Teme

I bebe vole muziku

Muzika je prekrasan način da umirite bebu pred spavanje ili kada je uznemirena, naročito u prvoj godini života. Mnogim roditeljima muzika je pomogla da uspostave dnevnu rutinu.

Postoje određeni zvukovi za koje je dokazano da smiruju i najnemirnije bebe: zvuci prirode, bijela buka (usisivač, fen za kosu…) i muzika. Čak i ako vaše dijete nije nemirno, niti uznemireno, možete koristiti muziku da potaknete osjećaj spokoja i mira pred san. Potrebno je svega nekoliko minuta dnevno i vaša beba će se unaprijed radovati poznatim zvucima iz CD uređaja.

Uvođenje bebe u svijet muzike nije komplicirano i teško. Ne morate tražiti savršenu pjesmu ili određeni tip muzike. Sve što trebate učiniti je početi tako što ćete bebi puštati vašu omiljenu muziku. Ako je jazz na vrhu vašeg popisa, neka vaše dijete sluša zvukove jazz-a, a i vi ćete pri tome uživati i opustiti se. Nije važno radi li se o pjesmama iz osamdesetih ili pak o afričkoj izvornoj muzici. Beba će slušati šta god da joj pustite i smiriti se na prve taktove poznate pjesme. Osim muzike koju i vi sami slušate, danas na tržištu možete naći kompilacije pjesama i uspavanki za bebe. Ako beba sluša muziku prije noćnog spavanja, odaberite pjesme sa laganim i sporijim ritmom. Jednostavno je odabrati, jer CD-ovi pjesama za bebe uglavnom sadrže lagane uspavanke ali i pjesmice sa malo bržim ritmom.

Odaberite ono što se vama sviđa jer ćete i vi često slušati te taktove.

Slušanje muzike, pored smirivanja bebe, ima i druge pozitivne efekte, a to su:

• Beba se uvodi u muziku i navikava na nju

• Muzika poboljšava ponašanje i kognitivne sposobnosti bebe

• Ublažava stres za cijelu porodicu

• Potiče kod bebe znatiželju i interes za muzički izražaj

Odvojite vrijeme i pronađite različite muzičke CD-ove prilagođene bebama. Nakon nekog vremena i vi ćete naučiti koje pjesme vaša beba najviše voli, pa njih možete koristiti da smirite vaše malo zlato kada je uznemireno ili uplašeno.

Pratite nas na društvenim mrežama