Teme

U posjeti porodici Kozlić u Kaknju: Nije važna maturska haljina, već ljudskost

San svake djevojčice je da za maturu zablista u najljepšoj haljini, ali 15-godišnja Lejan je odlučila da na sasvim drugačiji način obilježi kraj jednog poglavlja u svom školovanju. Učenica OŠ „Hamdija Kreševljaković“ je na matursku zabavu došla u farmericama i majici na kojoj je bila ispisana poruka: „Novac dajem za djecu oboljelu od raka, na maturu se može i bez haljine“

 

Gotovo da nema doma u BiH i Regiji u kojem se prošle sedmice nije čulo za plemenitu gestu mlade maturantice iz Kaknja Lejan Kozlić. San svake djevojčice je da za maturu zablista u najljepšoj haljini, ali 15-godišnja Lejan je odlučila da na sasvim drugačiji način obilježi kraj jednog poglavlja u svom školovanju. Učenica OŠ „Hamdija Kreševljaković“ je na matursku zabavu došla u farmericama i majici na kojoj je bila ispisana poruka: „Novac dajem za djecu oboljelu od raka, na maturu se može i bez haljine“! I uistinu, novac koji je od roditelja dobila za kupovinu haljine, Lejan je odlučila dati onima kojima je neophodan i koji bi dali sve da se jednog jutra probude zdravi.

Bolest prijatelja

 – Moja baka je oboljela od raka, zatim daidžinica, dakle, znam šta znači biti teško bolestan. s ostalim članovima porodice sam prolazila kroz sve to i vidjela kako ta bolest izgleda i koliko je novca potrebno dati samo na preglede. sin naših kućnih prijatelja imao je 12 godina kada je preminuo, nažalost od raka, rastužilo me to. Nedavno je i mom dobrom prijatelju otkrivena leukemija, volio je sport, trenirao je košarku, morao je prestati, žao mi je bilo jer i ja treniram rukomet i tekvando, znam kako se on osjeća kada mora izostati s treninga. Imala sam neki osjećaj, da stvarno trebam dati, da se on već ružno osjeća što je u kući, što nije u mogućnosti da dođe na maturalnu večer, dok mi sjedimo i svi onako dajemo novac, stotine maraka za haljine, odijela i sve ostalo –  kaže nam Lejan.

Kompletan intervju čitajte u printanom izdanju magazina “Azra” (broj 1112).

Lejan u porodičnoj kući