Zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih (ne) može dobiti svako: Slavna osoba plaća troškove ugradnje

Piše: Redakcija

Mickey Mouse svoju bronzanu zvijezdu na stazi slavnih na holivudskom bulevaru dobio je još davne 1978. godine. Njegova filmska partnerica Minnie Mouse je na ovu „privilegiju“ morala čekati dugih 90 godina, i dočekala ju je prošle sedmice. Naime, prije nje dobili su je brojni muški likovi i Disneyeve princeze. Lik mišice Minnie Mouse prvi put se pojavio 1928. godine u filmu “Steamboat Willie”. Trebalo je proći još 40 godina da se Minnie, koja se pojavila u više od 70 crtanih filmova, pridruži Mickeyu na Stazi slavnih. Ovaj prizor otkrivanja zvijezde kultnoj mišici, pobudio je pažnju na dugogodišnju tradiciju do koje drže apsolutno svi u Hollywoodu. No, malo ljudi zna kako se ustvari dobija zvijezda.

Da bi osoba došla u konkurenciju za dodjeljivanje zvijezde, mora biti nominirana od treće strane; obožavaoca, prijatelja, agenta, ili potpunog stranca. Ta treća strana mora da ispuni formular, zvijezda mora da dostavi saglasnost, a onda članovi Privredne komore glasanjem određuju koga će izabrati. Izabrana zvijezda potom mora da plati 30,000 dolara za ceremonijalne troškove i ugradnju

Staza slavnih je, 1978., proglašena spomenikom od kulturno-historijskog značaja za Los Angeles. Procjenjuje se da blizu 10 miliona posjetilaca godišnje dođe na Bulevar da bi gledalo u trotoar.

M. Stewart, bivši predsjednik Holivudske privredne komore, osmislio je Bulevar slavnih1953. godine. Projekat je koštao 1.25 miliona dolara, a finansiran je podizanjem poreza na obližnje zemljište, na šta su vlasnici odgovorili tužbom. Zbog brojnih zakonskih i građevinskih poteškoća, Staza je otvorena tek 1961., ali je ubrzo postala izuzetno popularna i postala je prava turistička atrakcija. Doći u ovaj dio Hollywooda a ne vidjeti jednu od zvijezda na pločniku, znači kao da i niste došli u grad. Ovim dijelom Hollywooda upravlja nekoliko organizacija: Privredna komora, Okružna uprava za poslovni razvoj, Holivudska zajednica zemljoposjednika, Holivudska istorijska fondacija, Odjeljenje za transport grada Los Angelesa i okružnih oblasti.

Scarlett Johansson svoju zvijezdu dobila 2012. godine

Reese Witherspoon sa svojim psićem došla na otkrivanje zvijezde

Svoju zvijezdu ima i Mariah Carey

Da bi osoba došla u konkurenciju za dodjeljivanje zvijezde, mora biti nominirana od treće strane; obožavaoca, prijatelja, agenta, ili potpunog stranca. Ta treća strana mora da ispuni formular, zvijezda mora da dostavi saglasnost, a onda članovi Privredne komore glasanjem određuju koga će izabrati. Izabrana zvijezda potom mora da plati 30,000 dolara za ceremonijalne troškove i ugradnju. No, zvijezdama to očito ne smeta, jer ipak zvijezda je potvrda statusa u poslu kojim se bavi.

Goldie Hawn i Kurt Rassell

Marka Wahlberga podržala je porodica na ceremoniji

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti