Stidna k’o uš

Piše: Redakcija

Kad bi se svako o sebi zabavio i poradio na svom ponašanju, svijet bi bio ljepši.
Međutim, k’o po pravilu, oni koji najviše griješe najglasniji su u osudi drugih. S druge strane, ubiše se da dokažu da su oni čistunci, da na njih ni mrlja ne pada. Stvarno je istinita ona: Ko o čemu, kurva o poštenju. Nastavak ove poslovice glasi: …vojnik o skraćenju!

No, kako nema više obaveznog služenja vojske, ne priča se više o skraćenju, nego o produženju. Ali, to nije tema ove kolumne. Tema su ove i ovi što pričaju o poštenju.
Imam jednog frienda. Onako baš je laf. I mustra. Nasrću na njega k’o leptirice na svjetiljku, a on bira. Nije od onih što završi u krevetu sa svakom koja mu mrdne adutima pred nosom.
Od kada se razveo, povelik je red potencijalnih lovica pred njegovim vratima, a bogme i u fb inboxu.

Iako spada u malobrojne džentlmene koji ne laju protiv žena s kojima su bili, ovog puta mi je rek’o o kome je riječ. Veli da dotična osoba spada među moje najžustrije kritičare po forumima. Zgraža se nad vokabularom koji koristim u svojim kolumnama. To jednostavno nije za njene “stidne” uši. (Doduše, možda ih i ima, ali to ja ne mogu da znam.)
Ona je dama, intelektualka, gradska raja, kozmopolitkinja…  I, naravno, ima stila, modna je mačka koja svima vazi šta s čim ide, a šta ne ide. Svakom loncu poklopac i neumorna tragačica za „stidnim” dlakama u jajetu.

E, ona takva, veli ovaj moj prijatelj, nešto je sasvim drugo od onog za šta se predstavlja svekolikoj javnosti. Njemu bilo zanimljivo, onako fenomenološki, pa se upustio u višemjesečnu fb diskusiju s njom.

On je u Sarajevu, a ona dijasporka. Dodala ga na fb i počela slati poruke u inbox.
Uskoro mu je bilo jasno što ju je bivši muž, neuspjeli sportist i osrednje uspješan ugostitelj, nogir’o nakon nepunu godinu braka. Pobjeg’o čovjek od ovog udava. Viđa dijete povremeno, ali od nje bježi. Na njenom fb zidu, malo-malo, pa bi se pojavio neki novi udvarač, ali bi isto tako naprasno nestajao.

Nije mu dugo trebalo da skonta da ona njih tako navlači svojim pričama, oni se zalete k’o bekani – što ne bi povalili kad objektivno nije loša. Međutim, po obavljenom poslu nestaju bez traga.

Ovo je mali grad, u njemu sve se zna. Pa se isto tako zna i kroz čije je krevete prohujala tokom godišnjih odmora u domovini. I neka je, svakom svačije. Ali je problem što se ona tom mom prijatelju prikazivala k’o svetica. Bilesi, nije vidjela one muške stvari ima deset godina. Otkako se rastavila. Mislim, bi ona, ali joj ne daju moral i odgoj, ipak ona drži do vjere i tradicije. Eto tako mu sve priča.
Otkačio on nju milion puta. Ali ona k’o mačka. Istjeruje je kroz vrata, ona se uvlači kroz prozor.

On se onda istinski počeo zafrkavat’. Ispitivat’ je za njene udvarače. Lafo ljubomoran. Ona počela pričati bajke. Oni napadaju, a ona ih neće. On kulir’o toliko da je izgubila živce. Navikla da muškarci virtualno vrlo brzo pređu na vruće razgovore, a kako ovaj to nije počinj’o, počela ona.

– Ja bih s tobom uradila i ono što ni s mužem svojim nisam nikad. Prešla bih sve granice. Tvoje je samo da šapneš šta želiš. Kontaš? Sve bih dala da sam tvoja sva.

Govorila mu kako je poseban. Prosipala i vulgarije, erotske maštarije. Ma znaju ovi s fb kako idu te priče! On je pomalo navlačio, a ona se nećkala kao u rascjepu između želje i morala.

U međuvremenu je dobio copy paste prepiski koje je vodila s drugim frajerima, pa i svakakve slike. Iz prepiski je bilo jasno da je ona ženska verzija Balaševićevog pijetla.
Sve u onom stilu: “Djevojčica brala jagode. Nešto je ubode. Mislila je da je trava”.
Naivka prava. Baš k’o mađarska sobarica bez pregače.

I svakom frajeru ista priča. Pod jedan – poštenje, pod dva – njoj se nabacuju a ona neće, pod tri – ludi su svi za njom, pod četiri – eto s njim bi što ne bi ni s kim drugim.
I sve ovo ne bi bilo tolko odurno da nije istraživala živote svakog od njih i govorila svašta protiv njihovih žena, cura, prijateljica… Sve one su ili kurve, ili papanke, ili imaju kratke pačije noge, ili se vide bubuljice na licu, ili imaju vilice k’o zemljoradnici, ili su glupe, ili ružne, ili su napadne… Stalno im je to ponavljala kao usput, a sebe predstavljala bezgrešnom.
Bila mu je odvratna, ali ju je pustio da vidi dokle to ide.

I kad smo kod morala, morala je. Da, našla ga je čim je sletjela na Butmir. Ona sve ono bi se, a da joj kao ne uđe. Na koncu ju je odveo kući. Doduše, nisu ušli u kuću, nego pred kuću. Parkir’o auto, istres’o šta zna o njoj i šta misli o takvim promotoricama poštenja, mahnuo joj i krenuo da zamandali vrata. Ona ostala na prvu otvorenih usta. Onda ga je počela vrijeđat’ na ulici, nimalo damski. Vikala je stvari poput:
– Ti frajer, ti si veća p…. od tvoje prve komšinice! Garant ti se ne diže, pa samo glumiš!

On se smij’o, zaključavajući kapiju i dobacio:
– Šta ću kad sam primitivni Balkanac, pa nisam navik’o na vožnju autoputevima i drugim širokim autostradama.

Što je najgore, ona mu i dalje piše i uvjerava ga u svoju nevinost. Uporna u svojoj priči i naumu kao oni koji nam šalju zahtjeve za igrice.
Kurva stvarno nije ona što da. Prava kurva je kurva u duši.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti