Ovo su luksuzna imanja na kojima žive članovi britanske kraljevske porodice

Piše: Redakcija

Poznato je da kraljica Engleske Elizabeth II živi  u Buckinghamskoj palači, ali gdje ostatak kraljevske porodice živi? Luksuz i udobnost njihovih domova nisu ništa manji od kraljicinih. Otkrivamo vam dvorce i kuće u kojima su svoj dom svili; vojvoda i vojvotkinja od Camridgea William i Kate, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, Harry i Meghan, princ Charles i njegova supruga Camilla…

KRALJICA I VOJVODA OD EDINBURGHA

Buckinghamska palača je kraljicina radna rezidencija tokom sedmice, dok vikende sa suprugom, vojvodom od Edinburgha provodi u Winsdor dvorcu. Tokom augusta i septembra sele se u Balmoral dvorac u Škotskoj, dok svaki Božić provode u Sandringham kući u Norfolku.

PRINC CHARLES I CAMILLA, VOJVOTKINJA OD CORNWALLA

Godine 2003., princ Charles je Clarence kuću učinio svojom oficijelnom rezidencijom u Londonu, u kojoj je do svoje smrti 2002.godine živjela njegova baka, kraljicina majka. Njegova supruga Camilla Parker-Bowles je pomogla renoviranje kuće, i također ovo mjesto kao i njen suprug odredila za svoj službeni dom nakon što se udala za Charlesa i postala vojvotkinja od Cornwalla 2005. godine. Charlesovi sinovi, prinčevi William i Harry su također ovdje živjeli dok nisu uredili svoje privatne rezidencije u Kensingtonskoj palači 2011., i 2012. godine.

VOJVODA I VOJVOTKINJA OD CAMBRIDGEA

Sredinom 2017.godine apartman 1A u Kensingtonskoj palači postao je glavna rezidencija vojvode i vojvotkinje od Cambridgea. Odluku da žive ovdje donijeli su kako bi i njihovom sinu, princu Georgeu bilo lakše odlaziti u školu u Londonu. Prije toga većinu vremena su boravili u Anmer Hallu u Norfolku, kraljicinom Sandringham imanju.

VOJVODA I VOJVOTKINJA OD SUSSEXA

Princ Harry se 2013.godine uselio u Nottingham prostorije koje se nalaze u prizemlju Kensingtonske  palače, gdje mu se pridružila i Meghan Markle odmah nakon što su objavili svoje zaruke u jesen 2017.godine.

Šuška se kako će par, kad dobije svoju djecu, preseliti se u veći prostor u glavnom dijelu Kensingtonske palače, gdje će im prve komšije biti vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, William i Kate. Zanimljivo je da su stanovnici spomenute palače još i vojvoda i vojvotkinja od Gloucestera, vojvoda i vojvotkinja od Kenta, i princ i princeza od Kenta.

PRINCEZA ANNA

Iako je glavna rezidencija princeze Anne, jedine kćerke kraljice Elizabeth u Londonu u St. James palači, ona i njen suprug Sir Timothy Laurence, većinu vremena provode u Gatcombe Parku u Gloucesteru. Annina kćerka Zara Tindall, preselila se na majčino imanje. Budući da su obje ljubiteljice konjičkih trka, razumljivo je što preferiraju ovo imanje na selu, nego rezidenciju u Londonu.

PRINC  ANDREW, VOJVODA OD YORKA

Kraljicino treće dijete, princ Andrew, vojvoda od Yorka, uselio se u Royal Lodge u Windsor Great Parku 2004. godine. U rezidenciji koja ima 30 soba s ocem su se te godine uselile i kćerke princeze Beatrice i Eugenie. Prije njih ovdje je bila rezidencija kraljicine majke sve do njene smrti. Šuška se kako se njegova bivša supruga Sarah Ferguson, također uselila na Windsor imanje 2008.godine i da još uvijek živi ovdje, iako su se ona i Andrew razveli 1996. godine.

Nakon što je ove godine princeza Eugenie objavila zaruke sa Jackom Brooksbankom, par se preselio u Ivy Cottage u Kensingtonskoj palači, gdje su im prve komšije Harry i Meghan. Za razliku od sestre, princeza Beatrice većinu vremena provodi u New Yorku, gdje radi kao potpredsjednica jedne njujorške kompanije.

PRINC EDWARD, GROF OD WESSEXA I SOPHIE, GROFICA OD WESSEXA

Kraljicin najmlađi sin i njegova supruga Sophie, većinu vremena sa svoje dvoje djece provode u Surreyju u Bagshot Parku. Princ Edward je počeo uživati na ovom imanju koje se proteže na 87 hektara, i ima 57 soba, 1998., godinu prije nego što se oženio sa Sophie.

 

Pročitajte još