David Beckham: Kako je sin zanatlije u nogomet uveo u modnu industriju…

Piše: Redakcija

U proteklim decenijamama po nogometnim terenima trčalo je mnogo velikih igrača. No, David Beckham je bio nešto mnogo više od vrhunskog atlete. On je postao spomenik jednog vremena, kao što su to bili i ostali Tolstoj, Rodolpf Valentino, Bogart, Sinatra, Marilyn Monroe… Svako u svojoj oblasti, podrazumijeva se. Kada nas više ne bude i kada dođu neke druge, nove generacije, vrijeme između 1993. i 2013. će se pamtiti po ovom čovjeku, čiji će se utjecaj na opću kulturu još proučavati.

Zbog čega su 1998. milioni dječaka širom svijeta ušli u frizerske salone, otvorili novine, pokazali na sliku igrača “Manchester Uniteda” i rekli: “Želim da budem kao on”, nije teško pogoditi. David Beckham nije bio u to vrijeme samo mladi i perspektivni nogometaš, on se polako pretvarao u nešto drugo, mnogo veće od čovjeka kojem je posao da zabija golove. Postao je ikona stila i dio opće kulture jednog vremena, te kamen međaš u mnogim stvarima. Beckham je čovjek kojem njegove kolege moraju biti do groba zahvalne za jednu činjenicu.

Plavokosi sportist povezao je ono što je do prije deceniju i po smatrano nespojivim – vrhunki nogomet i lifestyle, dvije odvojene sfere koje su pomalo zazirale jedna od druge. Nogomet, ne tako davno, smatran je izrazito muškim područjem, u kojem vladaju adrenalin, znoj, mišići, a modna scena, kojom su vladale gay ličnosti s podozrenjem je gledala na nogometaše i cijelu tu subkulturu.

No, marketinška kampanja koju je u januaru 2008. pokrenuo Armani za potrebe svoje linije muškog donjeg veša, s razgolićenim Beckhamom u glavnoj ulozi, stvari je okrenula naglavačke.

Susret s Armanijem

– David je zaista ikona modernog vremena u kojem njegova slava prelazi okvire nogometa. On predstavlja pojam moderne muškosti, kao sportski junak, muž i otac. On je, također, muškarac s velikim smislom za stil. Bila su vremena kada igrači nogometa nisu uvijek smatrani za najbolji izbor za modele u modnom poslu. David Beckham je pomogao da se to promijeni, pisao je u decembru 2007. oduševljeni Giorgio Armani, nakon što se engleski sportist, kao prvi muškarac ikada, pojavio na naslovnici časopisa “Vogue”.

Beckham nije samo promijenio način na koji razmišlja modna industrija, on je izmijenio razmišljanje muškaraca o sebi samima, te uveo pojam „metroseksualca”, odnosno muškarca koji je u suštini čvrst, jak i muževan, ali koji vodi račina o sebi, rado troši novac i trudi se biti u trendu, te se ne stidi otići kod kozmetičara ili u solarij i iskazati emocije kada to prilike traže.

Beckham je imao svojih dobrih i loših trenutaka. Novinari su ga pratili u stopu, pišući o njegovim navodnim aferama sa sekretaricama i sobaricama, uz ovog čovejek vezalo se i ime jedne Bosanke, izvjesne Irme Nezirović, prostitutke s umjetničkim imenom Irma Nici. I pored raznih optužbi i podmetanja, što nije ništa neobično, Beckham je godinama čuvao i sačuvao imidž momka iz komšiluka, dobrog sina, prijatelja koji ne zaboravlja drugove iz djetinjstva, te uzornog oca i brižnog muža. Rijetki su ljudi koji su u životu u potpunosti zaokružili sve životne aspekte – i privatne i poslovne. On je to uspio. Danas, kada odlazi u zasluženu nogometnu penziju, ima razloga da bude zadovoljan životom iza sebe.

– Ne bih postigao sve ovo što sam učinio do sada bez svoje porodice. Veoma sam zahvalan za blagoslov mojih roditelja, koji mi je pomogao da ostvarim svoje snove. Sve dugujem Victoriji i djeci, koji su me inspirirali i davali podršku da igram na najvećem mogućem nivou tako dugo vremena – rekao je Beckham nedavno britanskim novinarima.

Porodica Beckham danas na raspolaganju ima 260 miliona dolara, koje je David zaradio u proteklih 20 godina, zarađujući blizu 40 miliona dolara godišnje. Tu su brojne nekretnine, poput luksuznog imanja nazvanog “Beckinghamska” palača (igra riječi naspram kraljevske Buckhinghamske palače), automobila, nakita i drugog bogatstva koje se akumuliralo, ne samo na imovinskim kartonima Beckhama već i njegove supruge Victorije (nekada pjevačice, danas uspješne modne dizajnerice).

No, životni počeci Davida Beckhama nisu imali ništa s glamuroznim životom kakav danas vodi. Rodio se 2. maja 1975., kao David Robert Joseph Beckham, u istočnom predgrađu Londona. Otac Ted Beckham bio je zanatlija, te se bavio ugradnjom kuhinjskih elemenata, dok je majka Sandra Georgina radila kao frizerka. U skromnoj radničkoj kući, u kojoj su osim Davida odrastale još i dvije starije sestre, novca nije bilo previše, ali je atmosfera bila vesela i sportska.

Ted i Sandra Beckham bili su vatreni navijači “Manchester Uniteda”, te su često, zajedno sa svojom djecom, putovali do stadiona “Old Traford” i vatreno navijali za svoj omiljeni tim. Takvo nešto je moralo ostaviti pozitivan utisak na malog Davida.

Prvi ugovor

– Kada bi me u školi pitali šta želim biti kada porastem, rekao bih da želim biti nogometaš. Oni bi me ponovo pitali šta stvarno želim postati, kakav posao želim raditi. Ali to je bilo jedino što sam zaista ikada želio raditi, rekao je Beckham u jednom intervjuu iz 2007. godine.

Roditelji su prepoznali njegov talent, te je mali David pohađao nogometnu školu Bobba Charltona, te učestvovao u mnogim takmičenjima za male nogometaše, gdje su njegove vještine rada s loptom, ali i požrtvovanost, naprosto oduševljavale. Njegov prvi, omladinski klub zvao se “Ridgeway Rovers”. Klub postoji i danas i njegova uprava se ponosi svojim nekadašnjim kadetom.

– Mi smo veoma ponosni da je on počeo ovdje. Počašćeni smo time, jer, zahvaljujući njegovom naslijeđu, ovdje još dolaze klinci koji žele igrati za nas zbog Beckhama. On i dalje inspirira djecu da igraju, tako da je sve to vrlo pozitivno. Zahvalni smo mu za sve to, jer je njegova historija i naša historija – kaže Ian Marshal, šef spomenutog kluba.

Gospodin Marshal se još sjeća žara s kojima je mladi David uzimao loptu i satima usavršavao svoje nogometne vještine.

– David je tipičan primjer čovjeka iz ovog kraja koji je vjerovao u sebe i ono što radi. Kao mladić, došao bi iz škole i u parku vježbao satima slobodne udarce, usavršavajući svoju jedinstvenu taktiku slanja lopte i poboljšavajući svoju efikasnost.

U narednih nekoliko godina, Beckham je često mijenjao klubove, te je čak, kao nagradu za mlade talente imao priliku „zaigrati” s timom “Barcelone”. Igrajući za tim “Tottenham Hotspur”, 1990. je dobio titulu igrača godine, u kategoriji igrača do 15 godina. Takva laskava titula uslovila je brojne ponude klubova, ali je on odabrao onu omiljenog tima svojih roditelja – “Manchester Uniteda”.

