Zavrtjet će vam se u glavi: Koliko sportisti zarađuju od sponzora

Piše: Redakcija

  

Ukoliko ste mislili da najbolji sportaši zarađuju od sporta kojim se bave, varate se. Forbes je napravio listu sportista koji najviše zarađuju od sponzora.

Legendarni Roger Federer, osmerostruki osvajač Wimbledona, nakon deset godina je promijenio sponzora i odrekao se Nike-ove kvačice. Na meču protiv Dušana Lajovića u All-England clubu se pojavio u bijeloj Uniqlo majici, hlačicama, traci za kosu. Iako je na zalasku karijere, japanska kompanija potpisala je sa Federerom ugovor prema kojem će mu u narednih 10 godina za svaku biti isplaćeno 30 miliona dolara.

Ugovori s kompanijama kao što su Mercedes-Benz, Rolex, Moet & Chandon, Jura, Wilson i ostali donijeli su Švicarcu u posljednjih godinu 65 miliona dolara, dok je igrajući tenis za isti period zaradio 12,2 miliona dolara.

Slikovni rezultat za federer

Drugi na listi sportista koji, prema Forbesu, najviše zarađuju od sponzorskih ugovora je NBA zvijezda LeBron James. Reklamirajući Nike, Coca-Colu (Sprite), Beats By Dre, Kia Motor, Intel i Blaze Pizza inkasirao je 52 miliona dolara u proteklih 12 mjeseci.

Slikovni rezultat za LeBron James

Osvajač pet Liga prvaka i pet puta proglašavan najboljim fudbalerom svijeta Cristiano Ronaldo je na ovoj listi zauzeo treće mjesto, a sponzorskim ugovorima sebi je obezbijedio 47 miliona dolara u prethodnih godinu. Njegov doživotni ugovor s Nikeom vrijedan je više od milijardu dolara, a zaštitno lice je i Herbalifea, EA Sportsa i American Touristera.

Povezana slika

Tiger Woods, američki igrač golfa. Smatra se jednim od najboljih igrača golfa svih vremena od sponzora zarađuje 42 miliona dolara.

Slikovni rezultat za tiger woods

Wardell Stephen Curry II je američki profesionalni košarkaš, od sponzora zarađuje 42 miliona dolara.

Slikovni rezultat za stephen curry

Phil Mickelson, profesionalni američki igrač golfa, od sponzora zarađuje 37 miliona dolara.
Slikovni rezultat za phil mickelson
 
Rory McIlroy, profesionalni golfer od sponzora zarađuje 34 miliona dolara.
Slikovni rezultat za rory mcilroy
 
Kei Nishikori japanski je profesionalni teniser, od sponzora zarađuje 33 miliona dolara.
Slikovni rezultat za kei nishikori
Kevin Wayne Durant, američki je profesionalni košarkaš, od sponzora zarađuje 32 miliona dolara.
Slikovni rezultat za kevin durant
 
Usain Bolt, sprinter i fudbaler sa Jamajke. Bolt trenutno drži svjetski rekord na 100 metara, koji iznosi 9,58 sekunda, i na 200 metara, koji iznosi 19,19 sekunda. Od sponzora zarađuje 30 miliona dolara.
Slikovni rezultat za usain bolt
 

Novak Đoković

Slikovni rezultat za novak đoković

Pišući o Novaku, Sportcal ističe da je Đoković bio partner 12 različitih brendova u osam različitih industrija uključujući proizvođača vina Jacob’s Creek, zatim Mercedes, švajcarskog proizvođača satova Audemars Piguet…

Trenutno Đoković sarađuje s četiri velika brenda. Head je već dugo “njegov“ proizvođač reketa, četvrti put Novak je produžio ugovor s tom kompanijom, a ove godine po tom osnovu zaradit će 7,5 miliona dolara.

Na snazi je i dogovor s Asiksom, čije patike Đoković nosi, a on je vrijedan četiri miliona dolara godišnje. Dalje, kao globalni ambasador japanskih Seiko satova Novak dobija pet miliona dolara godišnje.

Najluksuzniji dogovor ipak Novak ima sa Lacosteom, čiju opremu nosi za 9,4 miliona dolara godišnje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti