Jedan od najboljih pjevača čiji je život završio prerano: Kurt Cobain kakvog niste poznavali

Piše: Redakcija

Kurt Cobain je bio pjesnik, slikar, vokal, tekstopisac i gitarist američke rock grupe Nirvana. Najveće svjetske uspjehe imao je sa pjesmama Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, Heart Shaped Box i All Apologies.

Kao dijete bio je hiperaktivan pa su mu doktori prepisali lijekove koji bi ga držali budnim do kasnih sati te su mu davani i sedativi da mu pomognu zaspati. Mnogi vjeruju da je to razlog njegove kasnije ovisnosti o heroinu. Kada je imao sedam godina roditelji su mu se razveli te je živio kod rođaka. Nakon nekog vremena roditelji su mu jasno dali do znanja da ne žele imati ništa s njim. Sve će se to kasnije odraziti u njegovim tekstovima i životu. Kurt je imao i zdravstvenih problema koje niko nije mogao objasniti.

Cobain nije volio ići u školu, tamo se osjećao izgubljeno i usamljeno. Više se družio s djevojkama nego dječacima. Prvu gitaru kupio je za svoj 14. rođendan i uživao je stvarajući svoju muziku. Nekoliko sedmica prije mature odustao je od školovanja i zaposlio se. Radio je nekoliko poslova koji su na kraju završavali neuspjehom.

Kurt nikada nije volio komercijalnu stranu Nirvane, nije volio popularnost i ideju velike rock zvijezde. Čak je molio publiku da ne kupuju njihove CD-e i ne dolaze na njihove koncerte. Vjerovao je da su Nirvanini fanovi lažni i da jedino vole pjesmu “Smells like teen spirit”. U tom periodu Cobain je naveliko konzumirao droge, heroin i morfin.

Prije Courtney, volio je Tobi Vail

Tobi Vail je gitaristica i pjevačica bendova The Go Team i Bikini Kill, a Cobain je bio toliko očaran njome da joj je posvetio nekoliko pjesama na albumu ‘Nevermind’. Pjesma ‘Aneurysm’ sadrži tekst koji u prijevodu glasi “volim te toliko da mi je muka” koji je inspiriran trenucima kad bi bio toliko nervozan kraj nje da je povraćao.

Njegova kćerka ima slavne kumove

Frances Bean na krštenju je kuma bila Drew Barrymore, a kum pjevač grupe R.E.M, Michael Stripe. Courtney je otkrila i da su srednje ime njihove kćeri, Bean (grah), izabrali jer je baš tako izgledala na sonogramu.

Na vjenčanju je nosio pidžamu

Slikovni rezultat za kurt cobain on wedding day

Na snimanju editorijala za magazin Elle, Frances Bean je odala da je Cobain 1992., na vjenčanju s Courtney Love, bio prelijen da obuče odijelo pa je ostao u pidžami.

Bend je dobio ime jer je lijepo

Iako su bili rock grunge bend, Cobain nije želio da zvuče grubo i zločesto pa je odlučio da će se nazvati Nirvana jer mu se činilo da taj pojam skriva ljepotu.

 Podržavao je LGBT zajednicu

Jedan od njegovih najboljih prijatelja u srednjoj je bio zlostavljan zbog seksualne orijentacije što je imalo veliki utjecaj na Kurta, Poznato je da je u dnevnik napisao:

– Iako nisam gay, volio bih da jesam, samo da razljutim homofobe.

Kurt Cobain pronađen je mrtav u svom domu, 7. aprila 1994. godine. Uzrok smrti bilo je samoubistvo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti