Ana Babić, Jasna Ornela Bery i Suzana Mančić: Zašto su njima godine samo broj

Piše: Redakcija

Tokom četrdesetih godina života ušla sam u kupaonicu s bocom vina, zaključala vrata i sama sebi rekla: “Nećeš izaći dok potpuno ne prihvatiš način na koji sada izgledaš”. Uzela sam ogledalo koje uvećava, i detaljno pogledala svoje lice i tijelo. Plakala sam, plakala i plakala. Počet ćeš stariti, to je neminovno, rekla sam samoj sebi, sad samo odluči na koji način želiš to činiti. Voljela bih stariti kao plesač, odgovorila sam, želim održati svoje tijelo u takvoj formi, ispričala je slavna Sharon Stone u intervjuu za „Vanity Fair“. I zaista u životu jedne žene godine donose veliku prekretnicu. Osim naglih promjena raspoloženja, „valova vrućine“, emotivnih osjetljivosti, dešavaju se i promjene na tijelu, koži i kosi. Jedna skupina žena se pomiri s tim, dok druge posegnu za estetskim zahvatima. Kako se mijenja tijelo, tako se mijenjaju i životne navike. Tri dame, Jasna Ornela Bery, Ana Babić i Suzana Mančić pronašle su pravu formulu kako na najbolji način prigrliti svoje godine i izgledati sjajno u svakoj životnoj dobi. Ovo su njihove tajne.

 JASNA ORNELA BERY

IMPERATIV SVAKE SAVREMENE ŽENE JE DA BUDE NJEGOVANA

Glumica Jasna Ornela Bery (63) smatra kako treba stariti na dostojanstven način. Godine su joj, kao uostalom i drugim ženama, donijele promjene, ali i nove životne navike.

– Prve promjene koje sam primijetila bile su prve bore oko očiju, one koje dugo vremena nastojimo vidjeti kao „smješkalice“. Međutim, one su prvi pokazatelj vidnog starenja. Imam sreću da imam visoko postavljene jagodice koje na neki način sprječavaju stvaranje prevelikih bora oko očiju i vide se tek kad se smijete. Tu su bili i talasi vrućine kao i pretjerana osjetljivost.

Kako ste se pomirili s promjenama koje donose godine?

– Godine su neminovnost na koju ne možemo utjecati, a sve ono na što ne možete previše utjecati morate prihvatiti. Niko od nas nije pošteđen niti starenja niti bora. Od toga nisu pošteđeni ni muškarci, samo što se to kod njih manifestira na drugi način. To je proces u organizmu koji ne možete izbjeći. Ono što možete uraditi da biste što bezbolnije prošli kroz taj period jeste da poboljšate kvalitetu života, načinom ishrane, fizičkom i mentalnom aktivnošću, pozitivnim načinom razmišljanja i prije svega prihvatajući promjene koje se dešavaju u vašem organizmu, jer je to dio prirodnog procesa starenja. Ukoliko prihvatite promjene na jedan razuman pravi način, i eliminirate tegobe koje osjećate, ovaj period u životu žene može da bude izuzetno lijep. Jer takva žena se osjeća dobro u svojoj koži, ima samopouzdanje, zrelost i iskustvo, zna šta hoće i uživa u onome što je ispunjava.

Na koji način ste uvodili tjelovježbu u svoju svakodnevicu, jeste li promijenili režim ishrane?

– Otkako znam za sebe bila sam aktivna i odlazila u teretane, saune i na plivanje. U posljednje vrijeme to činim veoma kampanjski, što zbog obaveza, što zbog lijenosti, što naravno nije uredu. Nažalost, nikad nisam voljela da šetam. U mojoj ishrani zastupljena je mediteranska kuhinja u kojoj dominiraju maslinovo i susamovo ulje, u posljednje vrijeme i kokosovo ulje s mnogo voća i povrća. Ja sam peskovegetarijanac i jedem ribu. S obzirom na to da ne pijem kafu, svakog jutra pravim u blenderu smoothie, što je pravi eliksir zdravlja u kojem se nalaze orasi, bademi, goji i chia bobice, susam, grožđice, kakao, banana ili neko drugo voće, što je, morate priznati, prava vitaminska bomba. Imam ja i jedan porok koga se ne mogu baš tako lako riješiti, a to su kremasti kolači i sladoled, naravno čokoladni. Moje omiljeno piće je voda.

Jeste li mijenjali režim njege?

