Za dobro i zlo: Ista kao svoja mama

Piše: Redakcija

Jeste li ponosne što ste sve sličnije svojoj majci?

Vjerujemo da ste se u velikom broju ovih dana zaputili svojim mamama i tatama, odnosno bakama i djedovima, te ove dane provodite u prostoru gdje ste i sami odrastali. Idealna je to prilika za porodično druženje s nekoliko različitih generacija. Super je prilika i za još jače zbližavanje, ali i za još nešto…

Dok smo bile male, željele smo biti baš kao naše mame. Onda smo malo odrasle pa su nam naše mame malo išle na živce i htjele smo biti sve, samo da nismo iste kao one. No, malo pomalo, većina se nas ipak, barem malo, pretvorila u svoje roditelje, željele mi to priznati ili ne.

Naravno, nije to ništa loše, posebno ako su mame žene od “formata”, no uvijek postoji ono nešto što nas je oduvijek jako živciralo kod njih, a nekako smo nesvjesno, s našom ulogom majke, počele preuzimati baš te karakteristike kojih smo se grozili. I kojima smo se smijali dok nas mame nisu gledale. Zar nismo?

Zato je sada jedinstvena prilika da rezimiramo koliko smo i jesmo li postale slične našim majkama.

Posmatrajte ih malo, posmatrajte i sebe, i znajte da se ta transformacija vjerojatno već počela događati, jer čak i naučnici kažu kako se mnoge djevojke već u ranim dvadesetima počinju pretvarati u svoje majke.

Ako još niste svjesne svojih sličnosti, provjerite prema ovim karakteristikama:

  1. Kao svaka prava majka želite biti ona koja najviše zna. No, iako ste svjesne da niste ovladale baš svim tehnološkim novitetima, čvrsto stojite iza toga da je sve to “baš prava stvar za vas”.
  2. Stižu gosti, a vi i vaša mama se gurate ko će ih prvi ponuditi jelom.
  3. Kuponi za akcije koje vaša mama pametno koristi već godinama postali su i vaša rutina te sada zajedno razgovarate i planirate šoping prema akcijskim smjernicama.
  4. U sekundama odmora kod svoje mame vadite i prelistavate ženske časopise, no čini vam se da zapravo velik broj tih zvijezda i zvijezdica u njima ne prepoznajete. Kada je prošlo to vrijeme kada ste znali za svaku poznatu osobu?
  5. Vaša mama predlaže da se provedete u zajedničkom izlasku i odmah se slažete oko mjesta idealnog za zabavu – tamo gdje nema puno buke i gužve. Donedavno se u tome sigurno ne biste složile, zar ne?
  6. Niko ko je došao u vašu kuću ovih dana nije krenuo van a da se vi i vaša majka niste progurale s njihovim jaknama. Ne može se van bez tople jakne. A gdje je kapa?
  7. Vaši klinci gledaju baby programe, a vaše emisije nazivaju dosadnima i bezveznima. Sam pogled na majku kaže kako ste postale slične i u tom pogledu. Nema više mnogo razlike u vašim interesima, unatoč tome što je vaša razlika u godinama ista kao i onda kada ste bile znatno mlađe.
  8. Porodični razgovori odjednom su postali puno ozbiljniji. I vi i vaša majka jednako ste ozbiljne u svojim stavovima i raspravama. Nema više toliko neslaganja.
  9. Iako ste se toga grozile kada ste bili mlađe, sada se prema svojoj djeci ponašate baš onako kako su se i vaši roditelji ponašali prema vama: “Prvo operi ruke; Zato što sam ja tako rekla; Vidjet ćeš kada dođeš u moje godine…”
  10. Otišli ste na ručak u restoran i više vas nije sram ponijeti kući ostatke od večere. Da ste mlađe, to vam ne bi palo napamet, ali sada konačno shvaćate svrhu – nećete morati pripremati ništa ako tko slučajno još malo ogladni.
  11. Iako vas nekada nije baš previše brinulo kada ćete večerati, sada sve više nalikujete na svoju majku – zdravije je ranije večerati pa to pravilo želite uvesti i u svoju porodicu. Zaboravljate, naravno, da vas je nekada to jako živciralo.
  12. Ako imate više djece, a posebno ako ste u gostima kod majke zajedno s brojnim nećacima i nećakinjama – logično je da ćete se koji put zabuniti s imenom kada se izderete na nekoga. Nekada vas je to silno živciralo, priznajte. Pa zar je toliko teško zapamtiti nekoliko imena? Hm, izgleda da jest.
  13. Iako niste prehlađene, po kući hodate baš kao vaša mame nekad, s maramicama koje vire iz rukava ili stražnjih džepova hlača. Glavno da su uvijek tu ako zatrebaju.
  14. Uvijek ste mislile da je vaša majka malo korpulentnija, jer nikada nije mogla dozvoliti da se nepojedena hrana s tanjura baci u smeće. Ona je uvijek bila ta koja je pokupila i posljednju mrvicu, a sada ste vi revno preuzeli ulogu čistača tanjira. Vaša majka to više ne radi, jeste li to primijetile?
  15. I još nešto što vas je oduvijek živciralo kod vaše majke – onaj prokleti prijeteći prst. Da, taj u koji upravo gledate, ili ste upravo svojoj djeci nešto objasnili njime.

Mislite li da ste slične svojoj majci, ili još uvijek odolijevate “pravim” majčinskim vrijednostima?

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti