Milijarder Jean Getty šokirao je svijet: Oteli su mu unuka, otkupninu je platio tek kad mu je stiglo njegovo uho

Piše: Redakcija

Da danas živi Jean Paul Getty ne bi vjerovatno bio najbogatiji Amerikanac, ali u svoje vrijeme ovaj sposobni industrijalac je bio najbogatiji čovjek u Americi. Njegov život je toliko živopisan da se o njemu snima film. Rođen je 1892.godine, a umro 6. juna 1976., utemeljio je Getty Oil Company, a 1957.godine ga je Fortune magazin proglasio najbogatijim Amerikancem. 1966., Guinnessova knjiga rekorda je zabilježila da je on najbogatija osoba na svijetu (privatna osoba, a ne kao rukovodilac kompanije), koja na računu ima 1.2 milijarde dolara što je 2017.godine iznosilo oko 9.5 milijardi dolara.

U vrijeme smrti njegovo bogatstvo je iznosilo više od šest milijardi (u prosjeku 18.6 milijardi dolara  2017.godine). Uprkos bogatstvu Getty je ostao zapamćen kao izuzetno štedljiva osoba, koja je čak odbila platiti otkupninu za otetog unuka. J. Paul Getty I. milioner je postao u 24. godini, u mladosti često viđan na zabavama u društvu bogatih i slavnih. Potrošivši bogatstvo vratio se porodičnom poslu. Odrastao je na naftnim poljima svog oca i postao disciplinirani, bezobzirni kapitalist, vlasnik nekoliko američkih naftnih kompanija, ali i zaštitnik umjetnosti i arhitekture. Ubrzo je bio i prvi milijarder na svijetu. Jedno od njegovih postignuća je i obnova Hadrijanove vile koja je danas poznata kao Getty Villa u Malibuu u Californiji. Getty je bio neobičan čovjek, u nekim situacijama bogat i škrt, a u drugom pun ljubavi i nježnosti. Ženio se pet puta, imao petero djece i 14-ero unučadi, no s njima je provodio jako malo vremena.

Gettyja igra oskarovac Christopher Plummer

U julu 1973., u Rimu su oteli Gettyjevog 16-godišnjeg unuka Johna Paula Gettyja III, za kojeg su telefonom tražili 17 miliona dolara otkupnine. Tinejdžerov otac je tražio novac od svog oca, Johnyjevog djeda, no, on ga je odbio. U novembru 1973.godine na porodičnu adresu je zajedno sa dnevnom štampom stigao paketić, a u njemu pramen Johnyjeve kose i uho.

-Ovo je Paulovo uho, ukoliko ne platite dio novca, 3.2 miliona dolara u narednih deset dana, na vašu adresu će stići njegovo drugo uho. Drugim riječima,stizat će vam u dijelovima – poručili su otmičari porodici.

Kada su otmičari reducirali cijenu otkupnine na tri miliona, Getty senior je pristao da plati otkupninu ali ne više od 2.2 miliona dolara, kao maksimalni iznos koji bi bio odbijen od poreza. Sinu je posudio preostalih 800.000 dolara ali pod uslovom da mu ih vrati uz četiri posto kamate. Paul III je pronađen živ na benzinskoj pumpi u Potenzi, ubrzo nakon što je otkupnina plaćena. Nakon puštanja nazvao je djeda na telefon da mu se zahvali što je platio otkupninu za njega, ali navodno, djed nije želio ni da priđe telefonu i razgovara s njim. Nakon ove razmjene, devet otmičara je uhapšeno, ali su samo dvojica osuđena. No, Paulu III ovaj događaj je prouzrokovao veliku traumu, da je ubrzo postao teški ovisnik o drogama.

All The Money In The World

All The Money In The World

 

1981.godie je doživio i moždani udar jer se predozirao koktelom alkohola i droga. Izgubio je moć govora, postao gotovo slijep i život proveo u invalidskim kolicima. Umro je 30 godina nakon ovog nemilog događaja, u dobi od 54 godine.

Getty je kasnije objasnio kako je iz dva razloga u početku odbio platiti otkupninu za unuka. Prvo kaže, jer bi tako i preostalo 14 unučadi stavio pod rizik da budu oteti, jer bi otmičari kopirali prvi slučaj.

-Drugi razlog za moje odbijanje bio je mnogo širi. Tvrdim da postupanje prema zahtjevima kriminalaca i terorista samo garantira trajno povećanje i širenje bezakonja, nasilja i sličnih ogorčenja poput terorističkih bombaških napada i klanja talaca koji pogađaju naš današnji svijet – kazao je Getty.

Kada su otmičari reducirali cijenu otkupnine na tri miliona, Getty senior je pristao da plati otkupninu ali ne više od 2.2 miliona dolara, kao maksimalni iznos koji bi bio odbijen od poreza. Sinu je posudio preostalih 800.000 dolara ali pod uslovom da mu ih vrati uz četiri posto kamate. Paul III je pronađen živ na benzinskoj pumpi u Potenzi, ubrzo nakon što je otkupnina plaćena. Nakon puštanja nazvao je djeda na telefon da mu se zahvali što je platio otkupninu za njega, ali navodno, djed nije želio ni da priđe telefonu i razgovara s njim

Negovu životnu priču, kroz koju će biti ispričano i poglavlje otmice unuka imat ćemo priliku gledati i u filmu „Sav novac svijeta“, čiji scenarij je zapravo rađen prema knjizi o zloglasnoj otmici autora Johna Pearsona o Gettyju pod nazivom „Painfully Rich: The Outrageous Fortune and Misfortunes  of the Heirs of J.Paul Getty“. Scenarij potpisuje David Scarpi, dok je za režiju zadužen Ridley Scott.

– Imao je i pameti i hrabrosti. Bio je nevjerovatan čovjek, ali je šokirao sve kada su ga pitali koliko bi platio za svog unuka, a njegov odgovor je bio: Ništa. No, time je poslao poruku otmičarima koji su obično teroristi i danas vlade ne pregovaraju s njima. Dakle, Getty je imao moderan pristup. Mislim da nije to i mislio, ipak je bio veliki filantrop – kazao je Scott.

Prvobitno je Gettyja trebao igrati Kevin Spacey, međutim, kako se slavni glumac našao u vrtlogu skandala, nakon što su ga redom počeli optuživati za seksualno zlostavljanje, Gettyja igra oskarovac Christopher Plummer.

– Bio sam oduševljen kada me Ridley pozvao. Oduvijek sam želio raditi s njim, a ovo je tako fascinantna tema. Volim glumiti stvarne ljude jer mi je zanimljivo istraživati o njima. Getty je bio vrlo zatvoren i samozatajan čovjek. Očito je cijenio novac i lijepe stvari jer se one ne mijenjaju i ne mogu razočarati. On u lijepim predmetima vidi čistoću koju nije pronašao u ljudima – pojasnio je Plummer.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti