Radmila Čičković: Zbog čega je popis važan za žene?

Piše: Redakcija

Radmila Čičković, direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS, ima veoma bogatu poslovnu karijeru. Nakon završetka Fakulteta vanjske trgovine u Dubrovniku, magistrirala je i doktorirala u oblasti ekonomije, te godinama radila kao broker, ovlašteni revizor, predavač sve do posljednje značajne funkcije, dajući naglasak da su na prvom mjestu u njenom životu i karijeri uloge majke i supruge.

– Majka sam, prije svega, zatim supruga i domaćica, pa sve ostalo. Ipak, nije lako sve postići. S jedne strane porodica, a s druge usavršavanje i poslovne obaveze. Često se dešavalo da, dok pravim ručak, u isto vrijeme čitam literaturu. Bitno je da se čovjek dobro organizuje. No, sve to ne bi bilo moguće ukoliko ne volite to što radite i nemate podršku porodice. Smatram da je žena uspješna ukoliko je ostvarena kao majka, supruga, domaćica, ako doprinosi toplini porodičnog doma, a sve ostalo što dođe je samo nadgradnja – ističe naša sagovornica.

Upravo ovih dana završava se popis, jedno od najznačajnijih istraživanja u oblasti kojoj pripada, za bilo koju zemlju na svijetu. Pitamo je šta ćemo mi, žene, dobiti aktuelnim popisom.

– Sam popis stanovništa, gledano uopšteno, izuzetno je važan, a još bitniji ukoliko se uzme u obzir činjenica da ga nije bilo 22 godine. Zbog ravnopravnosti spolova, pogotovo je važan za žene, koje se posmatraju kao posebno osjetljiva kategorija. Konačno ćemo dobiti pouzdane rezultate koji će nam reći u kakvom položaju se nalazimo, koliko smo obrazovane, koliko nas radi, a koliko ne. Na kraju ćemo te podatke uporediti s rezultatima kod muškaraca, kao i s evropskim prosjekom, nakon čega ćemo moći da vidimo gdje se nalazimo i kakav je naš status – kaže naša sagovornica, dodajući kako će sve biti potpuno jasno kad dobijemo zvanične rezultate.

– Tad ćemo moći da podatke iskoristimo kako bismo radili na svim problemima s kojima se žene susreću. Na osnovu njih može da se poboljša naš položaj, kako u ekonomskom, tako i u političkom, društvenom smislu. Sve to će dovesti do podizanja svijesti kod građana o stvarnim izazovima i potrebama s kojima se žena u društvu susreće, što na kraju treba da dovede do stvarne ravnopravnosti, ali i napretka.

Naglašava kako je statistika kao oblast izuzetno zanimljiva. Posebno uživa u tome kad analiziraju rezultate istraživanja, uz stalnu saradnju s visokoobrazovanim profesionalcima, zbog čega je, kaže, zadovoljstvo raditi u Zavodu. Put ka konačnom izboru zanimanja bio je dug, a za mladu djevojku iz Trebinja studij u Dubrovniku bio je veliki korak.

– U dogovoru s majkom odlučili smo da studiram što bliže mom rodnom gradu, tako da sam upisala Fakultet vanjske trgovine u Dubrovniku. Riječ je o prestižnom fakultetu, a Dubrovnik je jedno posebno mjesto. Zamislite jutro kada idete na predavanja i prolazite pokraj mora ili čitaonicu koja ima čaroban pogled. Dok su drugi autobusom išli na ekskurzije, mi smo to radili brodom. Te uspomene pamtim cijeli život.

Kompletan tekst možete pročitati u print izdanju Magazina AZRA (broj868)

 

Pročitajte još