Mateja Dujić i Neira Sinanbašić: MATEYANEIRA luksuz i vrsno majstorstvo

Piše: Redakcija

Modni brend MATEYANEIRA u samo godinu postojanja ostvario je i više nego impresivne rezultate. Osim što smo neke kreacije imali priliku vidjeti na Sarajevo Film Festivalu, sedmicama mode, također ga nose i neke od najpoznatijih žena iz regionalnog javnog života. Brend su osnovale Mateja Dujić i Neira Sinanbašić, magistrice modnog i produkt dizajna, koje se poznaju još iz školskih klupa. Modele iz svoje CUT kolekcije prikazale su i kroz editorijal koji je nedavno rađen u Beogradu, a vrlo ozbiljni poslovni planovi ih čekaju i tokom ove godine, između ostalog, predstavljanje nove kolekcije za proljeće-ljeto na Fashion.hr-u krajem marta.

– Editorijal u Beogradu rađen je u saradnji s fotografom Nemanjom Marašem, model je bila Milica Lešić, za kosu i šminku zadužen je bio Aleksandar Đikić. Inicijalna ideja je bila da napravimo fotografije u Narodnom pozorištu u Beogradu, a onda smo otkrili backstage dijelove pozorišta koji su nam bili fotogeničniji i autentičniji. Editorijal je rađen s modelima iz naše CUT kolekcije, koja se nadogradila bundama od vještačkog krzna, i budući da su to bili modeli ekskluzivno prikazani na Ljubljana Fashion Weeku 2017., htjele smo ih zabilježiti u sličnom ozračju kao editorijal za CUT kolekciju rađenu u Zagrebu pod palicom fotografa Franje Matkovića – kaže Neira i objašnjava kojim ženama su namijenjene kolekcije MATEYANEIRA brenda.

– Naši modeli su namijenjeni svim ženama koje se pronalaze u našoj estetici. Nismo tu da ograničavamo niti da dijelimo žene na tipove, jednostavno mislimo da svaka od nas može i ima u sebi i snažnu i romantičarsku stranu. Naš modni izričaj opisale bismo kao minimalistički, ozbiljan, promišljen i snažan. Pokušavamo svojim kreacijama pokazati kako je moguće ostaviti jak i seksepilan dojam svojom pojavom bez da naglasimo sve ženske adute. Naša odjeća je dosta inspirisana muškim odijelima, naravno u ženskoj interpretaciji – pojašnjava Neira.

Iza Mateje Dujić iz Hrvatske i Neire Sinanbašić iz Bosne i Hercegovine brojni su individualni i nagrađivani projekti iz područja dizajna. Ukrstivši kreativne snage u jednu, djevojke su stvorile svevremenske komade visoke mode. Prva kolekcija CUT nosi ime koje sugerira smiren, praktičan dizajn, lišen svega suvišnog, pritom naglašavajući pročišćenost dizajnerskog rješenja i auru jednostavnosti svakog komada.

– Naše prijateljstvo datira još od srednje (Umjetničke) škole, i prije dvije godine smo došle na ideju da napravimo odjeću onako kako mi zamišljamo da treba biti, kakvu bismo mi nosile, a od početne ideje do krajnjeg rezultata projekt je postao ozbiljan zadatak koji zahtijeva potpunu posvećenost, što se, nadamo se, i vidi u našim proizvodima… Kroz svoje kreacije se zalažemo za vraćanje krojačkim vještinama, masovna proizvodnja je uništila posebnu vezu s određenim odjevnim predmetom, onim koji je poseban u našem ormaru, komadu odjeće koji njegujemo i pazimo jer je nezamjenjiv… Trenutno uz sve street style brandove većina odjeće kao da je napravljena za jednokratnu upotrebu. Mi nastojimo vratiti osjećaj luksuza i vrsnog majstorstva kroz svoje odjevne predmete i odijela na kojima je akcenat u našim kolekcijama.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti