Pitali smo: Zajednički život prije braka, da ili ne?

Piše: Lejla Bejdic

Za početak, naučite šta vaš partner voli, a šta ne voli, vidite sve njegove prednosti ili mane, i obrnuto. Priznali mi to ili ne, upravo sitnice koje se događaju među parovima tvore zajednički život, koje na kraju mogu biti uzrok propasti ili uspjeha braka ili veze


Vjerovatno ste milion puta čuli kako ljubavna veza koja se zasniva samo na izlascima s partnerom ili partnericom, i zajednički život nemaju mnogo sličnosti, i da osobu za koju vjerujemo da je naša srodna duša upoznajemo tek kad se odlučimo za zajednički život. Međutim, nisu svi spremni za ovaj korak, neki parovi zajednički život žele tek stupanjem u brak, neki nemaju mogućnosti za ovakvu vrstu testa odnosa. Proveli smo putem društvenih mreža anketu među nekoliko djevojaka i mladića s područja cijele BiH koje su nam odgovorili na pitanje: Zajednički život prije braka, da ili ne?

Jelena (28) Sarajevo

Da, jer je velika razlika biti u vezi i živjeti s nekim. Tako najbolje upoznamo našeg partnera. Mislim da bi svi barem godinu nakon zaruka živjeti zajedno, smatram da bi se i smanjila stopa razvoda.

Minja (25) Mostar

Neću živjeti zajedno sa svakim momkom na kojeg naiđem … Podrazumijeva se… Ali, ako je to ozbiljna veza, i planiram već zajedno neku budućnost, ja sam ZA zajednički život prije braka, ma koliko to djelovalo nekome ružno.

Elvir (40) Zenica

Protiv sam! Ne vidim smisao u tome. Brak i jeste zajednički život, a papiri su zakonska formalnost. Ne kontam kad kažu da je to zaostalo shvatanje jer uvijek ima razvod ako ne ide. Za mene je zaostalo shvatanje bojati se razvoda jer je to normalna stvar isto kao i brak.

Elma (32) Tuzla

Ako neko želi vidjeti da li će brak funkcionirati, trebao bi živjeti neko vrijeme zajedno (meni je neki minimum dvije godine dok vidim sve njegove strane). Ipak lijepo je izaći, ići zajedno na more, šetati, noćiti nekoliko dana, ali to meni nije ozbiljna veza spremna za brak. Ne bih se nikada s nekim mogla vjenčati, a da nismo živjeli zajedno, pa barem 10 godina zajedno bili. Ako niste zajedno živjeli, ne znate šta vas čeka. Ja s momkom već godinu i po živim zajedno i fantastično mi je.

Karla (35) Doboj

Dobro je živjeti s nekim prije potpisa bračnog papira, ali naravno ne sad sa svakim momkom/djevojkom već s onim s kim misliš provesti život. Ali gledati da živiš s nekim da vidiš kako to funkcionira pa zbog prve svađe pokupiti stvari je glupost. U slučaju da želiš vidjeti da li vaš zajednički život funkcionira pa da znaš šta ćeš dalje, onda samo gledaš mane, gledaš u ono zašto ne biste funkcionirali i takve relacije se i raspadaju. Potpisao se odmah papir ili ne, u zajednički život treba ulaziti sa stavom da s tom osobom želiš provesti život.U svakom slučaju taj potpis i vjenčani list nije nikakva garancija da će brak više potrajati i biti bolji.

Dino (33) Kakanj

Nisam protiv, možda da sam živio s bivšom prije braka poštedio bih se razvoda, ali kod nas je mali grad i to je još tabu.


Recepta za vezu nema!

Univerzalnog recepta za uspjeh veze, bilo da se samo zabavljate i svako nakon sastanka odlazi svojoj kući, ili da živite zajedno, nema, no, postoje sitnice i situacije koje gotovo svaki odnos čine ljepšim. Uživajte u malim stvarima sa partnerom: hrani koju oboje volite, bilo da jedete kod kuće ili u restoranima, filmovima koji vam se sviđaju, malim internim šalama koje ne razumije niko drugi, trenucima kada nasmijavate jedno drugo, igrama koje igrate zajedno, i zapamtite da je to vaš život i vaša odluka u koju ne bi trebao niko da se miješa.


 

Pročitajte još