Vječiti, neshvaćeni dječak ili tajna nosa Michaela Jacksona

Piše: Redakcija

nečega drugog, mnogo ozbiljnijeg i trajnijeg, nečega što se osjeća i danas, skoro četiri godine nakon smrti Michaela Josepha Jacksona, najznačajnije osobe pop-kulture otkako ona postoji. I u njegovo vrijeme, i prije i poslije njega, bilo je kvalitetnih pop muzičara, no on je bio jedinstven po mnogo čemu. Bio je pionir u onome što je radio. Kada danas, u 2013., gledamo njegove plesne korake u videospotovima za pjesme kao što su „Beat it” ili „Billy Jeans”, moramo znati da takvo nešto nije radio niko prije njega. Te plesne korake osmislio je potpuno sam. Nemjerljiv je njegov doprinos muzici, filmu, plesu i cjelokupnoj kulturi današnjice, a ugledni časopis „Rolling Stone” nazvao ga je „najvećom pop zvijezdom u Univerzumu”.

Samo od prodaje albuma „Thriller” Michael je zaradio 200 miliona dolara, što u današnje vrijeme vrijedi bar pet puta više. I danas je Michael Jackson jedan od najplaćenijih muzičara, te čak i mrtav zarađuje mnogo više nego mnoge instant zvijezde poput Justina Biebera. Prema magazinu „Forbes”, Jackson je u 2012. na ime autorskih prava i drugih prihoda zaradio nevjerovatnih 145 miliona dolara. No, novac nije Michaelu donio sreću. Naprotiv, samo mu je donosio nevolje, privlačio ucjenjivače i otvarao apetite njegove pohlepne porodice.

U kakvoj porodici je Michael odrastao, govori i epizoda iz 2001., kada je slavni pjevač trebao održati svoj 30. jubilarni koncert u New Yorku. Njegovi roditelji tražili su da im se plati po 250.000 dolara, i za majku i za oca posebno, dok su njegova braća tražila da im, bez ikakvog razloga pjevač plati 500.000 dolara. Michaelova braća i njegova majka Catherine su čak izmislili nekakav ugovor te jurili svog brata po cijeloj Kaliforniji, kako bi ga potpisao. Michael se sa svojom djecom krio po kućama svojih prijatelja u brdima oko Los Angelesa sve dok mu „potjera” nije ušla u trag, kada se krio u kući svog producenta turneje. Michael je naredio ljudima iz osiguranja da članove njegove porodice ni slučajno ne puštaju unutra. No, mudri lisac Joe Jackson se dosjetio trika koji uvijek upali.

– Pustite me unutra. Ja sam Michaelov otac. I moram u toalet – vikao je Joe.

Uskoro je cijela porodica Jackson morala u toalet, te je Michael čuvarima rekao da ih puste, ali da im slažu da on nije tu. No, čim su ušli unutra, počeli su dozivati Michaela, tražeći da im da ono što im, navodno, pripada. Tražili su ga ispod kreveta i u ormarima, no nisu ga našli, jer se zajedno sa svojom djecom krio u tajnoj sobici iza lažnog zida, plačući.

– Vidiš šta mi oni rade. Razumiješ li sada zbog čega ne želim imati ništa sa svojom braćom, zašto se krijem od njih i odbijam da im se javim na telefon. Podržavao sam braću, podržavao sam ih sve. Školovao sam njihovu djecu. Ali bi oni uvijek ponovo došli, tražeći još više. To nikada ne prestaje i moj otac je najgori od svih njih – plakao je Michael u slušalicu, ispovijedajući se svom prijatelju i producentu Marcu Schaffelu, u čijoj se kući krio.

– Najgori dio, koji me ubija, jeste da ja moram lagati svojoj majci. Razumiješ li me, Marc? Razumiješ li sada zašto sam ovakav kakav jesam? Kako bih uopće mogao biti drukčiji – cvilio je najveći pop umjetnik svh vremena na telefon, sakriven u mračnoj i zagušljivoj sobici vile koju su demolirali njegovi roditelji i braća.

Upravo se u zadnjim rečenicama ove Michaelove dramatične ispovijedi krije ključ razumijevanja svega onoga što je Michael Jackson zaista bio, što je trebao da bude i što nije smio biti. Bio je to čovjek kojem je ukradeno djetinjstvo, ukradena mladost i pravo da bude sretan. Priča Michaela Jacksona možda je najuspješnija muzička priča svih vremena, ali je možda i najtužnija, te ukazuje na to koliko slava može da košta. Michael Jackson je platio nevjerovatno visoku cijenu.

Otac, zlostavljač i menadžer

Životni put Michaela Jackson počeo je 1958. u limenoj kućici u gradu Garyju, u američkoj državi Indijani. Kućica je imala samo dvije sobe i jedno kupatilo, ali je pod njenim krovom raslo čak devetero djece, tri kćerke i šest sinova. Michael je bio sedmo dijete i vrlo rano je počeo pokazivati talent za pjevanje i ples. Joe Jackson, otac porodice, u mladosti je pokušavao biti bokser, no odustao je od toga, te se zaposlio kao vozač krana u lokalnoj čeličani. Osim tog posla, svirao je gitaru i pjevao u lokalnim barovima. Na nastupima ga je kao vokal često pratila i supruga Catherine, inače službenica u lokalnoj trgovini. Bračni par uskoro će, ipak, uvidjeti da pravi talent, ali i izvor zarade, “čuči” u njihovoj djeci.

Prvi talent koji je poduzetni Joe Jackson otkrio bio je Tito Jackson, a zatim su mu se na sceni pridružili Jackie i Jermaine. Michael će se tek kasnije pridružiti, jer ga otac nije smatrao posebno talentiranim. Grupa će se u početku zvati „Jackson Brothers”, da bi kasnije dječaci počeli nastupati pod imenom „Jackson Five”. U početku će Michael biti tek back vokal svojoj braći, no njegov će talent sve više dolaziti do izražaja. Nakon jednog nastupa u lokalnoj gimnaziji, kada je Michael vrlo uspješno otpjevao pjesmu Jamesa Browna te imitirao njegove scenske pokrete, Michael je postao vođa benda. Nova zvijezda je bila rođena, a već 1968., kada je Michael imao samo 11 godina, potpisan je milionski ugovor sa poznatom kućom „Motown Records”. Petorica tamnoputih dječaka bili su u narednih desetak godina, od druge polovine ’60-ih do druge polovine ’70-ih, jedna od glavnih koncertnih atrakcija u Americi, izdajući albume kao na traci i konstantno se penjući na vrhove top-lista. No, posao zabavljača imao je i svoju mračniju stranu. Michale je išao u školu samo do svoje 11. godine, nakon čega su njega i njegovu braću kod kuće podučavali privatni tutori, koji su ih pratili i na turnejama. Mjesta za igru u firmi Joea Jackona nije bilo. Moralo se raditi, a alternativa su najčešće bile batine i suze.

– Jednom su nam rekli da idemo na južnoameričku turneju. Svi su govorili samo o tome i pripremali se za put. Ja nisam htio ići u Južnu Ameriku, ali me nije slušao niko. Samo sam sjedio i plakao – pričao je kasnije Michael.

Otac Joe Jackson bio je više nego strog prema svojoj djeci, te se u suštini i nije odnosio prema njima kao roditelj, nego kao menadžer. U kasnijim intervjuima Michael je često priznavao da su tadašnji odnos „otac – sin”, očeva pretjerana revnost i dječakova osjetljivost imali itekakvog utjecaja na formiranje Michaela kao ličnost i kao muzičara. On nije samo plakao zato što mu se nije išlo na turneje, nego zbog teških šaka njegovog oca i psihičkog zlostavljanja. Tako je Michael Jackson od svog oca često dobivao opaske da ima „debeo nos”. Joe Jackson nije se libio takvo nešto reći i pred drugim ljudima, na mjestima gdje su takvu nepotrebnu opasku mogli čuti i deseci ljudi.

Kako je to sve djelovalo na mladog čovjeka poput Michaela? Sasvim sigurno, potpuno razarajuće. Mladi pjevač često mjesecima nije mogao spavati, a i kada ni zaspao, imao bi noćne more te mokrio u krevetu, sanjajući da bježi od svog oca. A imao je i razloga da bježi.

Ipak, u čuvenom intervjuu britanskom novinaru Martinu Bashiru iz 2003. Michael je svog oca nazvao genijem, aludirajući na njegove odlične menadžerske sposobnosti i činjenicu da bez takve čvrste ruke ne bi bilo ni grupe „Jackson Five” a ni njega samog kao zvijezde. Kada ga je Bashir upitao o zlostavljanjima, Michael (45) je pokrio lice rukama i zaplakao.

– Dok smo ja, moja braća i sestre vježbali, otac bi sjedio u fotelji s kaišem u rukama. Ako stvari ne bismo uradili kako treba, stvarno bi bilo suza, stvarno bi nas natjerao na njih – rekao je Michael u jednom od rijetkih intervjua.

Da li se njegov otac ikada pokajao zbog svega što je uradio svojoj djeci, posebno Michaelu? Nije, niti je to smatrao potrebnim, nego je čak smatrao da je učinio dobru stvar. Svoje okrutne metode odgoja pravdao je svojim teškim djetinjstvom, te odrastanjem u doba velike ekonomske krize ’30-ih godina. Stoga je smatrao da djecu treba odgojiti na pravi način, te im ne dozvoliti da potpadnu pod utjecaj poroka i ulice.

– Drago mi je da sam bio „čvrst” otac, jer pogledajte šta je izašlo iz svega toga. Stvorio sam djecu koju svako voli u cijelom svijetu. I prema svakome se odnose korektno…

Kada govorite o Michaelu, on je bio dobar momak. Ali, svijet ne zna previše o tome kako je on odrastao. A on je zaista odrastao. I odgojio sam ga tako da poštuje starije ljude – rekao je otac porodice u intervjuu za CNN krajem januara ove godine.

Uspon i pad kralja popa

U drugoj polovini ’70-ih grupa „Jackson Five” je zapala u krizu. Iako su se braća trudila ostati u vrhu, njihovo vrijeme kao teen senzacija je prošlo. Ipak, dok su braća polako gubila tlo pod nogama, Michael je svakim svojim singlom dokazivao svoje nevjerovatni talent, kako za pjevanje, tako i za ples, koreografiju i glumu. Godine 1979. napustio je braću i oca i krenuo potpuno u samostalne vode. U narednoj deceniji, Michael Jackson će postati svjetska senzacija i fenomen koji će se proučavati i u decenijama koje dolaze. Postao je najkompletniji, najtalentiraniji i najuspješniji zabavljač svih vremena, te postavio rekorde koji do danas nisu srušeni. Ono što je Jackson uradio prije tri decenije, i danas je standard. Mlađi muzičari koji žele postati svjetske zvijezde i uz to imaju dovoljno novca, moraju uraditi samo jedno: pronaći i unajmiti ljude koji su nekada radili s Jacksonom, njegove producente, koreografe i menadžere. Takvo nešto svojevremeno su uradili „Backstreet Boysi”, a danas to radi Justin Timberlake.

Ipak, teško da će neko u skorijoj budućnosti dostići ono što je Michael postigao. Njegov album „Thriller” je zvanično najprodavaniji album u historiji. Pretpostavlja se da ga je do danas kupilo 110 miliona ljudi. Godine 1984. dobio je čak osam Grammy nagrada.

Nikada više nikom poslije njega to nije uspjelo. Imao je hitove na vrhovima top-lista tokom sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih, i 2000-ih. Dobio je 372 razne nagrade, te je imao najposjećeniju muzičku turneju svih vremena. Tokom turneje „History World Tour” 1996/’97. prodao je 4,5 miliona ulaznica. Prema podacima kompanije „Nokia”, on je muzičar čije su pjesme najviše preuzimane s interneta.

Godine 1990. Michael prekida sve poslovne veze s braćom i ocem nakon što im je povjerio prodaju karata za koncertnu turneju i nakon što su ga oni pokušali prevariti. Iste te godine on će se povući u svoje utočište, ranč Neverland, gdje će imati priliku raditi ono što najviše želi, igrati se kao dijete. Navodno je i djecu iz okolice ranča pozivao da se igraju na svom posjedu.

To će kasnije izazvati mnoge kontroverze, te će Jackson dva puta biti optužen za seksualno uznemiravanje djece, prvi put 1993., a drugi put deset godina kasnije. Obje optužbe teško će mu pasti i emotivno i finansijski, te će sve manje snimati, a više šokirati javnost svojim izjavama i licem koje je uništio plastičnim operacijama. Najčešće će operirati nos, što nije čudno, s obzirom na to kakav mu je kompleks od tog dijela lica stvorio prestrogi i okrutni otac.

Sve manje vremena posvećivao je svojoj karijeri, a sve više raznim sudskim procesima i ekscentričnom načinu života, trošeći mnogo novca. U spomenutom, čuvenom intervjuu s Martinom Bashirom, Michael odlazi u kupovinu, trošeći na besmislene sitnice, poput kičastih sarkofaga, stotine hiljada dolara. Tako je i najkomercijalniji muzičar svih vremena krajem ’90-ih i početkom 2000-ih počeo zapadati u finansijske krize. Uz njegov urušeni imidž u javnosti, loše finansije, strah od zatvora zbog navodnih optužbi za seksualno uznemiravanje djece, zdravlje Michaela Jacksona počelo se rapidno pogoršavati. Uzimao je sve više lijekova za smirenje, ali je jedna doza, koju je uzeo u noći sa 24. na 25. juni 2009., bila previše. Iscrpljen, usamljen i uplašen umro je od zatajenja srca. No, nije zaboravljen. I danas se članovi njegove porodice svađaju u vezi s tim kome će „pripasti” njegov novac.

Brak i njegove dužnosti

Godine 1994. Michael se vjenčao sa svojom dugogodišnjom poznanicom, Lisom Marie Presley, kćerkom legendarnog Elvisa Presleya. Njih dvoje su se poznavali još od 1975., kada su članovi grupe „Jackson Five” nastupali u Las Vegasu. Brak je potrajao samo dvije godine, a Lisa nije skoro nikad govorila o njemu. Samo je jednom prilikom izjavila da je to bio „brak u kojem su bračni partneri izvršavali svoje bračne dužnosti”.

Drugi brak

Kako Lisa Marie Presley nije željela nositi Michaelovu djecu, on je u pomoć pozvao svoju dugogodišnju poznanicu, medicinsku sestru Debbie Rowe, te su se vjenčali krajem 1996. Debbie je Michaelu, navodno, rodila dvoje djece, Michaela Josepha Jacksona Juniora i kćerkicu Paris.

Oboje djece su rođeni 1997. Ovaj „bizarni” bračni par, kako su ih tabloidi nazivali, razveo se

1999. U zamjenu za starateljstvo, Debbie je dobila 10 miliona dolara.

Tri godine nakon njihovog razvoda, na svijet je došao dječak po imenu Prince Michael II, u medijima poznat kao „Dekica” ili „ The Blanket”. Njega je, navodno, rodila surogat majka, čije ime nikada nije objavljeno.

Priča o djeci Michaela Jacksona ponovo je aktuelizirana. Naime, danas 54-godišnji Mark Lester, nekadašnja dječija glumačka zvijezda i Michaelov prijatelj s početka karijere, tvrdi da je, zapravo, on otac troje djece slavnog zabavljača.

Vitiligo

Sve do početka ’80-ih, koža Michaela je bila tamna, u nijansama tamnije čokolade. No, nešto se tada počelo čudno dešavati i u godinama nakon toga Jackson je postao bijelac. Razlog je bila ekstremno rijetka bolest kože naziva vitiligo, koja se očituje u nestanku pigmenta tijela. Manje od jedan posto svjetske populacije boluje od te bolesti.

Razumijevanje

Upitan jednom ima li neku želju u životu, Michael Jackson je bio vrlo koncizan:

– Želio bih razumjeti svog oca.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti