleno povrće, naprimjer izlagajući ih tim namirnicama još u trudnoći – objasnila je profesorica Nadja Reissland, glavna autorica ove studije.

Odabir namirnica

Roditelji često kod uvođenja dohrane biraju slađe namirnice, poput kruške ili banane, no bebe izložene gorčim okusima u maternici mogu razviti sklonost prema takvoj hrani.

– Ako majka konzumira gorko, zdravo povrće, veća je vjerojatnost da će ga dijete kasnije lakše prihvatiti –  rekla je profesorica Reissland.

Pročitajte još