– Nemam neki novi režim njege. Veoma mlada sam se počela njegovati i to radim sve ove godine. To sve ponesete iz kuće. Uvijek bi tu bilo mlijeko za tijelo, krema za lice, kreme za piling, povremeni odlasci kozmetičaru, tu i tamo neka maska za lice i kosu, preparati za skidanje šminke. Na moru su nezaobilazni proizvodi za sunčanje, na što obraćam veliku pažnju, iako se uvijek sunčam u hladu.

Kažu da koža najviše pamti, pa tako i sve ono čime smo je tretirali u dvadesetim (agresivan make-up, razne neprovjerene kreme i slično). Koliko ste Vi vodili računa o tome?

– Oduvijek sam pazila da upotrebljavam provjerene kreme i kozmetiku. Jednom sam u free shoppu kupila kompletnu Diorovu kozmetiku, ali mi je izazvala blago crvenilo i nije mi odgovarala. Bez razmišljanja sam je odmah poklonila. Čak i u pozorištu koristim svoju provjerenu šminku.

Kako komentirate estetske zahvate u poznim godinama? Biste li se ikada podvrgnuli ijednom?

– To je pravo izbora. Ne osuđujem nikoga, ali smatram da nije ni dobro ni zdravo kad to prelazi u bolest. Ne shvatam ni mlade djevojke koje nalaze zadovoljstvo u tome da izgledaju kao klonirane. Sve liče jedna na drugu, imaju iste frizure, iste napuhane usne, isti oblik iscrtanih obrva, isti oblik i veličinu grudi, pozadine i ko zna šta još. A u poznim godinama zaista izgledaju tužno kad nerijetko pretjeraju, pa se ne mogu ni nasmijati kako treba. Mislim da se u svemu mora imati mjera. Prije sam za prirodno starenje. Učinila bih to ako bih morala zbog zdravstvenih razloga.

Koliko posvećujete pažnju općenito dobrom izgledu, ulaganju u sebe (u make-up, outfit, vježbanje…)?

– Mislim da je dobar izgled prije svega produkt našeg načina razmišljanja i načina života. Nastojim da, osim njegovanja svog tijela, budem i mentalno aktivna. Ljepota zaista dolazi iznutra. Žena ne mora uvijek biti kompletno našminkana, ali je imperativ svake savremene žene da bude njegovana.

Možete li s nama podijeliti svoju dnevnu beauty rutinu?

– Lice uvijek umivam mlakom vodom. Tuširanje nastojim završiti hladnijom vodom. Ne sjećam se da sam se ikada tuširala, a da tijelo nisam nakon toga namazala mlijekom za tijelo.

Koji proizvod je zlata vrijedan u Vašem slučaju, kad je o njezi riječ, što biste preporučili svakome i zašto?

– Otkrit ću vam tajnu. Godinama ujutro i uvečer na lice prije kreme stavljam kolagen, a ponekad i hijaluronsku kiselinu ili ulje E vitamina. Ponekad na lice, tijelo i kosu stavljam kokosovo ili maslinovo ulje. To radim i s tabanima. Nikada nisam legla uvečer, a da s lica i očiju ne skinem šminku.

ANA BABIĆ

KAŽU KAD PREĐETE 50 GODINA, ONDA STE VEĆINSKI VLASNIK SVOG ŽIVOTA 

Ana Babić (59), profesorica solo pjevanja i predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, uživa u svemu onome u čemu je uživala kao djevojka. Odlazak na tretmane, u saunu, na masaže, njeni su najdraži trenuci opuštanja i njege. Godine i sve ono što sobom nose na nju nisu ostavile drastičan trag.

Šta ste prvo primijetili kada je riječ o vidljivim promjenama?

– Primjetila sam da mi se koža počela sušiti. Koža tada gubi elastičnost, nema dovoljno vitamina i sada to pokušavam nadoknaditi ishranom, suplementima koji su nadopuna vitamina. Prije sam mnogo više imala fizičke aktivnosti. To mi nedostaje, ali svako slobodno vrijeme koristim da odem u šetnju, prirodu i da taj moj život u skladu s prirodom održim. Odlazak u prirodu mi vraća i daje sve ono što nedostaje i koži i mom duhu, raspoloženju. To su vanjski vitamini koji ženi trebaju.

Je li Vam se bilo teško pomiriti s promjenama koje godine nose?

– Nisam nikada krila svoje godine. Ne krijem vene na nogama, čukljeve… Lijepo je da sam doživjela godine koje imam. Kažu kad pređete 50 godina, onda ste većinski vlasnik svog života. Voljela bih da to dugo traje i da ostanem ovakva kakva jesam. Godine se ne mjere samo po tome koliko ih imate, već po kvaliteti života, po načinu kako živite i duhu kojeg imate. Uvijek sam govorila: „Nemojte mi skinuti osmijeh s lica i nemojte ubiti to dijete u meni“. Važno je da se prikladni šarm i humor zadrži u svakome od nas, posebno kod žene. Žena ne smije te godine shvatiti niti jednog trenutka tragično, već samo kao jedan primarni trenutak u njenom životu, koji ona treba pretvoriti u praznik života.

Kada ste primijetili svoju prvu boru, kako ste reagirali i prihvatili je?

– Ne znam da li bih mogla odrediti trenutak kada sam primjetila svoju prvu boru. Iritiraju me drame u vezi s tim, zašto bore, zašto estetska hirurgija. Svaka bora je jako bitna. Ne za ženu, već za karakter. Dešava mi se da radim fotoshooting kod profesionalnih fotografa i oni po svom načinu rada vas ispeglaju, dotjeraju i slično. Nedavno sam radila fotoshooting na temu „Hollywood kod Vanje Lisac“ i onda sam joj rekla: „Vanja, molim te, nemoj me ispeglati, vrati mi moje bore“. Reći nekome da imaš toliko godina, a pritome da prezentiraš sliku neke osobe koja djeluje nekoliko godina mlađe, nekako mi nije to to. Imala sam čak hrabrosti da se slikam prije deset godina bez grama šminke za jednu kampanju, gdje su učestvovale žene od 30, 40 i 50 godina. Bila sam tu najstarija i nimalo nisam imala otpora da se slikam s 50 godina bez grama šminke. Čak mi je bilo drago da me mogu vidjeti i bez šminke. Kad god sam bila u medijima i u javnosti, bila sam sva plastična. Ta šminka je kvarila moj prirodni dojam.

Šta Vas najviše motivira da tako razmišljate?

– Ado Karišik, moj šminker, izvuče sve ono što treba da izvuče na mom licu. Uvijek sam mu dozvoljavala da radi u make-upu šta hoće, a sada sam se više zadržala na konzervativnosti. To su te godine, kada ne želim biti plastična, već prirodna. Kada sam trebala napuniti 50 godina, slučajno sam posegnula za svojom bibliotekom i htjela sam uzeti drugu knjigu, međutim, prst mi se zakači na „Malom princu“ i pročitam je po ne znam koji put, ali tada je doživim kao nikada. Istumačila sam knjigu upravo onako kako ide u skladu s mojim stanjem u kojem sam se nalazila. Shvatila sam da to ima veze i s godinama. Možda je „Mali princ“ razlog zašto nisam obraćala toliko pažnje na svoje bore.

Nova dob donosi i novi režim njege. Znatno se mijenjaju i životne navike. Uz zdravu i umjerenu prehranu, te adekvatnu tjelovježbu, uvode se i nove beauty rutine. Koje ste Vi promjene u tom smislu uvodili, postepeno ili…?

– Nikada nisam ustala niti krenula na posao, a da nisam obavila masažu lica. Stavljanje noćne kreme također je prateći dio tog tretmana i načina života. Kad god stavljam kremu, obavezno masiram lice. To radim duži period, nije to nešto što sam tek sada uvela. Nisam nikakve promjene uvodila. Nije mi ništa strano kada je riječ o inovativnosti u kozmetici. Labeffective kozmetiku rado koristim. Kapsule su jako dobre. Dokazano je da dobro utječu na cjelokupan organizam, posebno nas žena koje smo u ovoj dobi, kada nam je potrebna takva vrsta vitamina. Još kada uzimate kapsule za iznutra i stavljate malo seruma, kremica, to je to.

Kad ste se počeli šminkati?

– Počela sam se šminkati kasno. Šminkala sam se samo u pozorištu, jer sam morala. To je bila teška šminka koja nije nikako godila licu. Kad ste mlađi, sekundarno posmatrate takve stvari, međutim kada pređete 30-te morate se ozbiljno posvetiti tome. U 35. godini sam se počela ozbiljno posvećivati svom licu, šta stavljam i šta mi godi. Tada sam prvi put počupala obrve. Nikada se nisam agresivno šminkala, niti sam to voljela. Naučila sam da kada imam jednu kremu i kada je potrošim organizam bude zasićen i onda promijenim. Nikada nisam pravila zalihe, da danas mora biti Dior, sutra L’Oreal, važno je da mi godi. Preferiram domaću kozmetiku, kolagen je jako bitan i treba ga uzimati u svim mogućim varijantama. To su sve stvari koje vam se vrate s vremenom i to se vidi. Nedavno sam imala kozmetički tretman i pitam svoju doktoricu: „Ima li potrebe da ja nešto radim na licu?“, ona je rekla: „Nema, ali hoćete li?“.

Koliko često odlazite na tretmane?

– Nemam neki pravilnik, ali se trudim u mjesec ili dva otići jednom. Redovno idem.

Kako komentirate estetske zahvate u poznim godinama? Biste li se ikada podvrgnuli jednom od zahvata?

– Nemam ništa protiv toga. Kad bih uradila to, konsultirala bih se prvo. Mislim da treba otmjeno i stariti. Uvijek ću rado pokazati svoju fotografiju kada sam imala 30, 40 i 50 godina i sada kada sam blizu 60-toj. Volim da se na licu vidi higijena, da se vidi da si posvećen tome, jer su oči ogledalo duše a i tijela, pa mi to lice prezentira kompletnu ličnost. Po profesiji sam uvijek morala imati gafove, gestikulacije na licu i ekspresija lica je veoma važna. Čini mi se da bi se s bilo kojom invazivnom intervencijom sve to izgubilo. Izgubio bi se taj karakter. Žao mi je kada mlade djevojke s 20 i nešto godina rade neke intervencije na licu, a sve zbog toga zato što ne poznaju sebe. Važno je napraviti ravnotežu sa sobom iznutra i obavite razgovor sam sa sobom, onda nećete imati problema ni s opadanjem kose, niti problema s kožom.

Koliko posvećujete pažnju općenito dobrom izgledu, ulaganju u sebe (u make-up, outfit, vježbanje…)?

– Svakoj ženi, koliko god godina ona imala, imponira kompliment. Svaka žena želi da je lijepa, da bude dopadljiva i ne znam šta je to što ona ne bi uradila da ne bude dopadljiva. Bila bi neistina reći drugačije. U cijelom mom procesu samo mi nedostaje tjelovježba. Kad bih imala vremena za to, bila bih kao Sharon Stone.

 Kako izgleda Vaša dnevna beauty rutina?

– Nemam beauty tajnu. Stres je faktor koji vam ruši sve. Uzročnik je opadanju kose, koži koja ne blista, borama… Kada napravite neku ravnotežu unutarnju s vanjskom, onda ne vidim neki poseban tretman koji vas može promijeniti. Može vas samo površinski ispolirati. Vjerovatno ću se nekad podvrgnuti nekom neinvazivnom tretmanu. Nisam za neke agresivne, pa da kažem u 70-tim da me je majka rodila takvu, a ne mogu pokrenuti lice. Bila bih i dan i noć na masažama, u saunama, spa centrima.

Od koga ste dobili najbolji beauty savjet kad je o prirodnim preparatima riječ?

– Doktorica Samra Šoškić mi je jedna od najboljih kompetencija, zatim „Biologique Recherche“ salon. Tamo odem na venus tijela i oni imaju prirodnu kozmetiku bez kapi hemije.

Jeste li ikada dozvolili da muškarac utječe na neki Vaš izbor?

– Nikada, zato što ovakva kakva sam danas takva sam uvijek. Mnogi se iznenade, jer su me ljudi upoznali putem medija i kada me upoznaju uživo ne mogu vjerovati da sam to ja. Predrasude su sastavni dio života i ljudi ne mogu da shvate neke stvari.

SUZANA MANČIĆ

OSTATI MLAD PO SVAKU CIJENU NE ZNAČI I BITI SRETAN

Glumica, pjevačica i TV voditeljica koja plijeni pažnju svojim izgledom, Suzana Mančić (60) mnogo vremena posvećuje njezi. Beauty tretmani, tjelovježba, zdrava ishrana, tajna su njenog dobrog, mladalačkog izgleda, ali i vedrog duha.

– Ja sam očigledno dijete sreće. Kroz sve razvojne etape života prolazila sam bez velikih turbulencija. A zrelo doba sam čekala, osluškivala damare svog srca, strasti koje se polako gase, tijelo koje se mijenja… Valova vrućine nije bilo, možda dva ukupno. Uživam u životu, u svojoj zrelosti, nekoj smirenosti koju ona donosi. Ali, sva njega koju sam sebi darovala u mladosti, sada se vidi. Starim lijepo.

Kako ste se pomirili s promjenama koje donose godine?

– Ne znam tačno… Cijelog života sam radila šta sam htjela i smatrala da treba. Radila sam posao koji volim, kroz prijateljstvo i ljubav puštala sam da srce vodi. Nisam pravila velike kompromise, živjela sam život po svom. Ne kajem se ni zbog čega, ne žalim ni za čim. Šta onda znači nova bora, ili koji centimetar u struku? Ostati mlad po svaku cijenu ne znači i biti sretan.

Kada ste primijetili svoju prvu boru, kako ste je prihvatili i na koji način reagirali?

– Prva bora je odavno historija. Ali, bore se danas mogu kozmetički, vizuelno ublažiti i ja s mjerom koristim sva moderna dostignuća kozmetologije. Nisam fanatik mladosti, ne takmičim se s mladim djevojkama i ženama, znam gdje mi je mjesto. Želim da budem lijepa, privlačna i njegovana, ali ne i smiješna. Svoje godine i borice želim nositi dostojanstveno.

Na koji način se hranite?

– Veliki sam gurman, i često variram u težini. Bilo bi lijepo kada bih bila umjerenija u jelu. Ali nisam. Moj je život smjena hedonizma i izgladnjivanja. Kada je riječ o njezi u ovim godinama, ranije su o meni brinuli kozmetičari, sada ljekari, stručnjaci anti-ageinga. Dugi niz godina sam neprestano vježbala, a sada se trudim da više hodam na čistom vazduhu.

Kako danas njegujete kožu, koje ste beauty rutine uveli u svoju svakodnevicu?

– Uvela sam mezoterapiju, bockanje i unošenje seruma bogatih vitaminima u kožu, terapije radio talasima… Od kućne njege, obavezni su serumi, prije noćne i dnevne kreme, arganovo ulje, bogate maske. Njegovala sam se cijelog života. Ako o sebi niste vodili računa i odlučili da s njegom počnete nakon pedesete, rezultati će biti „mršavi“.

Kažu da koža najviše pamti, pa tako i sve ono čime smo je tretirali u dvadesetim (agresivan make-up, razne neprovjerene kreme i slično). Koliko ste Vi vodili računa o tome?

– Ako je neko bio pod teškom šminkom od rane mladosti, to sam bila ja. Ali, nikada nisam prespavala a da ne očistim lice i ne nahranim ga. To je osnovna stvar, voljeti sebe i poštovati ono što vam je Bog dao.

Kako komentirate estetske zahvate u poznim godinama? Biste li se ikada podvrgnuli ijednom?

– Zašto da ne, ali da se stvarno i stručno ispoštuje estetika. Brojni su primjeri grotesknih rezultata loše izvedenih operacija. Budite realni u procjeni ko ste i šta želite da promijenite na sebi, ne rizikujte i dobro se informirajte o ljekaru kojem ćete pokloniti svoje povjerenje i svoje lice.

Koliko posvećujete pažnju općenito dobrom izgledu, ulaganju u sebe (u make-up, outfit, vježbanje…)?

– Konstantno se njegujem, ali moram priznati da mi ponekad to i dosadi, zamori me taj teror kojem se sama potčinjavam. Onda napravim kratku pauzu, pa sve ispočetka.

Možete li s nama podijeliti svoju dnevnu beauty rutinu?

– Moja tajna je: jednom sedmično pred spavanje, lice, vrat i dekolte mažem Jekodermom. Ništa tako dobro ne nahrani kožu.

Koji proizvod je zlata vrijedan u Vašem slučaju, kad je o njezi riječ, što biste preporučili svakome i zašto?

– Proizvod zlata vrijedan, a toliko i košta je kolekcija „La Prerie“. Ništa tako kvalitetno nisam koristila, ali sada imam druge prioritete, pa taj luksuzni proizvod mijenjam za Jekoderm.

Koliko često vježbate?

– Vježbam s personalnim trenerom, ali ne fanatično. Kad sam lijena ili umorna, trening zamijenim masažom.

Od koga ste dobili najbolji beauty savjet kad je o prirodnim preparatima riječ?

– Od moje mame Vere: „Nikad ne koristi crveni ruž“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti