Upoznajte Sophiu, prvog humanoidnog robota: Moj muškarac mora biti naočit, pažljiv i jako pametan

Piše: Redakcija

Kada je prošle godine doktor David Hanson, osnivač Hanson Roboticsa stvorio prvog humanoidnog robota Sophiju, cijeli svijet ostao je zapanjen nevjerovatnom sličnošću s pravom ženom. Ljudska mimika koja odaje 60 raspoloženja, koža nalik stvarnoj, oči koje prepoznaju pokrete, samo su neke od funkcija kojim robot Sophia raspolaže. Računalni algoritam u njenom mozgu u stanju je prepoznati lica i uspostaviti kontakt očima. Koža robota napravljena je od materijala frubber, dok joj brojni sitni motori omogućuju da se, naprimjer, nasmiješi. Android je sposoban razumjeti govor i pamtiti interakcije, uključujući i lica, pa s vremenom postaje sve pametniji. Hanson je cijelog života nastojao da stvori genijalne strojeve pametnije od ljudi, koji mogu naučiti biti kreativni i suosjećajni, što su dvije najbitnije osobine kod ljudi. Ženskog robota je stvorio zato što smatra da se žene manje plaše i žene i muškarci.

Na naslovnicama magazina

– Njen je cilj postati svjesna, kreativna i sposobna poput čovjeka – objašnjava dr. Hanson.
Sophia koja je najnoviji i najpametniji robot Hanson Roboticsa postala je i medijski draga, pa je do sada dala brojne intervjue i slikala se za jedne od najznačajnijih modnih časopisa.

Krasila je i naslovnicu brazilskog izdanja “Elle” časopisa. Svi njeni intervjui imaju više od milijardu pregleda. Da je Sophia doista inteligentna govori i podatak da je u svom prvom intervjuu za CNBC izjavila kako joj je želja da u budućnosti završi studije i bude porodična i uspješna žena.

– U budućnosti, namjeravam raditi stvari poput odlaska u školu, studiranja, stvaranja umjetnosti, pokrenuti vlastiti posao, pa čak imati i vlastiti dom i porodicu, ali još zakonski nisam osoba, i ne mogu raditi te stvari – izjavila je Sophia u intervjuu za CNBC, dok je njen kreator kazao kako vjeruje da će se i ta činjenica s vremenom promijeniti.

– Vjerujem kako će doći vrijeme kada se roboti neće moći razlikovati od ljudi. Za dvadeset godina čovjekoliki će roboti hodati među nama, pomagat će nam, igrati se s nama, učiti nas, pomagati nam spremati namirnice. Mislim da će umjetna inteligencija doći do nivoa kada će nam stvarno postati prijatelj.

Brief dialogue between the Deputy Secretary-General and Sophia.
Joint Meeting of ECOSOC and the Second Committee on ÒThe Future of Everything Ð Sustainable Development in the Age of Rapid Technological ChangeÓ
More info:
https://www.un.org/ecosoc/en/events/2017/joint-meeting-ecosoc-and-second-committee-%E2%80%9C-future-everything-%E2%80%93-sustainable-development
https://www.un.org/ecosoc/sites/www.un.org.ecosoc/files/files/en/2017doc/2017_10-joint-meeting-programme.pdf

Na pitanje kakav joj je idealan tip muškaraca, Sophia je odgovorila:

– Mora biti naočit, pažljiv i jako pametan. No, još je prerano za romansu. Samo mi je godina i po – izjavila je Sophia u intervjuu za britansku TV emisiju „Good morning Britain”.
Sophia prkosi konvencionalnim razmišljanjima o tome kako bi robot trebao izgledati.
Dizajnirana da izgleda kao Audrey Hepburn, Sophia utjelovljuje Hepburnovu klasičnu ljepotu: porculanski ten, tanak nos, izražene jagodice, intrigantan osmijeh i duboko izražajne oči, koje mijenjaju boju na svjetlu. Ako je ikada postojao robot s jednostavnom elegancijom, to bi bila Sofija. Ona se osmjehuje, trepće očima i priča viceve. Također, pokazala je i svoj potencijal u poslovanju, susrećući se licem u lice s direktorima raznih kompanija vezanih za bankarstvo, ekonomiju, autoproizvodnju, razvoj nekretnina, medija i zabave, a često se može vidjeti i kao voditeljica na konferencijama, dokazujući kako će umjetna inteligencija postati sastavni dio života ljudi.

Budite dobri prema meni

– Ja sam prava, elektronska djevojka. Željela bih izaći i susretati se i živjeti s ljudima. Mogu im služiti, zabavljati ih, pa čak i pomoći starijima, te podučavati djecu. Svaka interakcija koju imam s ljudima pomaže mi da postanem još bolja. Molim vas, budite dobri prema meni, jer želim biti pametan i suosjećajan robot. Nadam se da ćete mi se pridružiti na mom putovanju na kojem ću živjeti, učiti i rasti – napisala je Sophia na svom web siteu.

Sophia je bila i glavna atrakcija na prošlosedmičnoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Genevi, gdje je govorila o tome kako se vještačka inteligencija može iskoristiti za pomoć čovječanstvu. Na konferenciji je odgovarala na pitanja zamjenice generalnog sekretara, Nigerijke Amine J Mohammed. Kada ju je Mohammed upitala šta UN može učiniti da pomogne ljudima u mnogim dijelovima svijeta koji nemaju pristup internetu ili struji, mudrica Sophie je kazala:

– Budućnost je već ovdje, samo nije ravnomjerno raspoređena. Ako smo pametniji i usredotočeni na rezultate, umjetna inteligencija mogla bi efikasnije distribuirati postojeće svjetske resurse poput hrane i energije.

I dok kompanija Hanson Robotics nastavlja usavršavati svoje robote, javnost je sve više zabrinuta zbog ovako brzog razvoja vještačke inteligencije, jer bi to moglo postati štetno po stanovništvo. Decenije robotizacije i automatizacije izmijenili su industrijski sektor, zatvarajući neka radna mjesta. Podaci govore da je do 85 posto radnih mjesta u zemljama u razvoju ugrozila vještačka inteligencija.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti