Mirela Bošnjak: Karate šampionka pravi torte veće od metar

Piše: Redakcija

Mirela Bošnjak je majstor karatea, bivša reprezentativka Bosne i Hercegovine, te državna prvakinja u ovom sportu. Nakon okončanja uspješne sportske karijere, ova svestrana Zeničanka se okušala i u pravljenju glamuroznih torti koje uljepšavaju najvažnije životne trenutke. I baš kao i u karateu, briljarala je i na novom terenu.

– Karate je moja prva velika ljubav. Za 15 godina treniranja taj sport je obogatio moj život najljepšim uspomenama. Kako kažu da nabolje stvari dođu kada se najmanje nadamo, tako je sasvim spontano počelo moje dekoriranje torti. Svi moji talenti i interesovanja za dizajn, dekoriranjem torti su konačno mogli doživjeti puni sjaj.  Jednu veliku ljubav je zamijenila druga, jer je „M luxury cakes“ upravo tako i nastao, iz ljubavi – kaže Mirela za „Azru“.

Svoju prvu tortu Mirela je napravila za supruga Emira, a povod je bio njegov rođendan.

– Moj muž je veliki sladokusac, s istančanim ukusom za lijepo, pa je tako bio prvi i najvažniji degustator. Moj prvjenac je bila torta s fondanom – kaže Mirela koja je ubrzo, nakon što je napravila nekoliko torti za porodicu i prijateljice, počela dobivati narudžbe i od drugih ljudi. Danas je virtuoz u pravljenju torti za rođendane, godišnjice ili druge važne datume i momente u životima ljudi. Favorit su joj, ne krije, vjenčanja, jer joj ostavljaju prostora da pokaže sve svoje sposobnosti detaljisanja, kreativnosti, maštovitosti i kombiniranja boje, ali i okusa. Neiscrpni izvor inspiracije joj je i kćerkica Dalia.

– Od početka težim ka unikatnosti, želim praviti torte koje niko drugi još nije napravio. Veliki izazov mi je bio ispuniti želju jedne klijentice iz Luxemburga koja je željela tortu iz bajke. Napravila sam tortu visoku nešto više od 1,5 metar, s bajkovitim detaljima od jestive čipke, glitera i raskošnog cvijeća. Jedan dosad neviđeni glamur i luksuz među tortama na našim prostorima – govori zadovoljno Mirela.

Budući da BiH nije često stanica profesionalnih dekoratera torti, tako je i Mirela, baš kao i većina domaćih slastičara, samouka kad je riječ o usavršavanju vještina pripremanja ovih slastica.

– Prilike za educiranje u zemlji su jako rijetke, gotovo nikakve. Samouka sam, i danas kao i na početku mnogo istražujem vještine, tehnike i recepte, jer se konstantno nove stvari promoviraju i plasiraju na tržište. Cilj je uvijek isti, izrada glamuroznih i luksuznih torti, koje se planiraju i rade mjesecima, u koraku sa svjetskim trendovima.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti