Mikhail Khodorkovsky: Supruga Inna pola je moga srca

Piše: Redakcija

Prije  tačno  mjesec dana, „milošću” Vladimira Putina, predsjednika Rusije, Mikhail Khodorkovsky, nekada najbogatiji Rus i oštri kritičar Kremlja, nakon deset godina zatvora pušten je na slobodu. Putin je svoju odluku obrazložio „humanitarnim” principima. Naime, Marina, 79- godišnja majka bivšeg tajkuna Khodorkovskog, boluje od raka. No, u ovom prijevremenom puštanju, koje je uslijedilo nešto manje od godinu prije regularnog isticanja kazne, odlučujuću ulogu igrala je njemačka diplomatija i njen bivši šef Hans-Dietrich Genscher.

Avion kojim je Khodorkovsky iz pritvora napustio Rusiju, vlasništvo je jednog uglednog njemačkog biznismena, i nije veliko čudo da je prvo sletio u Berlinu. Danas Khodorkovsky svoj disidentski život živi u Švicarskoj, gdje mu dvojica sinova iz drugog braka idu u školu. Zanimljivo, od Berlina do Švicarske Khodorkovsky je u društvu svoje druge supruge Inne
putovao vozom. Nekadašnji skromni hemičar i komunistički omladinac tako je zatvorio svoj puni životni krug.

Sačuvao dvije milijarde

Iako je ostao bez gotovo kompletnog bogatstva, izgubivši više od 35 milijardi dolara i svoje preduzeće, naftni gigant „Yukos”, koji je u međuvremenu namjerno uništen i rasprodat, Khodorkovsky sasvim sigurno nije puki siromah. Nepoznanica je koliko je novca uspio deponirati u inozemne banke, ali, prema jednom izvoru, riječ je o iznosu od blizu dvije milijarde dolara, dok drugi izvor tvrdi da je sačuvao „tek” nekoliko miliona dolara.

U zatvor je otišao kao prebogati biznismen, iz zatvora je izašao kao borac za ljudska prava i slobodu govora. Iza rešetaka je naučio da novac, makar ga imao koliko iznosi površina jedne države, ne znači apsolutno ništa.

– Najvažnija stvar danas je sloboda, sloboda, sloboda – rekao je Khodorkovsky u prvom telefonskom razgovoru na slobodi, razgovarajući s uredništvom opozicionog lista „The New Times”, za koji je tokom služenja kazne pisao kolumnu.

U zatvoru Khodorkovsky nije samo sjedio i oplakivao sudbinu, nego je mnogo pisao i čitao, izučavajući sedmično desetke časopisa, praktično svaki do kojeg je mogao doći. Svijet se,ipak, promijenio od kraja 2003., kada je zbog optužbi za utaju poreza i pranje novca uhapšen,do kraja 2013., kada je pušten na slobodu. Sam je priznao da je iz novina saznao za tablete,Facebook, Twitter, Google…

– Jedna od prvih stvari kojih se dohvatio na slobodi bili su iPhone i iPad. Odmah ih je počeo proučavati. Nije mogao čekati. Čitao je o njima u zatvoru, ali nikada ih nije vidio. Nije ga briga za hranu i luksuz, ali kada je u ruke uzeo iPad, rekao je nešto u stilu: „Ovo je čudesno”. Uvijek je volio tehnologiju. On je esteta i zamolio me da mu kupim Kindle (e-čitač knjiga). Kupit ću mu jedan u Njemačkoj – rekao je 21. decembra Pavel Khodorkovsky, dvadesetosmogodišnji sin Khodorkovskog, dan nakon očevog puštanja iz zatvora.

Zašto je Khodorkovsky završio u zatvoru?

Analitičari su saglasni u stavu da je njegovo pritvaranje i državna rasprodaja „Yukosa” bila ništa drugo do kazna Khodorkovskom što je pokušao da dovede u pitanje Putinovu vlast, a,istovremeno, to je trebalo da bude poruka i drugima.

Samom Putinu, kako smatraju poznavaoci prilika u Kremlju, obračun s naftnim magnatom otvorio je put da učvrsti vlast i pojača kontrolu države nad energetskim sektorom. Iako je deset godina proveo iza rešetaka, ni u zatvoru nije prestao kritizirati službenu vlast u Rusiji.

„New York Times” je objavio njegov autorski tekst “Deset godina sam zatvorenik”, u kome je kazao:

– Porodica mi kaže da se i Moskva promijenila, da su ljudi manje sovjetski. Uprkos tome, moj svijet praktično stoji; mala je razlika između zatvorskih baraka na kineskoj granici, gdje sam služio prvi dio kazne, i sadašnjih baraka na finskoj granici – kaže on.

Ovo nije bilo njegovo jedino obraćanje medijima. Novinari „Financial Timesa” uspjeli su prošle godine, putem elektronske pošte stupiti u kontakt s Khodorkovskim. Pitali su ga kako se osjeća u zatvoru.

– Kad vam čekić lomi prste, koji od njih boli najviše? Vjerovatno onaj prvi. Ali, to dolazi u talasima. Ponekad vam se čini da ste se navikli, ali bol dolazi ponovo. Ali,nakon godina takvog života osjećaji otupe. Bez dvojbe – rekao je Khodorkovsky.

Khodorkovsky je rođen u Moskvi prije 51 godinu. Otac Boris, Jevrej, i majka Marina Filipovna, etnička Ruskinja, bili su inžinjeri u fabrici mjernih instrumenata. Pripadali su radničkoj klasi. Ni sanjali nisu da će im sin postati kapitalist…

Cjelokupni  članak  pročitajte  u  882.  broju  magazina    Azra

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti