Teme

Mirza Vranj: Ne znam da li ću se izliječiti, ali nikad neću prestati tražiti lijek

DALI SU MI TAKVU TERAPIJU DA MI JE SVA KOSA OPALA, PA SAM BILA ĆELAVA JEDNO VRIJEME. NEKI NOKTI SU MI OTPALI I KOŽA SE KRENULA PERUTATI. KAD SAM TO OBOLJENJE PREŽIVJELA, KASNIJE SU ME POČELI VODITI POD OBOLJENJEM POLIMIOZITIS

Prepoznatljivo lice Hayat televizije, voditeljica Mirza Vranj nas svake nedjelje opusti uz brojne teme iz svijeta showbizza u svojoj emisiji „Glam Blam“, koju uređuje već 10 godina. Mali ekrani ne otkrivaju mnogo, pa tako Mirzu najčešće gledamo razigranu i nasmijanu, no malo ko zna da ona nekoliko godina vodi tešku bitku za zdravlje. Naime, još 2009. godine borila se da preživi upalu pluća s obje strane, upalu zglobova, upalu svih mišića i upalu srčane ovojnice, a nakon toga problemi su se i dalje javljali.

Mirzin vapaj za lijekom počeo je od BiH, preko Turske i konačno je, nada se, spas pronašla u Mađarskoj. Mirza je u razgovoru za naš magazin otvoreno ispričala kroz šta je sve prolazila, na kakve doktore je nailazila i šta su uzroci njenom autoimunološkom oboljenju. Dok smo razgovarale, izgledala je pomalo iscrpljeno, ali ona se, kaže, osjeća mnogo bolje nego prije, kada je pila po 10 tableta dnevno, kada su joj od terapija opadali nokti i kosa i nije se mogla kretati, niti jesti. 

– Radila sam po 16 sati dnevno. Niko me nije na to tjerao, ali ja otkako znam za sebe radim prekovremeno. Te 2009. godine u augustu su mi počeli oticati prsti, prvo na rukama, a kasnije i na nogama. Nisam tome pridavala značaja, jer sam mislila da je otok posljedica umora, nespavanja i iscrpljenosti. U to vrijeme sam, kao i sad, radila tri posla. Nije da sam morala, a nije ni da nisam. Moja porodica je poslije rata živjela vrlo teško, gotovo na rubu egzistencije. S mojim zaposlenjem je sve krenulo nabolje, meni su ponude za poslove pristizale sa svih strana, a ja sam htjela da sve stignem i da što više zaradim, kako bi stali na noge. Vrlo brzo i jesmo, ali sam onda ja, te 2009. doživjela potpuni kolaps.

BORBA ZA ŽIVOT

Otok na rukama i nogama Mirza je ignorirala dva mjeseca, iako je stanje bilo sve gore.

– Na posao sam na kraju morala dolaziti u papučama jer su mi noge toliko otečene da nisam ništa mogla da obujem…

Ako ova moja priča spasi jednog čovjeka od bolesti, to za mene znači kao da sam spasila cijeli svijet

Ostatak intervjua čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA, koji se nalazi na kioscima širom Bosne i Hercegovine (broj: 1112.)

Foto: Jelena Nišić/Odjeća: Petra fashion Sarajevo

 

Pratite nas na društvenim mrežama