Prvi ugovor u životu potpisao je na svoj 14. rođendan. U narednim godinama njegove su igre bile sve zapaženije i bolje, te je brzo otvorio put ka prvom timu Crvenih. Imao je sreće jer je 1994. trener Alex Ferguson po svaku cijenu htio podmladiti ekipu, zbog čega su ga kritizirali navijači, novinari i uprava kluba, no on je vjerovao u svoje mlade, koje su njegovi protivnici nazivali „Fergusonovi poletarci”. Ipak, nakon nekoliko loših igara, Fergusonov koncept igre, s osloncem na mlađe igrače se počeo isplaćivati.

U svemu tome je počela blistati zvijezda Davida Beckhama, koju je svojim udarcima, posebno nevjerovatnim kornerima dizao Britaniju na noge. Njegovi saigrači pomalo su negodovali zbog nove zvijezde u svom timu, ali je iskusni trener Crvenih nekako izlazio ususret Beckhamu.

Sve do jednom, u ljeto 2000., kada je David dobio opravdanje da ne prisustvije utakmici jer se, navodno, morao brinuti za sina Brooklyna, oboljelog od gastritisa. Iste večeri trener Alex Ferguson je na televiziji ugledao Davidovu suprugu Victoriju, kako učestvuje na Londonskoj sedmici mode. Beckham, iako je u toj sezoni igrao relativno dobro, nije bio pošteđen žestokih kritika. Uz opasku da je on svakako mogao igrati, te da je Victoria mogla ostati kući i čuvati dijete, Ferguson je kaznio Davida odbitkom 50 posto od mjesečne zarade (50.000 funti – 150.000 maraka u to vrijeme).

Inače, David i Victoria upoznali su se 1996. tokom jedne humanitarne utakmice. Victoria, poznata kao „Posh spice”, zbog činjenice da je bila članica jedne od najpopularnijih ženskih grupa na svijetu “Spice girls”, bila je u to vrijeme na vrhuncu popularnosti. Na drugoj strani, David je bio tek nogometaš u usponu i čovjek čije je vrijeme možda tek dolazilo. Njih su dvoje ubrzo našli zajednički jezik.

Nakon spomenute utakmice, David je zamolio Victoriju za još jedan susret. Ona je pristala, a par je ubrzo objavio da su u vezi.

– Moja supruga me istrgla iz albuma sa sličicama nogometaša. I ja sam nju skinuo sa TV-a – šalio se Beckham u svojoj autobiografiji iz 2004. godine.

Ipak, tvrde skeptici, njihov susret nije bio slučajan. Za njega je, navodno, „krivac” menadžer grupe “Spice Girls”, te Victorijina želja da bude slavna.

– Vidim te s nekim poznatim. Ono što ti u životu trebaš je nogometaš – rekao je mega uspješni menadažer tada 20-godišnjoj „spajsici” gladnoj slave.

Njihovi prvi susreti bili su pažljivo režirani i skriveni od pogleda novinara. Izlazili su na mjesta koja se teško mogu nazvati „elitnim”, a kako tvrde britanski novinari, njihov prvi poljubac se desio u garaži jednog trgovačkog centra. Ipak, i pored prstiju menadžera, između njih se ubrzo javila jaka hemija, koja uz manje probleme, traje i danas.

– Kada sam je prvi put vidio, jednostavno sam znao da će ona biti moja supruga, da ćemo imati djecu i da ćemo uvijek biti zajedno – prisjećeo se David kasnije.

Godine 2003., Beckham s porodicom seli u Madrid, gdje će u naredne četiri godine igrati za slavni “Real” iz Madrida. Zanimljivo je i to da je Beckham trebao zaigrati za “Barcelonu”, no taj je posao otkazan u zadnji čas, za zahtjev samog igrača.

Dolazak u Madrid

– U “Realu” su igrali Luis Figo, Zinedine Zidane i Ronaldo. Ja sam htio igrati s njima – kaže Beckham.

Iako su trojica nabrojanih veliki igrači, možda i najveći, računajući Pelea i Maradonu, oni nisu privačili tako mnogo pažnje niti novca kao slavni Englez. Dolazak Beckhama za upravu je bio kao pronalazak zlatne koke. Za smo dvije godine, “Real” je od četvrtog kluba u svijetu, postao najbogatija nogometna ekipa na svijetu.

Mnogi su bili skeptični pred Beckhamov dolazak u Madrid, gdje se pojavio 2. jula 2003. godine. Dočekalo ga je 500 novinara, od kojih su mnogi radije komentirali njegovo odijelo, frizuru s repićem ili postavljali pitanja o njegovoj ženi i njenoj karijeri. No, prva domaća utakmica protiv “Betisa” razuvjerila je sve one koju su smatrali da je David tek preskupo plaćeni maneken.

Prvi gol u ovoj utakmici zabio je u trećoj minuti. Statističari idu čak i dalje te kažu da taj prvi, slavni pogodak dao u 136. sekundi. Ali, Beckham nije igrao sam u “Realu”, koji od 2005. može kupiti bilo kojeg igrača po bilo kojoj cijeni.

Preskupa ekipa puna nogometnih zvijezda nije uvijek bila recept za šampionsku titulu. Tokom Beckhamovog četverogodišnjeg rada u “Realu” kroz klub je prošlo čak pet generalnih menadžera i četverica predsjednika. Mnogi od njih nisu s previše simpatija gledali na popularnog Engleza. I pored mnogo uloženog novca, igra “Reala” nije bila na željenom nivou, a titule su im izmicale. Konačno, u proljeće 2007. godine objavljeno je da Beckham neće obnoviti četverogodišnji ugovor s “Realom”.

Becham nakon Madrida odlazi u daleki Los Angeles, u klub po imenu “LA Galaxy”. Nekoliko je razloga zbog čega je David, zajedno s porodicom otišao u Ameriku. Nogomet je u Americi još relativno nova i ne tako popularna zabava. Igrači evropskog nogometa nisu ni blizu tako velike zvijezde kao što su igrači bejzbola, košarke ili američkog nogometa, niti zarađuju basnoslovne sume novca.

Bez bilo kakve veće konkurencije, ali s jednako visokom zaradom Beckham je mogao biti najveća nogometna zvijezda na cijelom američkom kontinentu. Da je zaista tako, svjedoče i finansije “LA Galaxyja”. Kada je Beckham zaigrao za tim, ujesen 2007., prodaja ulaznica se utrostručila, porasla je i prodaja dresova i suvenira. Tako je postalo jasno da Beckham sve pretvara u zlato.

Holivudska krema

Holywood je prihvatio porodicu Beckham. Već prvog dana nakon slijetanja u Los Angeles, Victoria je imala intervju kod legendarnog Jayja Lenoa.

– Sada volim Davida više nego što sam ga voljela prije deset godina, kada sam ga srela – rekla je u kameru popularne emisije.

I ona i njen muž bili su rado viđeni gosti na glamuroznim holivudskim zabavama, postali su kućni prijatelji s Tomom Cruiseom i njegovom tadašnjom suprugom Katie Holmes, te Evom Logoria i njenim, sada bivšim mužem Tonyjem Parkerom. Longoria je čak postala i kuma maloj Harper Beckham, koju je i čuvala dok se Victoria bavila svojim modnim poslom. Bračni par Beckham ima četvero djece, Brooklyna (rođen 1999. u Londonu), Romea (rođen 2002. u Londonu), Cruza (rođen 2005. u Madridu) i spomenutu Harper (rođenu 2011. u Los Angelesu). Djeca obično poprime naglasak sredine u kojoj rastu. Ni mališani nisu bili izuzetak.

– Moja djeca govore američkim naglaskom. Kada dođemo u posjetu njihovim bakama i djedovima, naši stari kažu: “Za Boga miloga, šta nije uredu s ovom djecom” – ispričao je krajem prošle godine David britanskim novinarima.

Nedugo nakon ove izjave, porodica Beckham se vraća u Evropu. Victoria s djecom ostaje u Londonu, gdje vodi svoju privatnu modnu firmu, dok David igra dobre utakmice za “Paris Sint Germaine”. Ipak, razdvojenost od porodice smeta i njemu i njegovoj supruzi, te je 16. maja ove godine Beckham obznanio da odlazi u nogometnu penziju. Skeptici kažu da je to učinio zbog pritiska supruge.

Bilo kako bilo, iza njega su dvije decenije velike karijere, mnogo zarađenog novca i mjesto u galeriji ljudi koju su obilježili pop-kulturu našeg vremena. Šta će sada raditi, samo on zna, no sigurmo je da priprema nešto veliko, a neki šapuću da razmišlja o karijeri u Hollywoodu, gdje bi mu u dobivanju dobrih uloga trebao pomoći prijatelj Tom Cruise.

Sve što je do sada probao, Beckham je pretvorio u novac, te neće iznenaditi ako za nekolko godina bude publiku privlačio u kinodvorane onako kako je privlačio na stadione. Neki ljude se jednostavno rode pod sretnim zvijezdom. David Beckham je sigurno jedan od takvih.

Nikada značajnije finansijski nije pomagao roditelje

Iako je zaradio nevjerovatne svote novca, David nikada nije značajnije finansijski pomagao svoje roditelje i sestre, osim što im je pomogao da otplate kredit za kuću. Njegova majka i danas vodi vlastiti frizerski salon u istočnom Londonu. Novac je bio čest uzrok svađa u domu Beckmama seniora, koji su se konačno razveli 2003. godine. Davidu je sve to teško palo, ali je ostao u dobrim odnosima s roditeljima.

Kako je David nadmudrio cvjećara

Bez sumnje, David Beckham je postao modna ikona, no pitanje je da li bi takvo nešto i ostvario da je umjesto Victorije Posh Spice oženio neku drugu ženu. Mnogo je govoreno o utjecaju gospođe Beckham na poznatog igrača, što je on jednom i priznao.

– Da nisam sreo Victoriju i da sam oženio neku drugu djevojku, vjerovatno se ne bih oblačio ovako kako se oblačim.

Prije nego što je ušla u vezu s Davidom, Victoria je imala ozbiljnu vezu sa sinom imućnog lokalnog cvjećara, a dečko je čak i živio pod krovom porodice Adams. No, kada je David Victoriji kupio “Prada” torbicu, sin cvjećara je istog momenta izbačen iz kuće svoje djevojke, kao i njenog života.

Sin Jevrejke

U djetinjstvu, David je sa svojim sestrama redovno išao u crkvu. Ipak, njegova je majka Jevrejka. I danas David nosi istetovirane hebrejske simbole na svom tijelu i kaže da se ponosi svojim porijeklom.

Samo je piskutavi glas umanjivao muževnost

U cijeloj muževnoj Beckhamovoj pojavi samo je njegov glas odudarao od imidža najpoželjnijeg momčine. Glas mu je visok i pomalo piskutav, što je davalo povoda zlim jezicima za napad na njegovu muževnost. Ipak, u zaštitu glasnih žica svog muškarca stala je Victoria.

– Stvarno ne primjećujem njegov piskutavi glas. Mislim da je to jedino što za njega mogu reći ljudima koji inače nemaju pametnija posla. Često ga gledam ujutro, dok sjedi na rubu kreveta, dok šalje mailove i dok nema odjeće na sebi. Gledam ga, gledam njegove tetovaže. On je savršen. Ima sve te tetovaže koje volim… Jednostavno, uvijek prirodno izgleda. Nema ni grama sala na sebi. I dok ga tako gledam, sigurno ne mislim na njegov piskutavi glas – kaže Victoria.

[nggallery id=24]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti