Adis Lukač, uspješni bh. skulptor: Bolje umrijeti na nogama nego živjeti na koljenima

Piše: Redakcija

Izložba posvećena pripadnicama ljepšeg spola, proizišla iz slikarskog pera akademskog skulptora Adisa Lukača, cijeli april će krasiti zidove JAVA galerije koja se nalazi u centru Sarajeva. Izložba nosi simboličan naziv “O njoj” i sastoji se od 46 umjetničkih radova; crteža, slika i skulptura.

– Ovo je način na koji formiram i kombiniram izložbe u različitim medijima. Motiv je žena koja je i kroz historiju umjetnosti bila inspiracija za neka od najljepših, ikada urađenih djela – kaže Adis za naš magazin.

Djela krase i stihovi koji su inspirirani ženskom ljepotom i jedinstvenošću, a neke od njih je napisao i ovaj svestrani umjetnik.

 Biram borbu

– Odlučio sam da se pojave i četiri pjesme od kojih su dvije moje autorske, a tekstovi su upleteni u same radove preko kojih sam radio crteže. Nekada sam pisao, a evo nakon 20 godina ponovo su se riječi počele sklapati u interesantne cjeline u obliku poezije. Raduje me i to.

Ovo je prvi dio Adisove ideje izložbe posvećene ženi, dok je drugi posvetio ženama oboljelim od raka.

– Neophodno je da umjetnik jedan dio svog rada posveti onima kojima je to najpotrebnije. Nadam se da ću uspjeti u toj namjeri. Želja mi je da izložba osvane na Onkologiji i da umjesto bijelih zidova oči žena, koje leže gore, ispune slike i bar za trenutak uljepšaju taj dan i, nadam se, povećaju nadu u bolje sutra. Moguće da se ova priča proširi i van BiH. Bilo bi lijepo.

Pozicija umjetnika u BiH i nije baš najbolja, no Adis vrijedno radi i odlučno gradi svoju umjetničku karijeru.

– Bolje umrijeti na nogama nego živjeti na koljenima. Bez obzira na tešku situaciju u kojoj se nalazimo imamo izbor da se predamo ili da se borimo. Ja biram borbu, nadajući se da će se stvari popraviti. Istina je da su sve jači vjetrovi koji vam donose mnogo razloga da tražite bolje uslove u nekim drugim zemljama, dok je sve više faktora koji vam dižu sidro. U oba slučaja umjetnik se treba boriti jer ima obavezu da ono što mu je Bog dao mora da razvija i čini svijet ljepšim.

Zajedničko svim Adisovim djelima jeste da u svako maksimalno unese svoju emociju, a prednost ovog posla je, kaže, u tome što mu je svaki dan poseban i drugačiji. Naš sagovornik se kao skulptor posebno istakao nakon što je u bronzi oživio bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, koji sada krasi grad Tuzlu.

 Hasanaginica u Adani

– Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću je moje najveće dosadašnje djelo za koje sam emotivno vezan, jer je činilo prekretnicu u mom stvaralačkom radu. Želja mi je da u svom gradu dobijem priliku da uradim neki spomenik. Mislim da Sarajevu  nedostaje skulptura, i nadam se da će mi se ta želja ispuniti.

Adisa su prozvali čuvarom bh. Tradicije, jer je popularnu „Hasanaginicu“ oživio na slikarskom platnu.“Hasanaginica“ je ostala u turskoj Adani da krasi palaču gradonačelnika Adane Huseyina Sozlua.

– Taj epitet je u isto vrijeme čast i odgovornost koju sam punog srca preuzeo i nadam se da ću ga nastaviti opravdavati. U Turskoj je na internacionalnom simpoziju na kojem su učestvovala 93 umjetnika izabrana moja slika da krasi predsjedničku palaču. Naravno da mi jako mnogo znači, jer je potvrda u drugoj državi da vrijedite znak da ste predstavili svoju zemlju na najbolji način i da je slika na temu „Hasanaginice“ izabrana od predsjednika Regije – govori mladi umjetnik na kraju razgovora.

Foto: Fuad Fočo

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti