TemeZanimljivosti

Pas Boo: Bio je ljubimac i engleske kraljice Victorije

Boo je jedna od najljepših vrsta pasa, posebno među mlađom populacijom. Iako mnogi misle da je Boo ime pasmine, nije. Iako izgledom nije sličan porijeklom pomeranski špic, povezan je s pasminama poput samojeda, haskija, malamuta i akite. Prepoznatljivi su po dugoj i gustoj dlaci, istaknutim ušima i dugačkoj njušci.

Ova vrsta pasa je posebno popularna među djecom, jer podsjeća na plišanog medvjedića. Jedan od najstarijih uzgajivača ove pasmine bio je i Michelangelo, a legenda kaže da je jedan pomeranac bio uz njega dok je oslikavao Sikstinsku kapelu. Njemački patuljasti špic bio je i ljubimac engleske kraljice Victorije koja se zaljubila u pasminu, otvorila uzgajivačnicu koja je zaslužna za današnji izgled pasmine. Naime, u to vrijeme njemački patuljasti špicevi su bili mnogo veći psi, sličniji današnjim samojedima.

Američki predsjednik Theodore Roosevelt bio je poznat kao veliki ljubitelj životinja. Uz brojne ptice, ponije, svinje, mačke i pse za ljubimca je imao i njemačkog patuljastog špica. Kako kroz povijest, tako i danas, riječ je o jednoj od najpopularnijih pasmina pasa u svijetu, pogotovo u SAD-u. Za popularnosti je uz bogatu povijest svakako zaslužan i najpoznatiji pomeranac na svijetu – pas Boo.