I raga nosi ‘Pradu’

Piše: Redakcija

Kakvih sve šiza po dunjaluku hoda to je da ti se pamet okrene! Hajd’ što hoda, nego što se pod njima sve zemlja trese kol’ko su važni. Aman! I čini se k’o da nema ko da im glavu iz oblaka baci u blato.
Jedna naša Tuzlanka rodom, s dvostrukim prebivalištem Švica-BiH, prava je mala vražica. Ništa drugo nije znala, ali je znala jedno – da hoće biti bogata i ugledna. Iako izgledom, a i darovitošću, ispod prosjeka, ova je „luda bucka”, kako su je zvali u djetinjstvu, odbacila roditeljska nagovaranja da se obrazuje i živi od poštenog rada. No, zbog njihovog hatera, a i da narod priča kako je pametna, upisala je pravo i, naravno, dogurala do prve godine.
U tom se pojavio bogat k’o Krez njihov rođak iz inozemstva, koji je htio stare dane provesti u rodnoj zemlji. Pogađate, ova se uz njega prihilejbetila k’o etiketa na odijelo i nije puštala. Rođak je bio dva puta stariji od nje, ma živi mrtvac, al ništa zato, ona će mu biti guvernanta, bedinerka, sekretarica, kuharica, asistentica, pratnja u pozorište, na koncerte i na putovanja po bjelosvjetskim destinacijama. Da stvar bude gora, on je imao ženu, postariju gospođu divnih manira, ali gotovo slijepu i gluhu. Tako da ova nit’ je šta vidjela nit’ je šta čula.
S rođakom nije sve ostalo na ovakvom hizmećenju, hizmetila je ona njemu i na drugi način. Pred očima njegove žene, jer ova nije vidjela ni prst pred okom, zbivale su se mazne akrobacije. Tepala mu je sjedeći na krilu: „Daidža, bi li ti mene poveo u šoping? Ti mi uvijek odabereš najljepše stvari. Ti si mi kupio onu prekrasnu ‘Pradinu’ haljinu.” Iskreno, žali Bože para i dizajnerskog rada. “Prada” joj stoji isto k’o isluženoj ragi.
Poslije milovanja, slijedi i nagrada u vidu zlatne master kartice. Kad se daidži uvalila potpuno, onda je liferovala sve oko njega pa i zakonsku mu ženu. Pravila ljubomorne scene, fingirala da će se ubit’ ako mu se ko približi, strahovala za bogatstvo koje joj je mislio ostavit’.
I naposlijetku stari vampir mandrkne, a ova se sasuši k’o biljka koju niko ne zaljeva. Pošto je odranije bulimičarka, sve da je ne bi više nikad zvali „bucka” – najede se k’o seoska mlada poslije udaje, a onda sve u sebi povrati, čime svijetu opravdava što je zove raga. I raga danas nosi “Pradu” kad uhvati kakvog starohana za bradu.

Nije dugo potrajalo njeno tugovanje, jer joj je rođak starohan ostavio pravo malo bogatstvo za naše prilike. A i ona je, dok je bio na samrti, izvukla ključić od sefa i osigurala se s još jednim miliončićem, da joj se nađe ne d’o Bog kakvog zla.
Ali i sa svim silnim parama niko joj od muškaraca nije htio prići, osim rođakovog vozača, koji je mor’o čuvat’ pos’o u ovakvim zafrkanim vremenima.

Zašto je to niko neće, izdeklamov’o mi je siroti vozač:
– Svi znaju da se s đuturomom prevrtala, a uz to i rođakom! Ko će to vodat’! Hojratka! Ona je šaka jada obučena u luksuz. Ma, vjeruj mi, ne bih je ni briferom dirn’o kakva je to koza da nisam uza zid pritjeran. Dok ne nađem kakav pos’o, trpit ću.
A onda se kao u filmovima pojavila prilika kakvu je priželjkivala. Daleki rođak iz Amerike. Hem rođak, hem bogat, hem starohan – sve što joj srce ište. Sve što je šiza zaželjela, šiza je i zaimala.

Tip je tetić od žene rahmetli bogataša. I živi u New Yorku. Ima više od 60 godina i truhli je bogatun, penzioner i dioničar najjačih svjetskih kompanija, čak i “Microsofta”! Ima bilesi i avion svoj, onako iz hobija ga voza iznad Bermudskog trokuta, hahaha… Vjerujte, nije film – sve gola istina. Izgleda prosječno, čak ni naročito nije dobrodržeći. Trenutno je u trećem braku i iz svakog braka ima djecu.

E, dva puta je bio u Sarajevu, onako, opet iz hobija. I tad se javio ovoj šizi, k’o biva da ga ona provoda. I provodala ga. U vezi su i nalaze se svuda po svijetu. I ovaj treći brak treba da mu pukne, mati mu pizdi. Iako mu majka ima skoro 90 godina, nije joj pravo. Zna svu priču o ovoj ragi koja nosi “Pradu” i koja bi njenog sina da uhvati za bradu, baš ko što je i muža njene sestre.
Sestra joj se povjerila da s ovom nema šale, da je nju poslije muževljeve smrti htjela iz njene vile istjerat’ i spremit’ je u starački dom. Srećom, ostatak familije se dig’o i osujetio njen plan.
Svi se pitaju kako je jedna bezveznjakovićka, nikakvog stasa i lošeg glasa, još postarija, skoro joj je petobanka, uspjela da se dočepa milionera.
Vjerujte, oni nisu tako teška lovina k’o što se čini.
Reče mi vozač koji je s njom i varen i pečen, a volio bi joj se krvi napit’ više nego išta, da ova šiza ima za njih recept.
Servira im viagre za doručak.
I oni u njenom društvu jednostavno živnu. Kad im ono živne, sve im živne.
A onda nju vide k’o spasiteljicu svoga ponosa. Onu koja ih vraća iz mrtvih.
A zna se, svakom je „čurčiću” milo da se po stare dane pomami.
Makar i na ragi završio.

Indira Kučuk-Sorguč

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti