Julia Roberts: Ništa u životu ne uzimam za ozbiljno

Piše: Redakcija

Julia Roberts je imala samo 23 godine kada se, 1991. godine, prvi put pojavila na naslovnici magazina “People”, povodom izbora za najljepšu ženu svijeta.

– Tada sam se osjećala krasno, naivno i sretno, što sam uopće pozvana na tu zabavu. Danas sam strahovito polaskana, uskoro će mi postati neugodno – kazala je nedavno slavna glumica, koja pripada prvom redu holivudske glumačke elite. Njeni filmovi američkim box officeima donijeli su više od dvije milijarde dolara, što je dovoljno da službeno, uzimajući u obzir mjerila zarade, postane najveća ženska filmska zvijezda svih vremena.

– Kad bih vam opisala najljepše ljude koje poznajem, rekla bih da su to osobe koje su zadovoljne sobom i koje imaju mnogo smisla za humor. Još davno, na početku karijere, jedna iskusna vizažistica mi je rekla da uvijek uvijem trepavice i pazim da su mi obrve uredno oblikovane, ali ne i pretanke. A sama sam shvatila da žena najljepše izgleda kada je sretna – definirala je Julia pojam ljepote, dodajući kako je, ipak, najvažniju lekciju o ljepoti dobila od svog supruga, kamermana Daniela Modera, s kojim ima troje djece: blizance Hazel i Phinnaeusa, koje je dobila u 37. godini života, te Henryja dvije godine kasnije.

– Ne znam da to možete reći riječima, ali to je ono što vaša osoba radi za vas, na način jasan i nejasan. Vidite, prema holivudskim standardima, ja previše riskiram, jer još nisam išla na zatezanje lica. Prakticiram životni stil koji odgovara mom tijelu, duhu i koji je u skladu s godinama. Riječ je o opuštanju, ne prigovaranju, čišćenju uma i tijela, te otpuštanju stvari koje vas muče emocionalno i mentalno. Ništa u životu ne uzimam za ozbiljno i to je prava sreća – ispričala je u intervjuu za „You magazin“.

Image result for julia roberts family

Ipak, ali samo jednom, kaže, probala je botox. Sljedećih nekoliko mjeseci sebi je izgledala konstantno iznenađena, jer joj je nakon injekcije u čelo izraz lica bio zaleđen.

– Sigurno je sigurno. Vratila sam se tradicionalnim metodama borbe protiv bora i opuštene kože. Želim da moja djeca znaju kada sam bijesna, kad sam sretna i kad me zbunjuju. Vaše lice priča, i to ne bi trebala biti priča o vašem putu do ordinacije plastičnog hirurga – kaže Julia, koja je zaštitno lice francuske kozmetičke kuće „Lancome“.

Nikad naga

Ono što je izdvaja iz mase holivudskih žena jeste i činjenica da ona još nikada nije pristala skinuti se naga na filmu. Tu odluku je donijela davno, i nikad je nije prekršila.

– Jednostavno mislim da moj učitelj matematike ne bi nikada trebao znati kako izgleda moja stražnjica. Ne, ne želim se skinuti u filmu. Glumiti s odjećom je izvedba, glumiti bez odjeće je dokumentarac – objasnila je glumica svoju odluku.

Jednostavno mislim da moj učitelj matematike ne bi nikada trebao znati kako izgleda moja stražnjica. Ne, ne želim se skinuti u filmu. Glumiti s odjećom je izvedba, glumiti bez odjeće je dokumentarac

Julia Fiona Roberts nikada nije sanjala da će postati najpopularnija glumica u Americi. Rođena je u Georgiji, i kao djevojčica je toliko voljela životinje da je mislila kako će jednog dana završiti veterinu. Kasnije je razmišljala da postane novinarka, ali naposlijetku pred sebe, vjerovatno ohrabrena nekom vrstom uspjeha koji je stariji brat Eric postigao u Hollywoodu, postavlja novi cilj – okušati se kao glumica. Zanimljivo, s bratom će u karijeri glumiti samo u jednom filmu „Blood Red“ iz 1989. godine. Bila je u ranim dvadesetim, kada se iz Georgije preselila u New York kod brata Erica i sestre Lize. Tek svježe izašla iz srednje škole, pronalazi prvi posao; prodaje pizzu, kasnije patike u jednoj sportskoj prodavnici, a zatim počinje raditi i kao glumica. Odjednom, Julia počinje živjeti u tranzitu, od filma do filma. Godine 1988., dobija uloge u dva naslova; „Mystic Pizza“ i „Satisfaction“. Oni su je predstavili novoj publici, koja se odmah zaljubila u ovu lijepu mladu ženu i talentiranu glumicu.

– Prvi put sam osjetila šta znači slava, kada sam s mamom otišla u kino. Otišla sam do toaleta, i neko je glasno pitao: Djevojko u boksu 1, jeste li vi bili u „Mystic Pizza?“. Nakon kraće pauze odgovorila sam: „Da, to sam ja“.

Uloga koja joj je 2001. godine donijela Oscara, i koja ju je svrstala u red malobrojnih glumaca i glumica koji su Oscara dobili igrajući na filmu stvarnu osobu, koja je pritom bila živa u vrijeme kad joj je uručen kipić, bila je u filmu „Erin Brockovich“. Prvobitno, stvarna Erin Brokovich nije bila zadovoljna izborom Julie Roberts da portretira njen lik, smatrajući kako slavna glumica na nju fizički ne liči, i pritom suviše lijepo govori. Sugerirala je da njen lik igraju ili Goldie Hawn ili Roseanne Barr.

– Ja nemam glumačku tehniku. I za mene nema ništa dosadnije od glumaca koji sjede i pričaju o tome kako glume. Kada snimam, s rediteljima sarađujem tako da tražim od njih da mi kažu šta žele od mene. Recite i to ću učiniti – pojašnjava Julia način na koji prilazi svakom liku kojeg igra.

Brojni su naslovi zbog kojih je publika širom svijeta voli, zaštitni znak su joj romantične komedije i njen osmijeh, kojeg je, navodno, osigurala na 30 miliona dolara, međutim, film „Zgodna žena“ je njen kultni film. Za njega znaju čak i oni koji tek sada počinju upoznavati sedmu umjetnost. Prije dvije godine, glumačka postava popularne romantične komedije okupila se u „Today showu“, kako bi proslavila 25. godišnjicu filma. Julia Roberts, Richard Gere, Hector Elizondo, Laura San Giacomo i reditelj Garry Marshall, otkrili su do tada nepoznate detalje o filmu koji je postao klasik.

Prvobitni scenarij nije bio ni blizu romantične komedije, već drama čija se radnja bazirala na ovisnost o drogama i prostituciji, međutim, reditelj Marshall je odlučio promijeniti završetak i snimiti romantičnu komediju.

 Fatalni susret

Julia je pristala na ulogu prostitutke još u prvoj verziji, međutim, za ulogu Vivian Ward u „Zgodnoj ženi“ morala je, ipak, ponovo ići na audiciju, na kojoj je sve šarmirala svojim prepoznatljivim osmijehom.

– Imala je samo 21 godinu, ali taj osmijeh me razoružao – kazao je Marshall, ne krijući kako su se posebno namučili da nagovore Richarda Gerea da zaigra u filmu, budući da je ulogu Edwarda Lewisa čak nekoliko puta odbio. Ali, na scenu stupa Julia i rješava stvar.

– Odmah smo kliknuli. Upoznavali smo se, malo smo koketirali, a kad me Garry nazvao, Julia mi je dala papirić na kojem je pisalo: “Molim te, reci da”. Naravno da me odmah osvojila – otkrio je Richard, koji je s Roberts igrao i u „Odbjegloj nevjesti“ 1999. godine. Zanimljivo, ponovo ih je spojio isti reditelj.

I dok u ovom filmu glumicu prati sreća, u stvarnom životu na ljubavnom planu joj nisu cvjetale ruže. Kratko je bila zaručena s kolegom Kieferom Sutherlandom, međutim, vezu su okončali tri dana prije zakazanog vjenčanja, u junu 1991. godine. Dvije godine kasnije se udala za country pjevača Lylea Lovetta; no, taj brak je trajao samo dvije godine. Od 1998. do 2001., Roberts se zabavljala s glumcem Benjaminom Brattom, da bi na snimanju filma „Te Mexican“ 2000. godine upoznala kamermana Daniela Modera. U to vrijeme ona je bila u vezi s Benjaminom, a on u braku s Verom Steimberg.

Image result for julia roberts family

Ljubav je bila fatalna pa je Daniel zatražio razvod od supruge, a ona prekinula vezu s Brattom. Nakon što je razvod finaliziran, vjenčali su se 4. jula naredne godine na njenom ranču u Taosu u Novom Meksiku. Ceremonija je bila veoma privatna, navodno, na pozivnicama je pisalo: „Dođite, da proslavimo naš Dan nezavisnosti, na zelenoj travi, pod zvijezdama, sa psima i konjima“. Sudbonosno „Da“ izgovorili su malo poslije ponoći. Julia je nosila jednostavnu rozu haljinu, dok je od celebrityja Bruce Willis, dugogodišnji Julijin prijatelj, bio jedini slavni gost na vjenčanju.

Nikad ne izlazite iz kuće a da svoju ženu niste poljubili i rekli joj: „Doviđenja“, i nikad ne ulazite u kuću, a da prvo niste pronašli svoju ženu, pozdravili je, poljubili i zagrlili

Sretna porodica danas živi na tri adrese: u Malibuu, New York Cityju i Taosu u Novom Meksiku.

Kada su novinari slavnu glumicu, koja u slobodno vrijeme voli da plete, i to strastveno, pitali šta je ključ uspješnog i dugovječnog braka, kratko je kazala:

– Nikad ne izlazite iz kuće a da svoju ženu niste poljubili i rekli joj: „Doviđenja“, i nikad ne ulazite u kuću, a da prvo niste pronašli svoju ženu, pozdravili je, poljubili i zagrlili – kazala je Roberts.

Pročitajte još