Teme

Benjamina Londrc: Najmlađi doktor pravnih nauka u BiH

William Blake, engleski pjesnik i slikar je rekao: „U vrijeme sjetve uči, u vrijeme žetve poučavaj.“ Ogromno je zadovoljstvo naučeno prenositi na bogatiji, zanimljiviji i savremeniji način studentima, kojima sam prema godinama i energiji bliska. Pravom se uređuje sve što postoji i ima ga u svim djelatnostima jednog društva. Ne smijemo zanemariti najvažniji cilj prava, a to je ostvarivanje pravde i pravičnosti

Kada imate jasan cilj i zdrave ambicije, tada ništa nije nemoguće. To najbolje možemo vidjeti u slučaju Benjamine Londrc, koja je u 26. godini života postala najmlađi doktor pravnih nauka u BiH. Prije nego što je ove godine doktorirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, Benjamina je stekla diplomu dva fakulteta; na Pravnom fakultetu 2013. godine, a potom i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za historiju. Nakon što je magistrirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Benjamina je za izuzetan uspjeh tokom dodiplomskog i postdiplomskog studija bila dobitnica priznanja srebrne značke na Univerzitetu u Sarajevu. Naša sagovornica je prvi poslijeratni, a ujedno i najmlađi doktor nauka iz oblasti klasičnog rimskog prava u BiH. Osim toga, autorica je više od 50 naučnih radova, članaka i prikaza. Učesnica je brojnih međunarodnih i domaćih naučnih konferencija.  

Dodjela diploma i priznanja na Univerzitetu u Sarajevu, 2015. godine. Benjamina drži diplome dva fakulteta i značku za postignuti uspjeh tokom studija

Lista prioriteta

– Za bavljenje naukom neophodno je cjeloživotno učenje. Težim ka nastavku školovanja u formi postdoktorskog studija, ali i ka intenzivnom naučnom angažmanu. Poteškoća tokom školovanja nisam imala, jer sam znala šta želim i bila sam odlučna da to i postignem. Odbranom doktorske disertacije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici ostvarila sam svoju veliku želju da postanem najmlađi doktor nauka u BiH. Nije bilo lako, ali uz realnu listu prioriteta postavljala sam ciljeve i pravila selekciju aktivnosti – počinje svoju priču Benjamina, koja je svoje znanje prenosila i na studente, prvo kao viša asistentica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici te Internacionalnom Unvierzitetu u Sarajevu, a danas kao docentica. Iz njenih rezultata se vidi da je još kao studentica bila uključena u nastavni proces, a iako je njen izbor na kraju prevagnuo ka pravnoj nauci, potpuni smisao i svrhu njeno opredjeljenje je kaže, dobilo tek u kombinaciji sa studijem historije.

-Najteže je bilo početi ali vrlo brzo je došlo do nepredvidive motivacije kroz demonstratorski angažman na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U porodici nemam pravnike niti historičare, ali šta god da je bio moj izbor imala sam bezrezervnu podršku porodice. Veoma sam zahvalna za ljubav prema knjizi koju su mi prenijeli. Svaki svoj uspjeh posvećujem njima. Posebno sam počastvovana što sam tokom sva tri ciklusa studija imala priliku učiti od autoriteta iz oblasti prava i historije. Zahvalna sam im na prenesenom znanju, ali i na kvalitetima kojima su me naučili – kaže Benjamina.

Pravo obično ljudi doživljavaju kao izuzetno teško, no u ovoj struci, kaže Benjamina, ima izuzetno lijepog.

Kompletnu priču s Benjaminom čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra (broj: 1118.)

Aktuelno izdanje magazina Azra