Marina i Elmedin Kikanović iz svog doma u Monte Carlu za Azru: Sin je donio posebnu sreću

Piše: Redakcija

Naš košarkaški internacionalac Elmedin Kikanović i njegova supruga Marina iza sebe ostavljaju i više nego uspješnu godinu. Postali su roditelji preslatkog dječaka Lava, i promijenili životnu sredinu. Taman kad su se navikli na berlinsku svakodnevicu, Elmedin je obukao dres „A.S Monaco Basketa“, zbog čega su svoj novi dom osnovali u Monte Carlu. Kroz fotografije iz njihovog porodičnog doma, ali i najljepše dijelove Monaca, nakratko su nas proveli kroz prazničnu atmosferu u elitnoj kneževini.

– Ova godina je posebna za nas, jer smo postali roditelji. Mislim da se poklopilo sve i da smo birali, ne bismo mogli pronaći ljepše mjesto za život. Zaista, život na moru ima posebnu draž. Čak i u ovim zimskim mjesecima izuzetno je prijatno i doslovno imamo osjećaj da je proljeće, a ne zima. U takvim uslovima nije teško organizirati život čak i kad imate dvomjesečnu bebu. Svakodnevne šetnje uz more, ispijanje kafe u kafićima je naša svakodnevica, pomalo netipična za decembar. U slobodno vrijeme volimo obići Nicu koja je na dvadesetak minuta vožnje. U blizini su i ostali gradići Azurne obale poput Kana, St.Tropeza, Antiba, a nadomak nas je i prelijepi italijanski gradić, poznat po tradicionalnom muzičkom festivalu San Remo – kaže za „Azru“ Elmedin, koji se odlično snašao u novom klubu.

 Skladan brak

– „Monaco basket“ je sjajno organiziran klub i čast je biti dio jedne takve organizacije. Dolaskom Sergeja Djadecka na mjesto predsjednika krenuo je i vrtoglav uspon ovog kluba. Djadecko je istinski košarkaški zaljubljenik, izuzetno uspješan biznismen, i vrlo je posvećen klubu. Atmosfera je zaista sjajna, budući da su rezultati iznad očekivanja. Trenutno smo lideri francuske lige, a nalazimo se i na prvom mjestu košarkaške Lige šampiona kao jedina neporažena ekipa u ovom takmičenju nakon devet kola. Malo ko je to očekivao s obzirom na to da je ekipa potpuno promijenjena u odnosu na prošlu sezonu – govori naš proslavljeni košarkaš.

Ovaj rođeni Tuzlak, osim u BiH, karijeru je gradio u Rusiji, Srbiji, Francuskoj, Njemačkoj, no, posebna ljubav ga je vezala za dres Košarkaške reprezentacije BiH. Osim što je kao centar pružao sjajne partije u njenim brojnim utakmicama, vrstan se pokazao i kao njen kapiten.

– Dres Reprezentacije sam uvijek oblačio s posebnom emocijom smatrajući da je mogućnost da branim boje svoje zemlje najveća čast koja sportisti može da se ukaže. Imali smo polovičan učinak na otvaranju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali će se svakako pamtiti pobjeda nad Rusijom, prva u historiji naše zemlje nakon osam međusobnih susreta. U februaru nas očekuju nastavak kvalifikacija i važni dueli s Belgijom i Rusijom. Učinit ćemo sve da obradujemo naše navijače i da se približimo našem cilju, a to je plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

Svi profesionalni izazovi, usponi, padovi, promjene adrese bili su ljepši i lakši uz podršku koju je uvijek imao od svoje supruge Marine. Diplomiranu pravnicu i magistricu energetike upoznao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na prvoj godini. Vjerili su se nakon pet godina veze na Baliju. Elmedin je posljednje večeri boravka na tom otoku za njih dvoje organizirao romantičnu večeru na plaži. Prsten je vješto krio desetak dana. Bilo je ovo jedno od najromantičnijih iznenađenja, kojih nije nedostajalo ni nakon što su se vjenčali, 2004. godine. Skladan brak dodatno je uljepšao i na najljepši način upotpunio njihov sin. Vrlo im je bilo važno da dječakovo ime ima najljepše značenje – a to je ljubav. Njegovim dolaskom i dom je dobio posebnu čar.

– Svakako da se mnogo toga promijenilo. Generalno, osjećaj je nevjerovatan i beba je unijela mnogo sreće i radosti u naš dom. S obzirom na to da je ovo naše prvo dijete emocije su zaista nevjerovatne i ništa nam ne pada teško. Naš mali pas Mimi je sada dobio i novu ulogu, pa je jako zanimljivo gledati kako pažljivo čuva bebu i brani od svih koji žele da joj priđu ili da je dodirnu – kažu nam ponosni roditelji.

Tradicija nalaže da se dolazak djeteta posebno i proslavi. Sretni otac je najljepši trenutak podijelio i sa svojim saigračima.

 Savjeti članova porodice

– Dolazak sina na svijet zatekao me je u Lionu, odakle smo se vraćali s gostujuće utakmice. Odmah po dolasku sam se uputio u bolnicu, kako bih bio sa suprugom i prvi put vidio sina. To je zaista jedinstven osjećaj. Ubrzo nakon toga je uslijedila naredna utakmica u Monaku, a nakon meča sam pozvao saigrače na zajedničku večeru kojom smo proslavili dolazak prinove – priča Kikanović.

Biti profesionalni košarkaš znači i biti odsutan od kuće svake sedmice na nekoliko dana, mnogo je putovanja, utakmica, treninga… Elmedin se trudi da svaki slobodan trenutak bude uz suprugu i sina, ali priznaje da, ipak, teret brige oko bebe pada na Marinu. Odlično se snašla u majčinskoj ulozi.

– Smatram da je uvijek najbolje saslušati sve savjete ljudi koji imaju više iskustva od mene. Po prirodi sam jako prilagodljiva i snalažljiva pa se trudim da novim izazovima, koje svaki dan s djetetom nosi, prilazim smireno i pažljivo. Savjeti naših roditelja su nam svakako od najveće važnosti. Posjete baka i deka tokom ova prva dva mjeseca bila su nam od izuzetnog značaja, jer smo željeli da s najmilijima podijelimo sreću koju je naš sin donio u naš dom – kaže Marina, strastvena zaljubljenica u putovanja.

Neke od njenih reportaža imali ste priliku čitati i u našem magazinu, kada nas je s mnogo šarma i korisnih informacija vodila kroz ulice Istanbula, Pariza, Cape Towna, Balija, Moskve… Odnedavno piše i blog o temi putovanja. Svi koji uđu u čarobni svijet njenih putešestvija za tren zaborave ovdašnju svakodnevicu.

– Odmalena jako volim da putujem. Imala sam priliku da do sada posjetim trideset pet zemalja širom svijeta. To mi je dalo ideju da s prijateljima i čitaocima podijelim neka svoja iskustva i impresije o pojedinim destinacijama koje su mi se dopale. Velika mi je čast što imam priliku da pišem i za vaš magazin i da zajedno sa čitaocima svaki put otputujemo na neku novu destinaciju širom svijeta. Na Instagramu imam svoju stranicu „TravelWithMimii“, koju prati više od deset hiljada pratilaca, gdje redovno objavljujem neke zanimljive fotografije i priče s putovanja. Pošto uvijek putujem sa svojim malim psom, došla sam na ideju da tako i nazovem svoju stranicu. Trenutno je u izradi i web sajt, gdje će biti još mnogo zanimljivih priča s mojih putovanja. Posebno drago putovanje bilo mi je u Cape Town, koji je na mene ostavilo najsnažniji utisak, zbog nestvarne prirodne ljepote, dugih pješčanih plaža i rijetkih životinja koje se mogu naći samo u parkovima prirode Južne Afrike – priča Marina i otkriva nam planira li se u skorijoj budućnosti posvetiti poslu u svojoj struci.

– Zbog Edinih obaveza jako je teško da nađem za sada posao za stalno. Svojim velikim uspjehom smatram što sam uspjela da pored engleskog, naučim ruski i njemački jezik. Tokom našeg života u Berlinu imala sam više ponuda za posao u struci, čak sam i jedno vrijeme radila za jednu njemačku kompaniju koja trguje energeticima. Ubrzo nakon zaposlenja došao je kraj sezone i morali smo da opet promijenimo sredinu, a ja da napustim posao. Naravno da je sada teško reći gdje ćemo biti naredne godine ili za nekih deset godina, ali svakako ću se truditi, gdje god budemo živjeli tokom ovog perioda, da sebe usavršavam i napredujem i u svojoj karijeri – govori Marina.

Sretne roditelje za koji dan čeka novi put, ovoga puta kofere pakuju za odlazak u Milano.

– Novogodišnje praznike smo planirali proslaviti s prijateljima u Milanu. Budući da imam nekoliko slobodnih dana, odlučili smo da ih iskoristimo na najbolji mogući način. Milano je na tri sata vožnje od Monaka i nikad nismo boravili u njemu neko duže vrijeme. Imat ćemo mnogo vremena da na miru obiđemo grad, uživamo u sjajnoj italijanskoj hrani, a pošto je Milano poznat kao centar mode iskoristit ćemo priliku da obavimo i novogodišnji shopping – kažu nam Marina i Elmedin.

Naša svakodnevica u Monte Carlu

– Život koji vodimo u Monaku je drugačiji od života koji smo imali u Njemačkoj i Rusiji. Monako je sam po sebi poseban. Naš stan se nalazi nedaleko od Monte Carlo plaže uz teniske terene gdje se održava masters turnir i gdje svakodnevno treniraju najveća svjetska teniska imena. Pogled s terase nam se pruža na centralni teren i ovu prelijepu plažu. Svaki dio grada je jako lijepo organiziran, imate sve što može da vam zatreba. U početku je bilo teško navići se da u kraju srećete ljude koje ste do tada samo na televiziji imali priliku da vidite, kao što su neki od najpoznatijih svjetskih modela, vozača formule jedan ili tenisera. S vremenom naviknete da je to vaš svakodnevni život i da ste vi makar nakratko zaista dio tog raja. Klima je jako prijatna, tako da nema velikih temperaturnih promjena ni ljeti, kada dostiže maksimalnih tridesetak stepeni, a ni zimi, kada gotovo da ne pada ispod deset stepeni – priča nam Marina.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti