Djeca više ne znaju i ne mogu držati olovku u rukama zbog pametnih telefona

Piše: Redakcija

Pedijatri upozoravaju kako pretjerana upotreba pametnih telefona i računara kod djece sprječava razvoj mišića prstiju i motorike.

Razvoj tehnologije nosi sa sobom dobre i loše stvari. Jedan od nedostataka digitalizacije je i taj što djeca sve teže barataju olovkama.

Pedijatri upozoravaju kako pretjerana upotreba pametnih telefona i računara kod djece sprječava razvoj mišića prstiju i motorike te djeca ne znaju i ne mogu držati olovku u ruci.

-Kada djeca krenu u školu suočavaju se s velikim problem. Ne mogu baratati s osnovnim alatom za nastavu… Djeca nemaju snagu i spretnost kao prije deset godina. Nemaju razvijene temeljne vještine koje su im potrebne za rad i nastavu – upozorava glavna pedijatrica Sally Payne iz Udruženja Heart of England NHS Trust.

Kako kaže, za baratanje olovkom važna je snažna kontrola mišića prstiju  i djeca moraju razviti tu vještinu.

-Najlakše je dati djetetu tablet…Puno lakše nego ga poticati da razvija motoriku kroz igru kockicama, sjeckanjem, pisanjem i bojenjem- dodaje Payne.

Zbog ovakvog načina odgoja sve je više djece koja kad krenu u školu moraju ići na radnu terapiju kako bi razvili snagu i mišiće u prstima i naučili držati olovku i pisati.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti