Gordana Boban: Najljepši zalazak Sunca ima moje Livno

Piše: Redakcija

„Mjesečeva predstava“, „San ljetne noći“, „Biće, biće“, „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“, „Priviđenja iz srebrenog vijeka“, „Mliječni put“, „Gori vatra“ „Nafaka“, „Otvori prozor“, „Lud, zbunjen, normalan“…, samo su neki od pozorišnih, filmskih i televizijskih projekata u kojima je publika imala priliku gledati Gordanu Boban. Posljednji naslov „LZN“ donio joj je regionalnu popularnost, no, uprkos popularnosti lika Ivana, bh. glumica se nije zadržala u ovoj seriji. Gordana je članica glumačkog ansambla Kamernog teatra 55,  osim u aktualnom repertoaru, ona priprema i novu predstavu, koju će publika imati priliku gledati narednog mjeseca.

Pozorišni život

– Radimo predstavu „Tri sestre“, Antona Pavloviča Čehova. Reditelj je Pjer Žalica, igra ekipa odličnih glumaca našeg ansambla, a ja igram ulogu Irine – kaže Gordana u intervjuu za naš magazin.

Gotovo svaki glumac i glumica imaju običaj reći kako je pozorište medij koji im predstavlja najveći izazov. Gordana je na daskama koje život znače odigrala i one koje su nas nasmijavale do suza, kao i svjetske klasike. Na koji način će pozorište preživjeti u eri realityja, površnih sadržaja, Gordana, kao istinski zaljubljenik u svoj posao, nudi optimističan odgovor.

– Pozorište postoji i opstaje od antičke Grčke, pa se nadam da će preživjeti i ovo apokaliptično doba u kojem živimo. Kad je o ukusima publike riječ, stara narodna izreka kaže: „Svaka roba ima svoju mušteriju“. Pozorišta prave repertoare, a publika bira šta joj se najviše sviđa, koje glumce najviše voli gledati i prema afinitetu bira gdje će ići gledati predstave – govori Boban.

Ne možemo da se ne prisjetimo sekretarice Ivane, publici dragog televizijskog lika u humorističnoj priči neobične porodice Fazlinović. Zašto je otišla iz serije „LZN“, pitam je.

– Nije mi se svidjela tema 54. epizode i zbog toga sam napustila seriju – kaže kratko.

Gordana je svojim glumačkim opusom i znanjem ostavila snažan trag, no, rijetko daje intervjue. Jednostavno nije tip javne osobe koja se hrani pažnjom te vrste.

– Bavim se ovim poslom jer ga volim i sasvim mi je dovoljna pažnja publike dok igram na sceni – pojašnjava.

Gordana u predstavi “Naš razred”

Djetinjstvo u Livnu

Još od ranog djetinjstva bila je članica livanjskog Kulturno-umjetničkog društva „Radnik“, u kojem se tokom 80-ih godina pojavljuje u nekoliko uloga Amaterskog pozorišta Livno. Akademsko obrazovanje je stekla na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. I danas kad vraća slike svoga djetinjstva i odrastanja, nižu joj se samo one najljepše.

– Moje djetinjstvo bih poželjela svakom djetetu, jer je bilo prekrasno. Okruženi ljubavlju, pažnjom, podrškom i razumijevanjem naših roditelja, moja sestra, brat i ja proživjeli smo najljepše dane djetinjstva u porodičnoj kući u Livnu. Kao dijete, nikada nisam ni pomislila da bih se mogla baviti glumom. Ni kasnije mi gluma kao odabir životnog poziva nije bila na listi želja šta bih bila kad porastem. Igrom slučaja, kao tinejdžerka sam se počela baviti glumom i danas sam tu gdje jesam – govori nam, dodajući da je sretna što se bavi glumom i što je ona njen životni poziv.

Kad rođena Livanjka u Sarajevu razmišlja o svom kraju, prvo joj na pamet padaju najljepši zalasci Sunca, prekrasno čisto nebo i zrak mirisan i čist, zaslugom poznate livanjske bure.

Pitate li je kako kao majka, domaćica i poslovna žena, raspoređuje prioritete u svom životu; bez dvojbe napominje: „Porodica je na prvom mjestu!“. Osim posla, strast su joj, kaže nam, putovanja.

Ponosna na sina

Gordana živi skladan porodični život. Brojne su činjenice kojima se kao majka ponosi kad je riječ o odgoju 20-godišnjeg sina.

– Ne želim biti neskromna, ali moram reći da postoji više činjenica koje me čine ponosnom i sretnom kad vidim u kakvog je mladića izrastao moj sin. Između ostalog, ponosim se upravo odnosom koji moj suprug i ja imamo sa sinom. Među nama nema tajni i  ne postoje tabu teme. Osim što smo njegovi roditelji, mi smo mu i najbolji prijatelji. Najvažnije od svega je to što naše dijete ne iskorištava i ne zloupotrebljava tu činjenicu, nego vrlo ozbiljno i odgovorno sudjeluje u životu naše male zajednice.

Foto: Mario Klein

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti