Mirna Jovanović, dizajnerica iz Busovače: Napustila matematiku da bi upisala kurs šivenja

Piše: Redakcija

S obzirom na to da sam za srednju školu izabrala gimnaziju, u kojoj sam se pokazala kao jako dobar učenik, vodila sam se logikom i već svima poznatom formulom da gimnazija plus fakultet znači uspjeh. Pokušala sam sebe ubijediti da je to prava stvar za mene, ali se već na prvim predavanjima u meni budio neki ružan osjećaj i jednostavno mi je u glavi bila misao: „Ovo nije za mene“. Tada sam odlučila slijediti svoje snove i raditi ono što volim, bez obzira na brojne osude i razmišljanje većine, prema kojem se fakultet mora završiti

Mirna Jovanović, 21-godišnjakinja iz Busovače, jedna je od rijetkih pripadnica mlade generacije koja zna šta želi i ne boji se slijediti svoje snove. Nakon završene srednje škole upisala je matematiku, a ubrzo i donijela odluku da napusti fakultet i upiše kurs šivenja, te ispuni svoj san iz djetinjstva.

– Kao mala sam imala ideje za odjevne kombinacije. Sjećam se da sam pokušavala od krpica napraviti nešto kako bih realizovala svoju zamisao – kaže Mirna.

Mirna rado nosi svoje kreacije

Ž4 = Težak početak

Ona ne krije da ju je odluka da slijedi svoje snove plašila, te dodaje da joj je početak bio izuzetno težak.

– S obzirom na to da sam za srednju školu izabrala gimnaziju, u kojoj sam se pokazala kao jako dobra učenica, vodila sam se logikom i već svima poznatom formulom da gimnazija plus fakultet znači uspjeh. Pokušala sam sebe ubijediti da je to prava stvar za mene, ali se već na prvim predavanjima u meni budio neki ružan osjećaj i jednostavno mi je u glavi bila misao: „Ovo nije za mene“. Tada sam odlučila slijediti svoje snove i raditi ono što volim, bez obzira na brojne osude i razmišljanje većine, prema kojem se fakultet mora završiti. Čak i moji ukućani i bliski ljudi su bili jako skeptični i nije se baš mnogo vjerovalo u mene i moje snove. Ali, ja sam ostala pri svojoj odluci, s pozitivnim stavom i vjerom u sebe – kaže Mirna, koja je za manje od godinu pokrenula i vlastiti brend „Cibela“.

Mirna inspiraciju pronalazi u, kako kaže, svemu oko nje.

Ž4 = Novo usavršavanje

– Teško mi je to objasniti i imam osjećaj da u svemu vidim inspiraciju. Ideje su stalno u mojoj glavi. U početku sam kreirala samo haljine, međutim, danas stvaram i druge odjevne komade jer ne želim da sve to pređe u dosadu – otkriva Mirna i dodaje da nema uzore u svijetu mode.

Ova mlada dama često nosi svoje kreacije, a najčešći kupci su joj djevojke.

– Drago mi je što je tako jer se jako dobro razumijemo i znam otprilike šta vole. Ipak, pokušavam da stvaram takvu odjeću da svako može pronaći nešto za sebe – kaže Mirna

Uprkos prvobitnoj skeptičnosti, porodica i prijatelji su joj danas najveća podrška, a ova mlada djevojka planira da se u svom poslu i dalje usavršava.

– Prije kursa nisam znala baš ništa o šivenju, a mašinu nisam znala ni upaliti. Ali sam imala ogromnu želju da naučim i sve sam savladala s lakoćom. Danas imam mnogo planova za koje se nadam da ću ih realizovati uskoro. Ovo je svakako tek moj početak, a istovremeno i veliki korak u životu. Svoj rad planiram unaprijediti brojnim edukacijama, a nadam se da ću uskoro ostvariti i svoj najveći san, a to je da otvorim butik u kojem će biti samo moje kreacije i stvari – objašnjava ona.

No, ono po čemu je ova mlada djevojka također specifična jeste što je odbojkaški trener kluba iz Busovače.

– Sport je moja druga ljubav i dođe mi kao odmor. Treninzi su u večernjim satima, a preko dana šijem. Šta god da radite, ključna je, zapravo, dobra organizacija – objašnjava ona.

Mirna je pokrenula vlastiti brend “Cibela”

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti