Robert Kardashian: Advokat koji se proslavio prije kćerki pao u zaborav

Piše: Redakcija

Kada se priča o porodici Kardashian, uvijek se spominje njihova majka Kris, koju kćerke zovu mamager, jer drži sve konce u svojim rukama kad je riječ o osmišljavanju njihove karijere. No, rijetko ko spominje Roberta Kardashiana, koji je bio poznat mnogo prije svoje supruge i kćerki, među kojima se najviše proslavila Kim Kardashian. Robert Kardashian je bio američki advokat, poznat po odbrani O.J. Simpsona 1995.godine tokom suđenja za ubistvo. Simpsonu se sudilo za ubistvo bivše supruge Nicole Brown Simpson i njenog prijatelja Ronalda Goldmana. Oslobađajuća presuda u tom „suđenju stoljeća“ kako je nazivano, šokirala je Ameriku. Simpsonu je poslije presuđeno u građanskoj parnici da porodici  Goldman isplati 33,5 miliona dolara odštete, što on po tvrdnjama oštećenih nikada nije učinio.

Robert i Kris sa kćerkama i sinom

Robert Kardashian je u medijsku žižu dospio kada je branio O.J Simpsona

Robert sa kćerkom Kourtney (desno)

Kris sa kćerkama Kourtney, Kim i Khloe

No, zanimljivo je da je 2008.godine, bivši igrač NFL tima Buffalo Billsa, proglašen krivim po 12 tačaka optužnice za oružanu pljačku, učestvovanje u uroti za otmicu i napad vatrenim oružjem. Proglašen je krivim za pljačku dvojice trgovaca sportskim antikvitetima 2007. godine, u hotelu u Los Angelesu.

Na istu kaznu,15 godina zatvora, osuđen je i njegov suoptuženik Clarence Stewart. Simpson je tvrdio da nije kriv, uoči izricanje presude, O.J. Simpson se izvinuo sutkinji, rekavši da nije mislio ništa ukrasti već vratiti sportske antikvitete koji mu pripadaju.Ostavljajući dojam da je na rubu plača, O.J. Simpson je rekao kako žali i da je zbunjen.

-Nisam htio ništa ukrasti ni od koga, to je bila glupost… žao mi je, žao – kazao je.

Sutkinja Jackie Glass odbacila je njegovo izvinjenje i nekoliko puta ustvrdila kako za nju i porotu presuda nije kompenzacija za Simpsonovo sporno oslobađanje od optužbi za dvostruko ubistvo 1995. godine.

O ovoj parnici iz 1995.godine i danas se priča i snimaju filmovi. Robert Kardashian je očito bio vrstan advokat. Prije nego što je dospio u medijsku žižu povodom ovog suđenja, Robert  je bio u braku s Kris Kardashian (danas Jenner), s kojom je dobio četvero djece: Kim, Kourtney, Khloé i Robert Jr. Par se razveo 1991.godine, tri godine prije nego što se suđenja zapravo dogodilo.

Robert Kardashian je umro 2003., nekoliko sedmica nakon što mu je dijagnosticiran rak jednjaka.

Nakon njegove smrti američki mediji su prenosili izjave njegovih prijatelja, među kojima i onu koju je dao drugi suprug njegove bivše supruge Kris, Bruce Jenner (promijenio spol i danas poznat kao Caitlyn Jenner i bivši suprug Kris Jenner), kako je Robert navodno vjerovao da je Simpson kriv, ali da ga je ipak branio.

Pročitajte još