Sve u znaku Božije čestice: Nobela za fiziku dobili Peter Higgs i Francois Englert

Piše: Redakcija

Ovogodišnja objava dobitnika Nobelove nagrade za fiziku vrtjela se oko otkrića takozvane ‘Božije čestice’ (Higgsovog bozona). Vremešni fizičar Peter Higgs (84) sa Univerziteta Edinburgh, prema kojem je čestica i dobila naziv, proglašen je dobitnikom nobelove nagrade za fiziku.

Nagradu je dobio i francuski fizičar Francois Englert sa Univerziteta Libre de Bruxelles.

– Ovogodišnja nagrada je o nečem toliko malenom a toliko značajnom, rečeno je u uvodu objave dobitnika nagrade.

‘Nobelova nagrada za fiziku 2013. godine dodijeljena je zajednički Francoisu Englertu i Peteru W. Higgsu za teorijsko otkrivanje mehanizma koji doprinosi našem razumijevanju porijekla mase subatomskihi čestica, i koje je nedavno potvrđeno pronalaskom te predviđene fundamentalne čestice, od strane ATLAS i CMS eksperimenata u CERN-ovom Velikom hadronskom sudaraču (LHC)’, pojasnio je odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti