Bend Vakat: U nama živi vođa koji će kad – tad reći dosta i uzeti stvar u svoje ruke

Piše: Lejla Bejdic

Sarajevski bend „Vakat“ već nekoliko godina svojim nastupima zabavlja vjernu publiku širom BiH. Bend su 2007. godine osnovali Atila Varga, Eldin Borovac i Dinko Činjarević. Nakon pauze od nekoliko godina današnji sastav čine Atila Varga pjevač i gitarist, Zlatan Avdagić gitarista, Ademir Ćimić bubanjar i Dinko Činjarević koji je zadužen za bas gitaru.

Godine 2010., bend se našao među pet finalista demofest programa “Nove nade, nove snage” kojeg je u to vrijeme priređivao Želimir Altarac Čičak u sarajevskom Domu mladih. Iza njih su i koncert u Goraždu na Međunarodnom festivalu prijateljstva, dok su bili predgrupa španskom bendu Los Niños de los Ojos Rojos.

Ovaj bend se vratio na bh. muzičku scenu, kao pravo osvježenje sa svojom pjesmom „Vođa“, te su ostavili trag kako kod nas, tako i u Regionu. Pjesma je snimana u studiju MC Pavarotti pod producentskom palicom Marina Meštrovića.

– Bend je familija. Držimo se zajedno. Da je drugačije bend ne bi ni postojao. Atmosfera je odlična. Najbitnije je razumijevanje, drugarski odnos, mnogo truda i odricanja. Rad i samo rad, a rezultati će doći sami od sebe – saglasili su se na početku razgovora članovi benda.

Pjesma „Vođa“ u vrlo kratkom periodu postala je jako popularna. Momci nam otkrivaju šta je potrebno da bi se snimila kvalitetna pjesma.

-Potreban je interesantan tekst, solidna melodija, odličan aranžman, uvježban bend, dobar producent, tonac koji zna svoj posao, po mogućosti profesionalni muzički studio za snimanje, transparentan miks i kao šlag na tortu solidan master, te mnogo znoja i truda – kaže Atila i dodaje da je pjesma „Vođa“ bila njihova povratna karta pod estradno nebo, kako Bosne i Hercegovine, tako i Regiona.

– Odradila je dobar posao, kvalitetna je, a publika do koje je stigla ima samo riječi hvale, posvećena je običnim ljudima, malim ljudima, našim sugrađanima koje žive ovaj poluživot. U svakom od nas postoji i živi vođa koji će kad- tad reći dosta i uzeti stvar u svoje ruke. Taj vođa će se probuditi, ustati i imati snage da učini nešto dobro za sebe i za druge. Nadamo se da će taj dan brzo doći – kaže pjevač benda Atila Varga.

„Vakat“ trenutno nije previše orijentiran na svirke jer rade na novom materijalu. Krajem februara ponovo ulaze u studio i snimaju, a koncertne i festivalske promocije planiraju početi u proljeće.

– Raduje nas što sve više i više bendovi sviraju i bore se. Stvaraju iz ničega, ulažu u sebe i ne posustaju. Kao što bi Neil Young rekao „Keep on rockin in the free world“- govore za „Azru“ članovi benda.

Pogledajte spot za pomenutu pjesmu:

Foto: Goran Đemidžić

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti