Sanjin Pehlivanović, svjetski juniorski prvak: Bio sam manji od stola kada sam počeo gledati kako se igra bilijar

Piše: Redakcija

Kada se prije sedam godina devetogodišnji dječak pojavio na jednom od najjačih turnira u bilijaru u Sarajevu, gdje su učestvovale najveće zvijezde ovog sporta, niko nije ni sanjao da će upravo on postati najveća svjetska nada. Sanjin Pehlivanović s 13 godina je osvojio titulu prvaka Evrope za igrače do 17 godina. Do danas je sakupio šest trofeja najboljeg na Kontinentu, a prije nekoliko dana se u Moskvi popeo i na krov svijeta. U konkurenciji najtalentiranijih dječaka na svijetu Sanjin je u finalnom meču s 9:1 pobijedio suparnika iz Hong Konga.

O Sanjinovom talentu suvišno je govoriti. Već sada pobjeđuje legende ovog sporta, poput višestrukog prvaka Ralfa Souqueta, i jasno je da ga čeka sjajna budućnost. Bilijar je zavolio od malih nogu, gledajući tatu Senada i sadašnjeg menadžera Ramiza kako igraju.

– Moj otac i menadžer Ramiz su igrali svakodnevno bilijar, a ja sam uvijek išao s njima. Bio sam manji od stola kada sam počeo ići s njima. Potom su njih dvojica otvorili bilijar klub, a ja sam sve to gledao sa strane, dok jednom nisu vidjeli da ja “lupam” štapom bijelu kuglu i ubacujem šarene i pune na stolu – kaže Pehlivanović na početku razgovora, dodajući kako je još pod utjecajima osvojene titule u Rusiji.

– Nemam dovoljno riječi kojima bih mogao opisati osjećaj zbog osvojene titule prvaka svijeta. Jednostavno možda još nisam ni svjestan uspjeha koji sam napravio – kaže Sanjin.
Veoma koncentriran i s ogromnim samopouzdanjem Sanjin je nakon prošlogodišnjeg trećeg mjesta, ove godine stigao na krov svijeta.

– Prošle godine na prvenstvu svijeta, koje je održano u Shanghaju, osvojio sam treće mjesto. U polufinalnom meču sam izgubio od slabijeg igrača, a sve to zbog nedostatka koncentracije. Tokom ove godine mnogo sam radio sa svojim psihologom na poboljšanju, što sam očigledno i uspio. Samouvjernost je došla i zahvaljujući napornom treningu i brojnim odigranim turnirima – kaže Sanjin i dodaje kako uoči velikih takmičenja većinu vremena trenira sam.

– Moj talent je prvi prepoznao moj otac Senad Pehlivanović, koji je ujedno i moj trener, a prvu titulu Evropskog prvaka osvojio sam s nepunih 13 godina. Između pobjeda se desi i poneki poraz, a poraz uvijek teško prihvatam. Iz svakog poraza ili loše odigranog meča nastojim nešto naučiti i izvući neku pouku.

Pehlivanović je osvojio sve što se može osvojiti u njegovim kategorijama, a kao nagrada za to je došao potpis ugovora s njemačkim klubom „Dachau“.

– Bilijar klub „Dachau“ iz Njemačke je najbolji bilijarski klub u Evropi, poredeći s fudbalskim klubovima on je bilijarski „Real Madrid“. Moje klupske kolege su najbolji igrači današnjice, od kojih bih izdvojio Ralfa Souqueta, koji mi je na neki način i bilijarski uzor. Ugovor sam potpisao nakon završenog Evropskog prvenstva ove godine, kada sam osvojio dvije evropske titule. Igrao sam dobro, njihovi skauti su gledali svaki moj meč, mada to nisam ni znao. Nakon završenog Prvenstva ponudili su mi ugovor koji sam, naravno, odmah prihvatio.

Bez podrške najdražih, kaže Pehlivanović, njegove pobjede ne bi imale isti smisao, a slobodnog vremena, priča nam, ima jako malo.

– Najveća podrška mi je otac Senad, a uz njega su tu majka Dina, brat Zlatan i sestra Nermina. Važno je spomenuti i mog menadžera Ramiza, jer bez njihove podrške i prisutnosti sve ovo bi bilo skoro pa nezamislivo.

Pehlivanović vanredno pohađa Sportsku gimnaziju na Dobrinji i drugi je razred. Profesori, kaže, imaju mnogo razumijevanja za njegove turnire i zahvalan im je na tome. Nedavno je u Kini potpisao sponzorski ugovor, a tamo, priča nam, odlazi nekoliko puta godišnje.

-U Kini sam potpisao ugovor s agencijom iz Shanghaja, s kojom ugovor ima i poznati igrač snookera Ding Junhui. Oni su stvarno super, tokom mog boravka u Kini vode računa o svakom detalju moje karijere. U Kini mi se sviđa njihova disciplina, predanost onom šta rade i ljubaznost, a na kinesku hranu nikako ne mogu da se naviknem. Često sam u Kini, ove godine bio sam četiri puta.
Sanjin je pozvan i na Japan Open, gdje nastupa 128 najboljih igrača svijeta.

– Na 50. jubilarni Japan Open odlazim jer sam dobio specijalnu pozivnicu Japanskog bilijar saveza. Rekli su da im je moja priča inspirirajuća, što mi je velika čast – kaže Sanjin i dodaje da u slobodno vrijeme voli igrati fudbal, mada je njegova koncentracija usmjerena na bilijar i na školu. Nakon završetka srednje škole planira upisati Fakultet za sport i kulturu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti