Polna korektnost u Kanadi: Roditelji umjesto mame i tate

Piše: Redakcija
U skladu sa politikom polne korektnosti, Kanada je odlučila da termine “otac” i “majka” u službenim formularima zamijeni sa – “roditelji”.

Takođe, Kanada ima namjeru da izbaci iz službene prepiske upotrebu termina “gospodin” ili “gospođa”, osim ako osoba sama ne zatraži da je tako oslovljavaju.

-Kanadska Vlada je odlučila da unese neutralan rod u sve obrasce- navodi Mathiery Fillion, portparol Ministarstva porodice.

Ta odluka je donesena jer, kako je navedeno, dosadašnji formulari “nisu prilagođeni današnjim prilikama”.

Čitav slučaj počeo je u januaru kada je homoseksualni par u Novoj Škotskoj htio da izvadi kartu socijalnog osiguranja za njihovo dijete, ali su trebali da odrede ko je otac, a ko majka, što su oni shvatili kao diskriminaciju.

Od sada će se tražiti samo imena roditelja.

Kada je riječ o pisanoj prepisci, kanadska Vlada neće više počinjati dopise sa “gospodine” ili “gospođo”. Više nema roda, pisma se jednostavno šalju na ime osobe.

U telefonskim razgovorima, službenici državnih institucija moraće početi razgovor pitanjem: “Kako osoba želi da joj se obraća?”.

Te mjere dio su politike liberalne Vlade premijera Justina Trudeaua kojoj je jedan od prioriteta borba za jednakost polova na državnom i međunarodnom nivou .

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti