Jasmin Hasić: Pjevanje je pronašlo mene, a ne ja njega

Piše: Redakcija

Osma sezona “Zvezda Granda” pamtit će se po velikom broju talenata, a u njihovoj pjesmi imate priliku uživati svake subote uvečer, gledajući Pink BH. U svakoj emisiji pet amatera pjevača dobije novu šansu i prolazi u drugi krug. Još jednu šansu među prvima dobio je i 28-godišnji Jasmin Hasić iz Srebrenika, koji je petočlani žiri oduševio interpretacijom pjesme “Pariške kapije” Harisa Džinovića. Nekoliko dana nakon prolaska, s Jasminom smo razgovarali o njegovim utiscima s ovog takmičenja, a otkrio nam je i od koga je naslijedio talent, čime se bavi u slobodno vrijeme, te ko je u njegovoj porodici najtalentiraniji.

Testiranje granica

– Bio sam siguran da ću solidno otpjevati pjesmu, ali sam, priznajem, imao ogromnu tremu. Jedva sam se popeo uz stepenice na binu, pošto sam znao kakav žiri je ispred mene. Iako je tu bila zavjesa, znaš ko sjedi iza nje. Ljudi koje slušaš čitavog života i od kojih učiš, sad su tu i ocjenjuju te. Mislim da sam mogao puno bolje otpjevati, ali nije loše ni ovo. I, nakon nekoliko riječi, prva je taster pritisnula Snežana Đurišić, zatim Aca Lukas, Šaban Šaulić, Dragan Stojković i, na kraju, Zorica Brunclik. Poštujem njihov rad i svi su veliki umjetnici. Ali, ako bih morao nekoga od njih izdvojiti, onda bi to bio Šaban – priča nam na početku razgovora Jasmin.

On je, ipak, za prvo predstavljanje na velikoj sceni “Granda” izabrao pjesmu Harisa Džinovića.

– Najbolje mi leži Harisov stil pjevanja. Imam boju glasa sličnu njegovoj, ali to me ne definiše kao pjevača. Pjevam dobro pjesme i drugih izvođača. Ali, najlakše mi je bilo otpjevati tu pjesmu, jer sam znao da ću imati tremu.

jasmin hasic1

“Zvezde Granda” nisu prvo muzičko takmičenje na koje se Jasmin prijavio. Bolji poznavatelji folk muzike sjetit će se ovog nadarenog mladića iz takmičenja “Folk Show”, gdje je pobijedio 2005. godine.

– Potom sam napravio pauzu, sve dosad, barem kad je riječ o takmičenju. A, aktivno pjevam i nastupam već pet godina. Zašto sam se prijavio na “Grand”? Pa, volim testirati svoje granice. Želim opet osjetiti tu želju za takmičenjem, pa da vidim dokle mogu stići…(smijeh).

Studij u Tuzli

Kaže da je imao priliku da se muzički obrazuje, ali ga to nije toliko zanimalo.

– Moram priznati da sam bio malo lijen. I nije me toliko zanimalo niti pjevanje ni sviranje, pa sam krenuo drugim putem. Ali, eto, pjevanje je našlo mene, nisam ja tražio pjevanje – kaže Jasmin, koji je u Srebreniku završio Saobraćajno-tehničku školu, a danas je student četvrte godine Filozofskog fakulteta u Tuzli.

– Kroz druženja sam shvatio da sam talentovan za pjevanje, iako tada nisam previše u to vjerovao. Ali, kada bi se okupilo društvo i svi bismo nešto pjevali, ja sam malo odskakao od ostalih. Bio sam amater kada su me drugi prijavili na “Folk Show”. I danas sam amater, ali tada baš nisam vjerovao u sebe. Talent sam naslijedio od oca. On je baš muzikalan – iskreno će Jasmin, otkrivajući nam da nije jedini u porodici koji je naslijedio očevo “grlo”. Tu je i njegov mlađi brat Kenan.

– Ima 21 godinu i na trećoj je godini studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Ako vam kažem da pjeva 10 puta bolje od mene, shvatit ćete koliko je talentovan. Posvećen je studiranju i ne želi se zasad medijski eksponirati. Ali, čut će se za njega itekako!

Jasminu podrške, barem iz Srebrenika, ne nedostaje. Broj zahtjeva za prijateljstvo na Facebooku se iz dana u dan povećava, a nije više tako jednostavno proći ni ulicom. Svi zaustavljaju i čestitaju. Jasmin će se drugi put na velikoj sceni “Granda” naći poslije Nove godine. Nije nam želio otkriti koju će pjesmu pjevati. Ipak, kazao nam je kakva su njegova očekivanja.

– Uvijek očekujem nešto najljepše da mi se desi. Optimist sam, mada nisam toliko siguran u sebe kao što bih trebao biti. Ali, očekujem lijepo druženje, iskustvo i jednu novu stepenicu u životu.

Ribolov

Vrlo sam jednostavan momak, koji, sticajem okolnosti, zna da pjeva dobro. A, svoje slobodno vrijeme volim provesti s društvom u ribolovu.

 

Pročitajte još