Snežana i Suzana Stijaković: Mama je „krivac“ za našu prvu torbu

Piše: Redakcija

Sestre Snežana i Suzana Stijaković iz Gradiške, sasvim slučajno su počele posao proizvodnje unikatnih torbi, a danas se mogu pohvaliti prepoznatljivim i popularnim brendom „Miss S Design“. Šivanje, krojenje i dizajniranje nije njihova struka, ali su se odlično snašle u svijetu mode. Snežana je stomatolog, a Suzana ekolog, no trenutno su se maksimalno posvetile dizajniranju torbica, a prije nekoliko dana predstavile su i novu kolekciju.

– Na novoj kolekciji smo radile nepuna tri mjeseca. Dok nova kolekcija ugleda svjetlost dana, pripreme za sljedeću već počinju. Kolekcija je inspirisana ženama koje se ne boje pokazati odvažan stav i stil noseći torbe s našim potpisom. Namijenjene su  svim neustrašivim ženama, a pod tim mislimo na žene koje se ne boje da budu drugačije i izađu iz zone uniformisanosti koja itekako vlada na našim prostorima – kaže Suzana.

Imamo sličan stil odijevanja i dijelimo istu strast prema putovanjima i modi. Kod obje, bez obzira na to što smo po struci stomatolog i ekolog, ljubav prema dizajniranju torbi je prevladala

 PRVA TORBICA

Za izradu torbi Suzana i Snežana koriste visokokvalitetnu eko kožu i imitacije brušene kože. U njihovoj novoj kolekciji prevladavaju cvjetni printovi i pastelne nijanse; plava, mint, svijetloroza…

– Kad smo se počele baviti ovim poslom, bilo je gotovo nemoguće pronaći materijal u našoj zemlji, osim nekih klasičnih boja koje su se mogle naći u pojedinim radnjama. Danas je situacija mnogo bolja, ponuda materijala je raznovrsnija. Dio materijala nabavljamo u BiH, a dio u inozemstvu.

Kada su sestre Stijaković napravile prvu torbicu, nisu ni slutile da će se njihova ideja pretvoriti u biznis.

– Ideja se rodila još u studentskim danima, kada smo zbog nemogućnosti pronalaska odgovarajuće torbe za sebe uspjele da uvjerimo našu majku da nam sašije prvu torbu. Bile smo prezadovoljne njenim izgledom i poželjele smo da je imamo u svim bojama. Torbice su se svidjele našim drugaricama i odlučile smo da ih plasiramo na Facebook profil. Nismo očekivale da će naići na takav odjek i tako je sve počelo prije nepunih sedam godina.

Nije bilo teško doći do prvih kupaca, pričaju nam sestre Stijaković, jer su ih u samom početku privukle dobrim dizajnom i kvalitetom, a isto tako i mogućnošću da mogu imati torbu u boji po želji. Za svoju ideju imale su veliku podršku.

ISTA STRAST

– Vjerovale smo u uspjeh, jer smo po prirodi veoma istrajne. Što zamislimo to moramo i da ostvarimo. Podršku smo imale od porodice i bliskih prijatelja koji nas i danas srčano podržavaju u ovom poslu – kaže Snežana i dodaje da ona i Suzana uživaju raditi zajedno.

– Dovoljno dobro se poznajemo da svu našu snagu koristimo kao prednost, te smo našu strast pretvorile u zajedničko kreiranje torbi. Prava je sreća raditi s bezuslovnim povjerenjem da vas vaš partner nikad neće iznevjeriti, neće vam dopustiti da pogriješite ni da odustanete. Kad radite sa sestrom, to može biti i izazov, jer vam se ponekad mišljenja razilaze, ali je prednost što bez ustručavanja možete udijeliti kritiku. Mi smo najbolje drugarice koje vole da provode dane zajedno  u radionici kreirajući torbe. Stub Miss S Designa čini naša majka s timom, koji sve naše ideje i kreacije provede u djelo.

Razlika između Snežane i Suzane je pet godina, ali im se ukusi, kažu, podudaraju.

– Imamo sličan stil odijevanja i dijelimo istu strast prema putovanjima i modi. Kod obje, bez obzira na to što smo po struci stomatolog i ekolog, ljubav prema dizajniranju torbi je prevladala – kaže svestrane sestre, koje će uskoro svoje torbe plasirati kroz butike širom BiH.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti