Uspješno razdvojene sijamske blizanke puštene su iz bolnice nakon više od godinu dana  

Piše: Redakcija

Erin i Abby Delaney rođene su kao sijamske blizanke, spojene na vrhu lubanje, što je najrjeđi oblik koji se pojavljuje u prirodi.

Njihova operacija odvajanja bilježi se kao jedna od najriskantnijih ikad izvedenih, a šanse da jedna od njih ili obje ne prežive bile su visoke.

Erin je iz bolnice otpuštena još u oktobru i s majkom Heather boravila je u obližnjoj kući za porodice na liječenju. Abbey se borila s infekcijama i krvarenjem na mozgu zbog čega je zadržana u bolnici, do ovog ponedjeljka piše Mail online.

Facebook

“Riley i ja smo iznimno zahvalni na brizi koju su naše djevojčice dobile ovdje i jako smo uzbuđeni što ih vodimo doma – taman za praznike”, kazala je maka Heather.

Djevojčice su rođene 24. jula 2016. carskim rezom, bilo je to 10 sedmica prije termina.

Hirurzi su razdvojili blizanke na operaciji 7. juna, kada su imale 11 mjeseci. To je jedan od najranijih zahvata odvajanja blizanaca spojenih na vrhu glave ikad. Nakon pola godine Erin ide na terapiju kako bi savladala pokretljivost i govor. Njezin je oporavak lakši jer je nakon operacije imala nedirnut veći dio lubanje, nego njezina sestra Abby.

Druga sestra imala je teži put oporavka, zbog krvarenja u mozgu i višestrukih infekcija zadržana je dulje u bolnici. Hirurzi, kažu kako su zadovoljni i optimistični, jer se obje sestre dobro oporavljaju, a u taj ishod nisu mogli biti 100 posto sigurni.

Doktori su upozorili roditelje Heather i Rileya iz Mooresvillea, da operacija može biti fatalna za jednu od njih, ili čak za obje.

Facebook

“To je zastrašujuće, i bili smo preplašeni, no nismo mogli dopustiti da nas strah ograniči sposobnost operisanja. Morali smo obaviti operaciju”, kazao je neurokirurg dr. Gregory Heuer. Prije operacije glavni kirurg i njegov tim ugradili su balon u lubanju blizanki, kako bi se pomoću njega koža rastegnula prije same operacije odvajanja.

Hirurzi su odlučili operaciju izvesti tako rano, jer mlađa djeca imaju veću šansu za preživljavanjem i oporavkom. Dječja bolnica u Philadelphiji prije ove izvela je 24 operacije odvajanja, a za ovo su oformili tim od oko 30 stručnjaka.

Tokom operacije zamalo su izgubili Abbey, nakon čega je i njezin oporavak bio duži.

Facebook

Liječnici u im prije operaciji ugradili balon, kako bi rastegnuli kožu.

Nakon što su se probudile iz inducirane kome, majka i otac su ih mogli primiti u naručje jednu po jednu po prvi put.

“Emocije su me preuzele u tom trenu, ne mogu to ni opisati. Sestra je ponudila da me ostavi na trenutak kako bih mogla napraviti ono o čemu sanjam od trenutka kad sam saznala da sam trudna”, napisala je majka na stranici posvećenu njezinim blizankama.

Na Facebook stranici koju su također otvorili za svoju djecu, mladi roditelji napisali su kako su sretno stigli doma. “Bio je predivan i iscrpljujuć dan, no ne možemo biti zahvalniji jer su nam Abby i Erin doma!!! Koji savršen praznik za vraćanje kući. Jako smo zahvalni na tome kako se sve završilo s djevojkama. Jako smo blagoslovljeni”, napisali su roditelji.

Facebook

Facebook

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti