NovostiTeme

Izabela Vidović iz Busovače za Azru: Kako sam stala rame uz rame s Juliom Roberts

Sigurno je da niko nije ostao ravnodušan na toplu, porodičnu priču filma „Čudo“, jednog od posljednjih holivudskih ostvarenja. Film je zasnovan na istoimenom bestselleru američke spisateljice Raquel J. Palacio, a govori o desetogodišnjem dječaku Auggieju, koji zbog genske bolesti ima deformirano lice, koji teško sklapa prijateljstva. Porodica mu je najveća podrška u životnim izazovima i suočavanju s vršnjacima iz škole. U glavnim ulogama su se našli Julia Roberts, Owen Wilson, dječak Jacob Tremblay i bh. „čudo“ iz Busovače, mlada glumica Izabela Vidović.

 Mamin utjecaj

Izabeli ovo nije prva holivudska uloga. Iako ima samo 16 godina, u svoj CV je upisala više od 20 značajnih uloga, među kojima je i ona u filmu „Homefront“, u kojem je stajala rame uz rame s Jasonom Stathamom, kao i ona u kultnoj seriji „Bones“. I dok mnogi sanjaju Hollywood, Izabela za naš magazin govori o svojoj holivudskoj javi, bh. korijenima, te iskustvu snjimanja s planetarno popularnom glumicom Juliom Roberts, koju je, osim u poslovnom, upoznala i u privatnom okruženju.

– Julia je, prije nego što smo počeli sa snimanjem filma „Čudo“ u Vancouveru, ugostila moju majku i mene na roštilju u svom domu. S obzirom na to da u filmu glumimo majku i kćerku, željela je da se povežemo i upoznamo prije samog snimanja. Julia je planetarno poznata glumica i žena s izuzetnim iskustvom, te je normalno da sam bila uzbuđena i imala blagu dozu treme zbog rada s njom. To što nas je ugostila u svom domu, zapravo, pokazuje kakva je ona osoba, te nam je pomoglo da ostvarimo prisan odnos – kaže Izabela za naš magazin.

Da bi dobila ulogu Auggieve sestre Vie u filmu „Čudo“, Izabela ja morala da prođe nekoliko audicija. No, naporan rad, koji podrazumijeva posvećenost, učenje i istraživanje, uvijek se isplati. Kao najizazovniju ulogu, koju je u sedam godina dugoj karijeri igrala, Izabela izdvaja onu Charlote u filmu „100“.

– Morala sam da odigram i prenesem njenu uznemirenu i tamnu ličnost, a bilo mi je jako teško da uđem u njen um i da u potpunosti razumijem njene misli i osjećanja – objašnjava ova mlada glumica.

 

Najveći utjecaj na to da se bavim glumom imala je moja mama, koja je producent i glumica. Ona je bila moja inspiracija da uđem u svijet glume i jako mi je drago da jesam. Najbolji savjet koji mi je majka, kada je o glumi riječ, dala jeste: „Gluma je umjetnost slušanja“

Izabela je do sada imala priliku da radi s veteranima filmske industrije, te ne krije da je iz svake saradnje učila mnogo. Ipak, glumica koja je imala najviše utjecaja na njenu karijeru svakako je, kaže nam, njena mama Elizabeta.

– Najveći utjecaj na to da se bavim glumom imala je moja mama, koja je producent i glumica. Ona je bila moja inspiracija da uđem u svijet glume i jako mi je drago da jesam. Najbolji savjet koji mi je majka, kada je o glumi riječ, dala jeste: „Gluma je umjetnost slušanja“. Da biste uspjeli kao glumac, morate imati sposobnost da zaista slušate svog partnera i onda kada vježbate scene, ali i u samom razgovoru s njim. Na kraju, za tango je potrebno dvoje – kaže Izabela i dodaje da bi u budućnosti najviše voljela da radi s glumicom Kate Winslet.

 Bosanska tradicija

Za Izabelu gluma je strast, no, ova talentirana 16-godišnjakinja gaji ljubav i prema pisanju scenarija, kao i režiji.

– Pjevanje mi je uvijek bilo hobi, a zainteresirana sam i za pisanje scenarija. Prije nekoliko godina sam napisala kratki film „Becouse These Kids Are…“, a nedavno, zajedno s mamom, i onaj „Bure and Juilliard“. Ovaj film govori o 18-godišnjoj Sari koja želi da postane muzičar, ali je razapeta između straha od scene i oca Bosanca, koji je izuzetno tradicionalan. U međuvremenu, Sari iskrsne prilika za audiciju na Juilliardu – otkriva ona.

Produkcijska kuća, koja je u vlasništvu njene majke i poslovne saradnice Kathryn Michelle, omogućila je ovoj talentiranoj djevojčici da polako počne i s ostvarenjem svog sna, te se povremeno bavi i radom iza kamera.

– Stvaralaštvom koje se odvija iza kamera se bavim kroz našu produkcijsku kući „Almost Normal Production“. Pisanje, režiranje i produciranje, želim da istražim sve te oblasti – objašnjava Izabela koja trenutno režira film „Severes Silence“, horor koji će uskoro izdati.

Pri izboru projekata na kojima radi Izabeli je izuzetno važno da joj se sviđa uloga i scenarij, a omiljeno televizijsko izdanje joj je planetarno popularna serija „Prijatelji“ za koju kaže da je sve sezone pogledala nekoliko puta. No, u trenucima kada ima slobodnog vremena Izabela voli i da sprema tradicionalnu bosansku hranu. Naime, uprkos tome što je rođena u Chicagu, Izabelini roditelji se trude da ona i njena sestra ne zaborave korijene i bosansku kulturu.

Julia je, prije nego što smo počeli sa snimanjem filma „Čudo“ u Vancouveru, ugostila moju majku i mene na roštilju u svom domu. S obzirom na to da u filmu glumimo majku i kćerku, željela je da se povežemo i upoznamo prije samog snimanja

Prije nego što se devedesetih preselila kod rodbine u Chicago, Elizabeta je živjela u Busovači. Dok je u Americi slijedila svoj glumački san, nije zaboravljala rodni kraj, te je redovno posjećivala familiju u Bosni. Jedan dolazak je bio sudbonosni, srela je svog sadašnjeg supruga Marija, prijatelja iz osnovne škole. Ubrzo su se vjenčali i osnovali svoj porodični dom, prvo u Chicagu, a potom u Los Angelesu, gdje se rodila Izabelina mlađa sestra Katarina.

– Oba moja roditelja su odrasla u Busovači. S obzirom na to da većina moje familije živi tamo, idemo u posjetu svakih nekoliko godina. Bosna je divna zemlja s jako bogatom kulturom. Mama me je naučila da kuham neka tradicionalna jela, uključujući burek, a puštala mi je i bosansku muziku. Govorim i jezik, koji je divan i daje mi mogućnost da komuniciram sa svojom porodicom – kaže ova uspješna Bosanka.

Foto: Ramona Rosales