Istraživanja pokazuju: Žene na vodećim položajima sklonije su depresiji

Piše: Redakcija

Žene na vodećim položajima češće pokazuju simptome depresije od svojih muških kolega, piše BBC, pozivajući se na jednu američku studiju, piše Hina, prenosi N1.

Kod muškaraca autoritet, odnosno mogućnost da ljude zapošljavaju i daju im otkaz, smanjuje simptome depresije, kaže studija provedena na 2.800 muškaraca i žena srednjih godina.

Sudeći po posljednjim podacima depresija je vodeći uzrok lošeg zdravstvenog stanja i radne nesposobnosti, od te bolesti u svijetu boluje oko 322 miliona ljudi, a u zadnjih desetak godina broj oboljelih je porastao za više od 18 posto, stoji u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Izostanak podrške kada je posrijedi ovaj mentalni poremećaj u kombinaciji sa strahom oboljelog pojedinca od stigme rezultira time da mnogi nemaju pristup neophodno potrebnom liječenju koje im može omogućiti zdrav, produktivan i kvalitetan način života, stoji u saopštenju WHO-a.

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je zdravstvenu kampanju u čijem je fokusu mentalno zdravlje, a cilj joj je ukloniti predrasude i zablude te skinuti stigmu s tog problema. Kampanja se vodi pod nazivom “Depression: Let’s Talk”. (Depresija: Razgovarajmo)

-Ove brojke su poziv svim zemljama da poduzmu odgovarajuće poteze i zauzmu pravi pristup kada je riječ o mentalnim bolestima te da se oboljeli pacijenti počnu što prije liječiti- rekla je direktorica WHO-a Margaret Chan u govoru održanom u četvrtak u sjedištu UN-ove agencije u Ženevi.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti