Internet: Klik do prevare

Piše: Redakcija

S internetom je samo jedna stvar potpuno jasna. Oni koji su ga kreirali davnih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća bili su veoma naivni, vjerujući da će svi korisnici mreže biti pošteni i korektni prema drugim korisnicama. Prvi korisnici interneta bili su pravilu naučnici i univerzitetsko osoblje. Ali, ubrzo je sve u potpunosti izmaklo kontroli i internet je u mnogo čemu podivljao, te postao veoma opasno mjesto.

Mnogo je pričano i još se priča o sigurnosti djece na internetu, ali i odrasli također mogu postati žrtve kriminalaca. Manje-više, cilj svih online prevara jeste da vam se ukrade novac i da se taj novac prebaci u dubinu nečijeg džepa.

Nevjerovatna je drskost online kriminalaca, kao i njihova kreativnost kojom pokušavaju da to i učine. Postoje čak i čitave lažne web stranice poput ebay-a. Iste boje, isti logotip, isti font slova, no to je samo privid iza kojeg se krije nečija veoma loša i nepoštena namjera da se domogne broja vaše kreditne kartice. Biti pokraden i prevaren na internetu nije ništa drugačije od krađe i prevare u realnom životu, ali internet sâm pruža bezbroj prilika da ostanemo i bez novaca i bez naručenih stvari, a često i bez identiteta. I takvo nešto je moguće, što je na najgori mogući način osjetio jedan naši kolega, inače dugogodišnji novinar i urednik.

Internet je, dakle, sve samo ne sigurno mjesto, pogotovo ne za kupovinu. Naše životno iskustvo, kao i činjenica da sami sebi tepamo, nazivajući se „naprednim, dugogodišnjim korisnicima interneta”, neće nam u ovom slučaju biti od bilo kakve koristi.

Karte za prevare

Na prvi pogled stranica onlineticketexpress.com izgleda kao sasvim pristojna, čak moderno dizajnirana stranica putem koje se mogu nabaviti ulaznice za razne događaje, prije svega sportske i muzičke. Na dan kada nastaje ovaj tekst stranica kao udarnu ponudu nudi karte za koncert Justina Timberlakea, karte za utakmicu između “Barcelone” i “Celtica”, te za jedan atraktivni box meč.

Sve to lijepo izgleda, a u zaglavlju stranice stoji da kompanija postoji od 1994., uz hvalospjeve o vlastitoj profesionalnosti. No, ova stanica itekako ima svoju mračnu stranu. Naime, onlineticketexpress.com je jedna od najvećih aktuelnih prevara na internetu i spada pod ono što se u rječniku online termina naziva „scam”. To znači da je stranica napravljena samo s jednom svrhom, da vam ukrade novac.

– Da li vi to kradete moj novac? Zašto mi ne odgovorite na email? Kada ćete mi poslati moje karte – pita se njihov korisnik Harri Luoma, koji je namjeravao kupiti karte za veliki derbi susret “Manchester Uniteda” i “Real Madrida” u januaru ove godine.

Karte, vjerovatno, nikad nije dobio, kao ni svoj novac. Internet je preplavljen negativnim komentarima o stranici onlineticketexpress.com, a ono što se tamo može pročitati često je na granici smiješnog i bizarnog. Zamislite da platite 500 eura za tri karte za meč “Barcelona” – “Arsenal”. Meč se igra u Španiji, te ćete platiti i avionske karte, nekakav hotel, morat ćete ručati, sve zbog „svete utakmice”. Iz kompanije onlineticketexpress.com vas uvjeravaju da će karte stići neposredno pred meč, no pola sata prije meča, dok stojite ispred stadiona, vaš telefon zvoni i glas s druge strane kaže da vaših skupo plaćenih karata jednostavno nema niti će ih biti.

Pojedinim korisnicima se dešavalo da su dobili karte, ali po deset puta većim cijenama. Neki bi i dobili karte, no ne i za mjesta koja su željeli, a umjesto sa stolice pored travnjaka, utakmicu bi gledali iz posljednjeg reda, s vrha stadiona. Neki bi umjesto naručenih četiriju karata dobili samo dvije i tako dalje. Nevjerovatno je dugačak spisak prevara i nepodopština koje je ljudima širom svijeta napravila stranica onlineticketexpress.com…

Cjelokupni  članak   pročitajte  u  876  broju  magazina Azra

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti