LifestyleTeme

Prva dama Sjeverne Koreje: Živi u izolaciji, ali ipak manjoj od Kimove majke

Sve oči svijeta danas su okrenute ka historijskom susretu američkog predsjednika Donalda Trumpa i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una. Uz njih, nema njihovih supruga, iako je uobičajeno da se supruge predsjednika sastaju, razgovaraju dok njihovi muževi  raspravljaju o najvažnijim političkim pitanjima. Zbog nedavne operacije na bubrezima, Melania Trump ne može letjeti avionom, te je stoga i nije bilo među prvim damama tek održanog samita G7, odakle se Trump zapustio ka Singapuru na susret sa Kimom. No, šta je sa prvom damom Sjeverne Koreje? Istražili smo kakav je njen status u ovoj ekonomski  izolovanoj zemlji. Državni mediji Sjeverne Koreje Kimovu suprugu Ri Sol-ju, prenosi „The Guardian“ oslovljavaju sa „ugledna prva dama“, dok izvještavaju o njenom dolasku na baletnu predstavu u Pyongyangu.

Ri, bivša muzička zvijezda smatra se jednom od najistaknutijih žena u duboko patrijarhalnoj naciji, ali s ograničenom ulogom. No, kako se zemlja bude otvarala ka svijetu, tako će i njena uloga biti transparentnija i sigurno će se češće pojavljivati na javnoj sceni.

Kimova srestra je stigla u Singapur

-Samit koji se održava je ravnopravan, ako Melania Trump bude prisustvovala i Ri će prisustvovati – tvrdio je An Chan-il, zagivarač ujedinjanja dvije Koreje.

I dok o drugim suprugama svjetskih lidera znamo praktično sve, o Ri se zna veoma malo. Vjeruje se da ima 29 godina, te troje djece s Kimom, od kojih je jedno kćerka. U izvještajima Obavještajna agencija Sjeverne Koreje navodi se kako ona dolazi iz obične porodice, da joj je otac učitelj, a majka doktorica. Bivša je članica „North’s Unhasu“orkestra, navodno je pohađala muzičku školu u Kini i Južnu Koreju posjetila 2005., čao članica ženske navijačke grupe na jednom internacionalnom sportskom takmičenju.

Za razliku od oca i djeda Kim se može vidjeti u ženskom društvu. Uz njega su supruga ili sestra Yo Jong, dok su supruge njegovog oca i djeda nikako ili rijetko imale javna pojavljivanja. U Singapur je putovala, javljaju mediji Kimova sestra Yo.

Kimova supruga Ri Sol-ju

Stoga i ne čudi što s vremena na vrijeme neki analitičari ukazuju na marginaliziranu ulogu Kimove majke Ko Yong-hui, što je još jedan od razloga što Ri ima širu ulogu u javnom životu zemlje. Ko je s Kimovim ocem Kim Jong-ilom imala troje djece, ali i praktično neizgrađen profil prve dame tokom 28 godina braka.

Umrla je 2004., navodno od posljedica karcinoma dojke. Prema nepotvrđenim izvorima liječila se u Parizu, odakle je njeno tijelo u tajnosti prebačeno u Pyongyang. Samo za nju je Kim 2012.godine izgradio grobnicu, nakon što je postao lider zemlje.

-Odrastajući i gledajući položaj majke moglo ga je motivirati da poboljša status svoje supruge – zaključuje Shin Beom-chul, analitičar Instituta za politološka istraživanja Asana.