Dadilje slavne djece: Žene koje čuvaju tajne holivudskih domova

Piše: Redakcija

Zbog ubrzanog života poznate osobe koje imaju djecu ne bi mogle preživjeti bez jedne ili više dadilja. Život dadilja „zlatne mladeži“ se uveliko razlikuje od života teta čuvalica kod nas i u Regionu. Ovo je priča o ženama koje su imale čast kročiti u holivudske domove i provoditi vrijeme s djecom poznatih osoba.

Mnogima se ovaj posao čini kao idealan, jer je izuzetno dobro plaćen i odnosi se na rad s djecom, no on je vrlo daleko od toga. Naime, najvažnija stvar koju svaka teta čuvalica djece poznatih osoba mora ispoštovati jeste šutnja o privatnom životu i svemu što se događa unutar četiri zida holivudskih domova. Zauzvrat, od svojih šefova dobijaju razne bonuse, poklone i dizajnerske krpice, no tretman koji im pružaju djeca, te zahtjevi koje od njih imaju poznati roditelji vrlo često su suludi ili pretjerani.

Ove žene većinom imaju siromašan ili nikakav privatni život, a nerijetko se od njih traži da ne ostaju vani duže od 22 sata, te im se zabranjuje da imaju partnere i piju alkohol. Također, i tokom radnog vremena postoje određena pravila poput onoga da ne jedu s porodicom za koju rade, te nisu uključene u zajedničke porodične aktivnosti. Neke poznate osobe svojim dadiljama čak zabranjuju pristup određenim prostorijama. Prije nego što ih uopće zaposle, poznati svoje buduće dadilje provjeravaju; od njihove prošlosti, navika, poznanika do porodice. Osim toga, nerijetko se podvrgavaju raznim testovima, a jedan od njih je i onaj na droge.

Jedna od dadilja Blue Uvy

BROJNE DUŽNOSTI

Posao dadilja podrazumijeva potpunu brigu o djeci i nadzor nad njima, kao i pripremu obroka za djecu, hranjenje, kupanje i odijevanje. Dadilja se mora pobrinuti da dijete ide spavati na vrijeme, da ne propusti popodnevno spavanje, da mu obroci budu na vrijeme, da vodi računa o djetetovim dnevnim aktivnostima koje uključuju dogovore za druženje i igranje s drugom djecom.

Teta čuvalica mora biti spremna i da radi lakše kućanske poslove, da pere dječiju odjeću, dogovara posjete doktoru, vozi dijete i dolazi po njega u školu, pomaže u pisanju zadaće, odgaja dijete i primjenjuje pravilnu disciplinu te razvija prisan odnos s djetetom. Roditelji će dadilju uputiti kako se treba odnositi prema djetetu kada uradi nešto loše ili se ne ponaša lijepo.

Suri Cruise s dadiljom

Tako su Beyonce i Jay-Z za svoje novorođene blizance zaposlili čak šest dadilja – tri za jednu, a tri za drugu bebu, jer blizanci ne spavaju u isto vrijeme, pa ove djevojke rade u tri smjene po osam sati. Njihova prva kćerka, Blue Ivy, ima dvije dadilje od kojih je jedna bila prisiljena naučiti pjevati „Single Ladies“ i plesati koreografiju iz spota, jer je to, navodno, jedini način na koji se može smiriti djevojčica kada se uzruja.

Među zvijezdama koje su posebno bile zahtjevne kada je o saradnji s dadiljama riječ je i Tom Cruise, a poznat je po tome da je imao jedan od najstrožijih ugovora o anonimnosti s osobama koje su čuvale njegovu kćerku Suri, koju je dobio za vrijeme braka s Katie Holmes. Njegove zaposlenice prema ugovoru čak nisu smjele nikome otkrivati ime poslodavca. Osim toga, morale su biti dostupne u svakom trenutku dana i uvijek spremne doći u njihovu kuću ako je to potrebno izvan radnog vremena. U njihovim torbama uvijek je morao biti spreman pasoš, kako bi dadilje mogle poći na put izvan zemlje ako bude potrebno, te bi se s njima u inozemstvu znale zadržati i po nekoliko mjeseci.

 ŠKOLOVANJE DADILJA

Profesionalne dadilje školuju se u posebnim ustanovama, gdje stiču vještine potrebne za taj posao. Dadilje djece američkih zvijezda najčešće moraju biti spremne da se presele u New York ili Los Angeles, gdje živi većina poznatih.

Poznate osobe najčešće žele žensku dadilju koja govori nekoliko stranih jezika, ali neki poznati roditelji zapošljavaju i muške dadilje, pogotovo ako imaju vrlo aktivnu i živu djecu.Većina dadilja ima fakultetsku diplomu, a ako imaju samo srednju stručnu spremu, nepostojanje diplome nadoknade bogatim radnim iskustvom.

Glumica Gwyneth Paltrow za svoga sina Mosesa je tražila dadilju koja govori grčki, latinski, španski i francuski jezik, kako bi maleni mogao naučiti strane jezike. Uz to, zahtijevala je i poznavanje muzike, odnosno sposobnost sviranja barem dva instrumenta, kao i uspješno izvođenje raznih sportova, što je bilo gotovo nemoguće pronaći.

Koliko god mukotrpan ovaj posao bio, itekako je dobro plaćen. Poznato je da su Brad Pitt i Angelina Jolie svojim dadiljama plaćali i do 150 hiljada dolara godišnje, no one su morale govoriti materinji jezik djeteta kojeg čuvaju s obzirom na to da je par usvajao djecu iz različitih dijelova svijeta.

Nakon razvoda s Umom Thurman, Ethan Hawke se oženio dadiljom svoje djece

 NEVALJALE DADILJE

Iako su dadilje prvenstveno posvećene radu s djecom poznatih, ponekad se odnosi u porodici, baš zbog dadilje, zakompliciraju. Za neke holivudske parove dadilje su bile glavni razlog razvoda brakova ili porodičnih svađa i problema.

Gwen Stefani i Gavin Rossdale su važili za jedan od najskladnijih holivudskih parova, a onda je kao grom iz vedra neba stiglo saopćenje para u kojem su objavili da se razvode. Njihov brak trajao je 13 godina tokom kojih su dobili tri sina. Brzo su se pojavile informacije da je Gavin prevario svoju suprugu s dadiljom svojih sinova. Slično je bilo i s Jennifer Garner i Benom Affleckom.
– Kada je objavljeno da se Jennifer Garner i Ben Affleck razvode, mnogi nisu mogli da povjeruju u to. Nakon deset godina braka i troje djece, jedan od najpoznatijih holivudskih parova odlučio je da se rastane. Magazin „US weekly” je objavio da je jedan od glavnih razloga za razvod, zapravo, dadilja njihove djece, Christine Ouzounian. Iako su iz PR tima poznatog glumca tvrdili da je sve to izmišljotina, magazin „In touch“ objavio je fotografije nastale u luksuznom hotelu Bel Air na kojim se Christine Ouzounian sunča pored bazena, a izvor ovog magazina tvrdi da je sve troškove luksuznog odmora platio upravo Ben.

Brad Pitt i Angelina Jolie svojim dadiljama su plaćali i do 150 hiljada dolara godišnje

Možda najpoznatiji primjer za to koliko dadilje mogu biti opasne po brak holivudskih zvijezda su Ethan Hawke i Uma Thurman. Ethan i Uma su se razveli 2005. godine, nakon pet godina braka, a glumac se vrlo brzo nakon razvoda oženio dadiljom svoje djece Ryan Shawhughes. Iz braka s Umom ima dvoje djece, baš kao i u braku s Ryan, koji još traje.

Afera koja je 2004. godine uzburkala javnost, bila je ona koju je ispričala asistentkinja Davida Beckhama i dadilja njegove djece Rebecca Loos tabloidu „News of the World “. Dadilja je ispričala da je četiri mjeseca bila u vezi s tadašnjim igračem Real Madrida, kao i da ima seksi SMS poruke koje to potvrđuju.

Priča poznatog glumca dokaz je da nijedna tajna zauvijek ne može da ostane tajna. Arnold Schwarzenegger je svoju suprugu Maria Shriver prevario mnogo godina prije nego što je ona to otkrila. I ne samo to, holivudski glumac i bivši guverner Californije s dadiljom svoje djece je dobio dijete. Mildred Baena je rodila sina legendarnom “Terminatoru” prije 16 godina, nekoliko dana prije nego što je Maria Shriver rodila sina Christophera. Kada je prije nekoliko godina tajna otkrivena, Maria je podnijela zahtjev za razvod braka.

Dok su bili zajedno, Jude Law i Sienna Miller su važili za jedan od najljepših parova na javnoj sceni, a onda je Jude prevario svoju vjerenicu s dadiljom svoje djece. Nakon što je otkrivena glumčeva preljuba s dadiljom Daisy Wright, Sienna je raskinula vjeridbu. Ipak, nekoliko godina kasnije, par se pomirio i ponovo vjerio, ali ni iz drugog pokušaja nisu uspjeli da stignu do matičara.

Ben Affleck s djecom i dadiljama

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti