Faris Nikšić, Zlatan Čakal i Vedad Kičević: Hajde budi kralj – nosi majicu Bosnian Kingdom Clothing

Piše: Redakcija

Ako još niste čuli za “Bosnian Kingdom Clothing”, nakon ovog teksta ćete, barem iz znatiželje, zaviriti na njihovu Facebook stranicu. A, tamo ćete pronaći autentičnu bh. odjevnu kolekciju. Riječ je, zapravo, o kreativnoj ideji trojice Sarajlija – Farisa, Zlatana i Vedada, koju su je pretvorili u stvarnost polovinom prošle godine. Oni su dizajneri i tvorci majica s amblemom bh. kraljevstva, odnosno oznakama naših vladara iz srednjovjekovne Bosne. Majice “Bosnian Kingdom Clothing” su za neočekivano kratko vrijeme pronašle put do brojnih muškaraca (još nisu počeli dizajnirati majice za žene), a u svojim ormarima ih imaju i mnoge bh. javne ličnosti.

A, Faris, Zlatan i Vedad su još jednom dokazali da dobra ideja i kreativnost mogu proći čak i u BiH. Iako su sva trojica zauzeta fakultetskim obavezama (Faris studira ekonomiju, Zlatan kriminalistiku, a Vedad FPN), svoju ideju uskoro će nadograditi. Posao je krenuo dobro, zahtjeva je sve više i planiraju proširiti kolekciju, dizajnirati majice za ljepši spol, a najveća želja im je da u skorije vrijeme otvore i vlastitu radnju. Do tada, majice možete kupovati putem njihovog Facebook profila ili u Duty Free Shopu na Sarajevskom aerodromu.

Kako i kada je nastao brand “Bosnian Kingdom Clothing”? Čija je to ideja, zapravo, bila?

– Začetnik ideje je Faris. Ideja je nastala 2008. godine, međutim, zbog finansijskih poteškoća ideja nije provedena u djelo. “Bosnian Kingdom” je zvanično nastao sredinom 2012. godine, kada su logo i ime bili zakonski zaštićeni u Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Ko je od Vas osmislio naziv, amblem, šta Vam je bila inspiracija…?

– Naziv je spontano nastao. U razgovoru s prijateljima o ideji sasvim spontano je nastalo ime koje smo mi kasnije i prihvatili. Amblem je dizajnirao Faris uz našu pomoć, naravno. Inspiracija čitavog našeg projekta je ponos i ljubav prema svojoj domovini, njenoj višestoljetnoj tradiciji, običajima i kulturi, odnosno pokušaj da to sve prikažemo kroz modernije proizvode, kroz odjeću.

Kako ste podijelili poslove, ko šta radi?

– Poslovi su podijeljeni tako da neko odgovara na poruke, odnosno komunicira s potencijalnim kupcima, drugi je odgovoran za dizajn, a treći je u kontaktu s dobavljačima. S obzirom na privatne obaveze, obaveze na fakultetima, najčešće svi sve radimo i pomažemo jedan drugom kada je to potrebno.

Jesu li majice “Bosnian Kingdom Clothing” 100 posto bh. proizvod u smislu da se kroje i šiju u našoj zemlji ili…?

– Da, naravno. Majice su 100 posto bh. proizvod, šiju se od nule. Ovom prilikom bismo se zahvalili Krojačkom studiju ”SAS” i štampariji Garmond na sjajnoj saradnji i pomoći, naručito na početku, kada nam je pomoć bila i najviše potrebna.

Kakve majice za sada imate u ponudi?

– Trenutno imamo u ponudi tri modela polo majica, tri modela dukserica i dva modela t-shirt majica u raznim bojama. Majice su inspirisane historijom, simbolima i prepoznatljivim stihovima u vezi s našom domovinom.

Je li kupovina putem Facebooka jedini način na koji se mogu kupiti ove majice?

– Kupovina na Facebooku je trenutno jedini način kupovine, a od nedavno naši proizvodi se mogu kupiti i u Duty Free Shopu na Sarajevskom aerodromu. Trenutno su u izgradnji web stranica i online shop, koji bi se trebali pojaviti u skorije vrijeme. S obzirom na privatne obaveze i finansije, trenutno nismo u mogućnosti otvoriti radnju u Sarajevu, ali to nam je jedan od najvažnijih planova u skorijoj budućnosti.

Kakva je potražnja? Možete li povući neku paralelu otkako ste počeli s proizvodnjom do danas?

– Potražnja je iznad svih naših očekivanja trenutno. Svaki početak je težak, pa tako je bilo potrebno mnogo vremena da privučemo kupce i skupimo ljude koji će pratiti naš rad na Facebooku. U prvih 30 dana smo imali ”samo” stotinjak članova na našem pageu. Trenutno imamo više od 11.000 likeova i taj broj raste iz dana u dan.

Ko, zapravo, najviše kupuje Vaše majice, je li to dijaspora ili mi iz BiH? Ili uopće nema neke velike razlike?

– Velika razlika uopšte ne postoji, na naše iznenađenje, jer neki kupci plaćaju poštarinu koja je približna ili veća od same cijene proizvoda koje su naručili. Naše proizvode smo slali u više od 20 svjetskih zemalja (od susjednih zemalja pa do Australije, Amerike, Kanade, Iraka i mnogih drugih).

I neki fudbaleri nose majice “BKC” – ko ih od poznatih bh. ličnosti posjeduje? Zapravo, na kome vam je bilo najdraže vidjeti vašu majicu?

– Prva poznata ličnost koja se slikala u proizvodu “Bosnian Kingdoma” je bio Mirza Teletović, naš najbolji košarkaš. On nam je jako puno pomogao kao i svi ostali koji nose naše proizode, i ovom prilikom im se od srca zahvaljujemo. Osim Mirze, tu su i Amel Mekić, Nihad Đedović, Dragan Vikić, Miralem Pjanić, Frenkie, Kontra, Nedim Buza i mnogi drugi. Postoji mnogo osoba na kojima bi nam bilo drago vidjeti našu majicu, a to su, naravno, naše istaknute ličnosti.

Kao, naprimjer?

– Ivica Osim, Safet Sušić, Jovan Divjak, Abdulah Sidran, Josip Pejaković…

Kakve su cijene, čini mi se da ste ih prilagodili bh. tržištu?

– Cijene smo pokušali prilagoditi domaćem tržištu, tako da i kupac, a i mi budemo zadovoljni. Nadamo se da smo u tome uspjeli, jer do sada nijednu pritužbu na tu temu nismo imali.

Planirate li u skorije vrijeme proširiti proizvodnju, možda na neke druge komade odjeće?

– Naravno, svakog dana istražujemo i trudimo se da dizajniramo nešto novo i da prezentujemo to i na drugim komadima odjeće. U skorijoj bućnosti ćemo to i uraditi sigurno.

I, za ljubav naših čitateljki, kada ćete dizajnirati majice za ljepši spol?

– Najviše smo kritikovani na tu temu. Ovim putem obećavamo da ćemo dizajnirati i majice za ljepši spol. Imamo nekoliko ideja na tu temu i čim prije objavit ćemo kolekciju u nadi da će ljepši spol biti zadovoljan.

[nggallery id=12]

Pročitajte još