Razglednica svijeta: Atina by Marina Kikanović

Piše: Redakcija

Ovoga puta javljam vam se iz višemilionske metropole i jednog od najljepših evropskih gradova, Atine. Grad odiše pričama iz grčke mitologije na kojima smo odrasli, o Afroditi, Niki, Ateni i Herkulesu. Dom je Platonove akademije i Aristotelovog Liceja, kao i rodno mjesto Sokrata, Perikla, Sofokla i drugih značajnih filozofa, pisaca i političara. Iako prolazi teške finansijske krize, Atina je i dalje top turistička destinacija, koju godišnje posjeti više od 17 miliona stanovnika.

U Atini se nalazi najveća grčka i jedna od značajnijih evropskih luka Pirej. Pogled na ovu prelijepu luku kao i ostatak Atine pruža se s brda Likabetus. Osim po bogatoj gastronomskoj ponudi, Atina je pravi epicentar mode, zabave, turizma i sporta. Kojim god putem kroz Atinu da krenete, osjećat ćete se kao da ste zakoračili u prošlost. Grad je dobio naziv po grčkoj boginji mudrosti Ateni. Iz njega je potekla ideja o demokratiji, ali i brojna imena grčkih filozofa kao što su Aristotel i Platon. Danas Akropolj za Atinu ne predstavlja samo arheološko nalazište, već i simbol grada koji je pod UNESCO-vom zaštitom. Smatra se da je ovaj kulturni centar antičkog doba naseljen prije više od 6.000 godina.

Najstarije pozorište

Na Akropolju biste morali posjetiti nadelako najpoznatiju građevinu Parthenon (najslikanija građevina čitave Evrope), Propileji (Kapija Akropolja sa zapadne strane), Erehtejon (poznati hram u kome se nalazilo svetilište Atene, Posejdona i atinskog kralja Erehteja), i hram posvećen Ateni Niki. Dionisovo pozorište, najstariji teatar na svijetu, nalazi se u podnožju Akropolja, u dijelu Agore antičkog građanskog centra Atine, gdje su šetali i govore držali veliki filozofi Sokrat i Platon.

Kako je kompleks Akropolja izgrađen na strmoj krečnjačkoj stijeni, budite oprezni jer je izuzetno klizavo. Unutar kompleksa se nalazi bunar za koji se smatra da je nastao od prirodnog izvora prije više vijekova i da je služio za snadbijevanje vodom tokom opsada Akropolja.

Brojne legende vezuju se za Akropolj, ali svakako je najpoznatija ona za koju se vjeruje kako je ovaj polis dobio ime. Vjeruje se da su se Atena i Posejdon takmičili ko će biti zaštitnik malog grada na poluostrvu Atika. Zeus kao vrhovni bog odlučio je da će zaštitnik grada biti onaj koji mu podari ljepši poklon. Posejdon je svojim trozupcem udario u kamen iz kojeg je potekla voda, a Atina posadila, za to vrijeme, neobično drvo maslinu. Narod je presudio u Atininu korist te u znak zahvalnosti za takav poklon, grad od tada nosi ime boginje Atine. Na mjestu gde su se sukobili Atina i Posejdon danas se nalazi hram Erehteijon.

U samom srcu Atine posjetili smo i hram posvećen vrhovnom božanstvu Zeusu, kao i hram Hefesta, božanstva zanatstva i vatre.

Na mene je poseban utisak ostavio i Nacionalni park koji je predstavljao vrt kraljevske porodice, kojeg je podigla kraljica Amalija u 19. vijeku. Danas, nakon skoro jednog i po vijeka, može se još naći više od 100 biljaka donijetih iz cijelog svijeta u čast helenske kraljice. Tu su i spomenik Kula vjetrova, Benaki muzej, Nacionalni arheološki muzej u Atini, Akropoljski muzej, Hadrijanova biblioteka i gotovo 150 pozorišta. Ne propustite i nezaboravne zalaske Sunca na Ravišingliju i posjetu pećini Sounion.

Turistički život u savremenoj Atini danas je smješten na najvećoj ulici Atene i trgu Sintagma i oko trga Omonia (Platia Omonias i Platia Syntagmatos). To je centar svih velikih dešavanja u ovoj metropoli. Nedaleko od trga Sintagma nalazi se najposjećenija ulica i šetalište Ermou. Tu je smješten i najstariji hotel u Atini, hotel Britagne. U produžetku pješačke zone ulice Ermou naići ćete na pijacu Monastiraki na kojoj je uvijek gužva. Pijaca podsjeća na Grand bazar u Istanbulu i imat ćete zaista ogroman izbor ispred sebe.

Marina i Elmedin sa sinom

 Skrivene taverne

Bilo da odlučite da svoje veče provedete uz romantične zvuke mora ili u idiličnom cvjetnom okruženju Plake nećete pogriješiti. U Plaki je smješten Grčki parlament, ali i brojni luksuzni hoteli, dok su ulice s kojih dopire grčki melos preplavljene turistima. Ovdje ćete naći najbolje suvenire, posebnu hranu, a noću se ovaj dio grada pretvara u mjesta za odlične izlaske. Služi se giros, igra se sirtaki i pije se uzo. Čak i kad ga ne naručite Grci, kao dobri domaćini, postarat će se da svaku večeru završite čašicom dobrog uza. Kuće su građene od bijelog kamena i ukrašene prelijepim bukumvilijama. Skrivene taverne u uskim uličicama popločanim kaldrmom pričaju svoju priču.

Ne propustite, ukoliko imate vremena, ni posjetu proročištu u Delfima i Posejdonovom hramu na litici uz Jonsko more. Ukoliko se uputite na zalazak sunca u Posejdonov hram, napravite pauzu i u selu Fokia za čašicu dobrog grčkog vina.

Svako putovanje je pravi izazov za kupovinu. Najviše me raduje kada se nakon nekoliko mjeseci nakon putovanja sjetim svih divnih uspomena iz neke metropole, kada ugledam haljinu u svom garderoberu koju sam baš tamo kupila. Kvart Monastiraki je pravo mjesto ukoliko želite da kupite nešto autentično što će vas podsjećati na Atinu. Muzej Stoa Attalou potjče iz drugog vijeka prije nove ere i smatra se pretečom današnjih trgovačkih centara, u kome su se nekada nalazile 42 zasebne prodavnice. Ukoliko pak volite moderne tržne centre, Atina vas neće razočarati. Tržni centar Golden Hall se nalazi malo izvan centra, nedaleko od Olimpijskog stadiona, dok su tržni centri Attica i The Mall Athens bliži centru.

Od grčkih specijaliteta preporučila bih vam da probate grčka predjela, popularne meze. Podsjećaju na španske tapase i jedu se uz grčko vino koje se servira u čašicama. Tzatziki salata je neizostavan dio menija svakog restorana, kao i pohovani sir saganaki. Keftedakia su ćufte od govedine koje se prave sa bijelim lukom i mrvicama hljeba, a Dolmadakia je slična našim sarmicama od vinove loze. Spanakopitakia je popularna pita od spanaća sa feta sirom, a Tiropitakia pita sa sirom. Tu su i popularna jela Briam, Htapodi, Kalamarakia i grčka salata. Jedan od najljepših restorana koji sam posjetila je na vrhu Herodion Hotela koji ima prekrasan pogled na Akropolj. Tamo možete isprobati grčki specijalitet sofrito, po kojem je ovaj restoran poznat. Neki od najpoznatijih restorana su Spondi i Thanasis. Noćni život u Atini je jako dinamičan. Izlasci počinju jako kasno i traju do ranih jutarnjih sati. Najpoznatiji bar u Atini je Noel. Osim koktela poznat je i po dobrom provodu. Preporučuje se kao mjesto okupljanja prije odlaska u neku od brojnih diskoteka.

Grad sporta

Atina je poznata kao grad sporta. Nedavno je ovdje održan i Final four košarkaške Lige šampiona, gdje nastupio i „Monaco“, klub mog supruga. Zajedno sa sinom sam podržala Elmedina u jednoj od najljepših evropskih dvorana, legendarnoj OAKI. Prisustvovala sam nezaboravnom finalu pred 19.000 gledalaca. Uistinu, nezaboravno iskustvo. Način na koji Grci bodre svoju ekipu je fascinantan, a takvu energiju i fanatizam možete vidjeti samo ovdje. „Monaco“ je na kraju, nažalost, poražen, ali osvojeno srebro će da nam sija kao zlato i svjedočit će zauvijek o spektaklu koji je definitivno bio jedinstveno iskustvo za porodicu i mene. Najponosniji trenutak ovog putovanja za mene je bio izbor mog supruga u najbolju petorku Lige šampiona. Na gala večeri u hotelu Hilton proglašen je za naboljeg centra ovog takmičenja za sezonu 2017/2018. Nagradu mu je uručio najbolji italijanski košarkaš svih vremena, legendarni Dino Meneghin.

 Kako je nastao maraton

Druga najpoznatija legenda o Atini vezana je za Maratonsko polje i čuvenu bitku s Persijancima. Nakon pobjede Grka u ovoj bici, njihova vojska poslala je ratnika u Atini da saopći vijesti o pobjedi. Glasnik je pretrčao 42 km i 175 metara i nakon što je prenio poruku od prevelikog napora je umro. U slavu ovom uspjehu uvedena je olimpijska disciplina maraton. Maratonsko polje je danas čuvena atrakcija za turiste, pa se u gradu mogu naći brojne ponude za obilazak ovog slavnog mjesta.

Pročitajte još